JAV kritikuoja Lietuvą dėl „gėjų propagandos" įstatymo: žiniasklaida patiria spaudimą

Kovo 30 d. JAV Valstybės departamentas paskelbė Demokratijos, žmogaus teisių ir darbo biuro parengtą pranešimą apie žmogaus teisių padėtį pasaulio valstybėse 2020 metais – tarp jų ir Lietuvoje.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Pasak Valstybės departamento pranešimo, kalbant apie spaudos laisvę nepriklausoma Lietuvo žiniasklaida (taip pat ir internetinė) buvo aktyvi ir reiškė pačias įvairiausias nuomones. Tačiau pranešime atkreipiamas dėmesys į Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatas, kurias kritikuoja žmogaus teisių stebėtojai. 

Anot jų, įstatymu naudojamasi siekiant apriboti informuotumo apie LGBTI bendruomenę didinimo pastangas, o žiniasklaidą prižiūrinčios institucijos ėmėsi išankstinių veiksmų prieš informacijos LGBTI temomis skleidimą.

Pranešime taip pat pastebima, kad lyties tapatybė tebėra nepripažįstama įstatymais, o visuomenės požiūris į LGBTI asmenis iš esmės išliko neigiamas, LGBTI asmenys patyrė stigmą, diskriminaciją ir smurtą. 

Nurodoma, kad 2019 m. „Baltijos tyrimų“ apklausa atskleidė, kad trečdalis Lietuvos piliečių LGBTI asmenis vertino kaip nepageidaujamus kaimynus.

Pasak dokumento, translyčiai asmenys yra pažeidžiami ir nuolat patiria smurtą bei grasinimus mirtimi, o teisinės kliūtys ir vyraujanti diskriminacinė praktika neužtikrino galimybės gauti sveikatos priežiūros paslaugas. 

Taip pat pastebima, kad dauguma LGBTI asmenų nepranešė apie patiriamą smurtą, nes nepasitikėjo policija. Pažymima, kad Lietuvoje romų, LGBTI bendruomenės, ŽIV užsikrėtę asmenys susidūrė su diskriminacija socialinėje ir užimtumo srityse.

Pranešimus JAV Kongresui apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje JAV Valstybės departamentas rengia kasmet nuo 1961 m. Į pranešimą atsižvelgiama plėtojant tarptautinius JAV santykius su kitomis valstybėmis.
Naujesnė Senesni