Homofobiškai pasisakęs Genocido centro vadovas atleistas iš pareigų

Kilus pasipiktinimo bangai dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovo Ado Jakubausko interviu totorių televizijai, Seimas ketvirtadienį jį atleido. Be kita ko, minėtame interviu A. Jakubauskas kritikavo ir homoseksualius žmones - vienos lyties asmenų poras. 
 
Adas Jakubauskas | Stop nuotr.


Kovo mėnesį totorių televizijai duotame interviu A. Jakubauskas kalbėjo, kad jo atleidimo iš užimamų pareigų nori „leftistinių pažiūrų" grupės.

Be to, LGGRTC direktorius itin kritiškai pasisakė ir apie LGBTQ+ asmenis.

„Atvejai, kai jaunoji karta išrenkama į parlamentą, turi savo pasekėjų, stengiasi visas šias leftistines pažiūras – vienalytes santuokas, narkotikų dekriminalizaciją ir taip toliau įdiegti Lietuvos visuomenėje", - interviu savo požiūrį dėstė A. Jakubauskas.

Tiesa, nors už tokius žodžius atsiprašė, tačiau LGGRTC vadovas jau kelis mėnesius kaltinamas ir mobingu centro darbuotojamas. Pavyzdžiui, neseniai iš pareigų buvo atleista centro vadovybės veiksmus kritikavusi istorikė Mingailė Jurkutė. 

Ją totorių televizijai duotame interviu A. Jakubauskas pavadino „mergužėle". Šiuo metu vaizdo įrašas iš televizijos „Youtube" kanalo jau pašalintas. 

Vaizdo įrašas jau pašalintas | Ekrano nuotr.


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį vykusiame Seimo posėdyje pasiūlė atleisti A. Jakubauską už užimamų pareigų. 

„Šis siūlymas grindžiamas tuo, kad centro generaliniam direktoriui Adui Jakubauskui dėl susiklosčiusios konfliktinės situacijos nepavyksta užtikrinti sklandaus centro darbo. Centre dėl atmosferos, susidariusios per pastaruosius mėnesius, dėl informacijos teikimo darbuotojams ir darbuotojų teisės laisvai reikšti savo nuomonę yra susiklosčiusi konfliktinė situacija", - dėstė V. Čmilytė-Nielsen. 

Tuo metu A. Jakubauskas Seimo posėdyje dėstė, kad jo atleidimas vykdomas dėl centre pradėtų reformų. 

LGGRTC vykdomi istoriniai tyrinėjimai | Asociatyvi pexels.com nuotr.

Sulaukęs Seimo narių klausimų, LGGRTC direktorius teigė, kad nėra gavęs jokių paaiškinimų, kokius teisės aktus jis pažeidė, jokių priekaištų nesulaukė.

„Niekada negirdėjau nei iš seimo vadovybės, nei iš žiniasklaidos", - dėstė A. Jakubauskas.

Komenduodamas M. Jurkutės atleidimą, jis teigė, kad „viską įvykdėme pagal įstatymus". Šiuo metu, anot jo, nagrinėjamas ginčas Darbo ginčų komisijoje.

Seimas nusprendė atleisti A. Jakubauską iš pareigų. Slapto balsavimo metu už pareigūno atstatydinimą balsavo 79 Seimo nariai, trys parlamentarai buvo prieš, vienas biuletenis - sugadintas.
Naujesnė Senesni