J. Valaitis. Prezidente, kviečiu Jus į pasimatymą

Kai paskutinį kartą gyvai Jus mačiau, mielas Prezidente, atrodėte linksmas. Tada ėjo pirmieji Jūsų kadencijos metai. Tą dieną atsakinėjote į žurnalistų klausimus, o šalia stovėjęs girtuoklis paprašė duoti žaibą. Jūs į jį atsisukote, nuoširdžiai nusišypsojote, girtuoklis staigiai užlaužtomis rankomis buvo nuvestas pareigūnų, o jūs tęsėte pokalbį su žurnalistais. Tai žinokit varganas įspūdis, nes tam žmogeliui, kurį taip uoliai ėmė tempti Jus saugantys pareigūnai, sugebėjote parodyti daugiau nuoširdumo nei kada nors parodėte LGBTQ+ bendruomenei Lietuvoje, gyvenančiai baimės ir nevilties atmosferoje. Šiuo metu, kai tema pasisuka apie LGBTQ+ žmones, neatrodote toks jau linksmas. Ir yra tam pagrindo.

Jonas Valaitis | Justinos Butkutės nuotr.

Jonas Valaitis

Jarmo.net redaktorius


Nes ir man nėra linksma, kai dėl savo orientacijos mūsų šalyje žūsta ir yra žalojami žmonės, o valstybės aukščiausias pareigūnas vietoje to, kad bent kažkaip mus padrąsintų, nieko kito nedaro, tik kalasi dėl Karaliaus saulės vietos Europos vadovų taryboje tarytum Voldemortas su Hariu Poteriu. Nes, suprask, titulas „vadovas“ pačiam daug svarbesnis nei tikrieji pasiekimai ir laimėjimai ginant žmogaus teises, varžomas šalyje, kurios Prezidentu tenka būti.

Ir aš nekalbu apie vaivorykštės ženkliuką, kurį pažadėjote įsisegti, bet to taip ir nepadarėte, dėl ko nuolat jus kritikuoja dalis žmonių.

Kalbu apie tiesiog nuoširdų susirūpinimą mūsų, Lietuvos žmonių, teisine apsauga.

Kokia yra ta gerovės valstybė? Nežinau, prezidente. Nemačiau tokios. Aš negyvenu gerovėje. Bet gyvenu valstybėje, kurios demokratijai ir laisvei gresia pavojus (o kaip kitaip pavadinti tą 7 tūkst. lunatikų minią, susirinksiančią Vingio parke ir reikalausiančią nulinčiuoti LGBTQ+ bendruomenės narius arba tai, jog LGBTQ+ aktyvistai sulaukia grasinimų mirtimi bei yra mėginama juos atleisti iš pareigų vien dėl orientacijos), o jūs nieko nedarote.

Aš gyvenu valstybėje, kuri dėl teisėsaugos neveiklumo pralaimėjo bylą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT), nes teismai, policija, prokuratūra toleravo neapykantos kalbos atvejus prieš LGBTQ+ asmenis. Tokių su LGBTQ+ lygiateisiškumo pažeidimais susijusių bylų Lietuva pralaimės dar ne vieną, nes ne viena jau tą patį teismą pasiekė.

Aš užaugau tokioje valstybėje, kurioje slėpiausi spintoje, o išėjęs iš jos palikau ten dar nemažai kitų savo LGBTQ+ draugų, nes jie iki šiol jaučiasi negalintys peržengti to slenksčio ir aš juos suprantu. Vieni laukia, kiti už savo teises mėgina kovoti slapta, treti patys tampa homofobais.

Tim Bieler/Unsplash nuotr.


Pradrąsinkite juos! Pasakykite, kad šita visa jūsų kuriama gerovės valstybė yra ir dėl jų! Pasakykite, kad Lietuvoje neturi likti vietos neapykantai vien dėl žmogaus tapatybės.

Po velnių, pasakykite, kad palaikote LGBTQ+ bendruomenę ir ginsite kiekvieno žmogaus teises, nes o gal jūsų šeimoje irgi yra LGBTQ+ artimųjų, tik nebūtinai apie tai pats žinote. Padrąsinkite savo šeimą!

Didžiuokitės savo šalies piliečiais, o ne slėpkite juos baimėje, ir leiskite jiems gyventi laisvoje valstybėje.

Bet tikriausiai to nebus. Vietoje to jūs greičiausiai dar ne kartą susitiksite su homofobišku Lenkijos prezidentu santykių gerinimui. Kol jūs ten santykiausite, nepamirškite, kad kol mėginate susidraugauti su „laisvomis nuo LGBT“ zonas kuriančiu šalies vadovu, kasdien kenčia Jūsų valstybės žmonės, nes jie negali būti savimi.

Be to, Jūsų žiniai, Lietuvoje galimai dėl siekio išreikšti neapykantą homoseksualiems asmenims, buvo nužudytas homoseksualus vyras. Nežinau, kokia jūsų reakcija būtų, jeigu taip žūtų kunigas (nes vien kritika tiems, kurie pasisako prieš LGBTQ+ lygiateisiškumą, pasirodo, yra inkvizicija), bet dabar, kai Jūsų šalies piliečiai yra žudomi lyg gyvuliukai vien dėl to, nes tiesiog egzistuoja tokie ir ne kitokie, reakcijos iš pačio nėra jokios.

Kaimyninėje Latvijoje iš homofobiškų paskatų buvo degiu skysčiu apipiltas ir padegtas vyras, šiuo metu gydomas ligoninėje, ir to pakako, kad Latvijos prezidentas pasmerktų išpuolį.

Mielas Lietuvos prezidente, o pats ar nenorite nieko pasakyti savo tautai?

Gal vis dar nedrąsu?

Nebijokite.

Galime susitikti ir aš palaikysiu jus už rankos, padrąsinsiu. Jūs tik ginkite savo šalies žmones. Tai viskas, ko prašau.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni