LGBTQ+ bendruomenės lygybės siekis Lietuvoje kol kas stringa

LGBTQ+ bendruomenė ir jos palaikytojai tampa labiau matomi, tačiau teisinės ir socialinės diskriminacijos keliami iššūkiai vis dar neišspręsti.

Asociatyvi Sharon McCutcheon/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Šeštadienį „Vilnius Tech“ surengtoje diskusijoje režisierius, LGBTQ+ teisių aktyvistas Romas Zabarauskas dėstė, kad į LGBTQ+ bendruomenės situaciją galima pažvelgti įvairiai: dalyje sričių pasiektas progresas, tačiau išlieka ir nemažai problemų. 

Viena didžiausių sėkmių, anot R. Zabarausko, yra tai, jog LGBTQ+ aktyvistas Lietuvoje pateko į parlamentą

Jo kalbinamas Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius sakė, kad jo sėkmė praėjusiais metais įvykusiuose rinkimuose atnešė ir didžiulią atsakomybę. 

Parlamentaras teigė, kad Lietuvos teisinė sistema vis dar nepakankamai apsaugo LGBTQ+ asmenis nuo diskriminacijos, todėl Seime jis siekia pokyčių, kad LGBTQ+ bendruomenė įgytų lygias teises. 

T. V. Raskevičius dėstė, kad Lietuva yra viena iš 6 šalių Europos Sąjungoje, nesuteikiančių galimybės įteisinti savo santykių tos pačios lyties asmenims. Mūsų šalis - taip pat viena iš valstybių, kurioje galioja vadinamasis „gėjų propagandos" įstatymą, kuris gali būti panaudotas ribojant informacijos apie LGBTQ+ asmenis prieinamumą, tad paaugliai vis dar negali būti tinkamai šviečiami. 

Tuo metu diskusijoje dalyvavusi dr. Lina Žigelytė sutiko, kad LGBTQ+ bendruomenė tarytum iškilo iš požemio - organizuojamos eitynės, neheteroseksualūs asmenys nušviečiami spaudoje. 

Ji teigė, kad Lietuvoje pokyčiai, kuriais būtų galima pasiekti lygybės, kol kas stringa. 

Jungtinėse Valstijose pastaruosius 6-erius metus gyvenanti dr. L. Žigelytė teigė esanti kone „privilegijuota": ją supa išsilavinę asmenys, kuriems net nekyla klausimas, kodėl homofobiškos pažiūros yra netinkamos. 

Tačiau ji mato tai, kokie procesai vyksta Lietuvoje, ir dalis jų ją neramina: vis dar pastebimos homofobiškos apraiškos. 

Dr. L. Žigelytė pabrėžė, kad be viso to jauni žmonės, LGBTQ+ bendruomenės nariai taip pat jautriai išgyvena pandeminį laikotarpį, tik didinantį nerimą. 

Visą diskusiją galite peržiūrėti šiame video:



Naujesnė Senesni