Futbolo klubo iš Kauno įraše - užuomina apie LGBTQ+ asmenų šaudymą

Kaune rudenį planuojamos rengti „Pride" eitynes. Apie tai pasirodžius informacijai žiniasklaidoje, Lietuvos futbolo federacijai nepriklausantis futbolo klubas „Inkaras" iš Kauno paskelbė įrašą, kuriame - užuomina apie LGBTQ+ asmenų žudymą. Ar galima įžvelgti realų grasinimą, pasakyti sunku, tačiau jarmo.net kalbintiems pašnekovams akivaizdu, kad siekiama įbauginti.

 Futbolo klubo įrašas „Facebook" paskyroje | Jarmo.net koliažas



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Įraše siūloma LGBTQ+ asmenų eitynėms skirti vietą - Vilijampolės rajone esantį Raudondvario plentą. „Mes manome, kad tai galėtų būti pirmos ir paskutinės eitynės Kaune", - rašoma klubo pranešime, o po įrašu matyti dvi iliustracijos, vienoje jų - mergina, laikanti šautuvą.

Su „Inkaro" klubu jarmo.net susisiekti nepavyko - telefonu neatsiliepiama.

Eglė Kuktoraitė: „Nelabai suprantu šio įrašo paskirties"

Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovė Eglė Kuktoraitė portalui jarmo.net sakė, kad Lietuvos futbole yra gaji homofobija, todėl tokie įrašai tik dar kartą nuvilia.

„Tiesa sakant, net nesu girdėjusi tokio klubo, nors esu iš Kauno, ypatingai sportu nesidomiu. Nuvilia tokie išstojimai iš niekur - juk šis įrašas tikrai nesusijęs su futbolu. Nelabai suprantu, ką jie čia mėgina komentuoti. Yra įvairių aspektų. Niekam nepaslaptis, kad homofobija futbole ypatingai gaji ir tarptautinės futbolo organizacijos jau kovoja prieš tai. Deja, Lietuvoje vis dar reikia kažkokio prižiūrėtojo, kuris pasakytų, kad taip daryti negalima. Tarytum nesuvokiama, jog tai nepriimtina", - sakė ji.

Eglė Kuktoraitė | Augusto Didžgalvio/LGL nuotr.


E. Kuktoraitė atkreipė dėmesį į nuotrauką, kurioje matyti šautuvas. „Ar čia grasinama šaudyti tuos dalyvius? Ar LGBTQ+ žmones? Vilijampolė iš senų laikų garsėja Kaune kaip mafijos užuovėja, bet manau, kad 2021-aisiais metais jau taip nėra. Homofobija pasenusi ir tas mikrorajonų mėginimas pasivaizduoti kaip atsilikusiais. <...> Nelabai suprantu šio įrašo paskirties ir sudėtinga pasakyti, ar galima čia galima įžvelgti realų grasinimą, bet ko tuo įrašu siekiama, irgi nesuvokiu. Taip, Kaune nėra vykę LGBTQ+ eitynių, homofobai - tam tikroje komforto zonoje. Ir kadangi tas statusas susvyravo, kilo panika, tai kažkokios pretenzijos reiškiamos Kauno merui, kad jis uždraustų, neleistų arba paskirtų specifinę vietą LGBTQ+ eitynėms, kur būtų galima tuos žmones puldinėti", - sakė ji. 

LGL atstovė teigė besitikinti, kad Kaune organizuojamos eitynės praeis be didelių išpuolių.

Artūras Rudomanskis: „Policija turėtų pradėti tyrimą"

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis teigė, kad policijos pareigūnai turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, nes akivaizdu, kad grasinama nužudyti LGBTQ+ asmenis. 

„Aš manau, kad šis įrašas - dėl bauginimo. Vargu, ar futbolo klubas turėtų užsiiminėti tokia veikla. Tai akivaizdus neapykantos skleidimas", - portalui jarmo.net komentavo A. Rudomanskis. 

Artūras Rudomanskis | facebook.com/arturas.rudomanskis nuotr.


TJA vadovas sakė, kad policijos pareigūnai dėl šio įrašo turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą. „Apraizgyta žodžiais ir panašiai, suprask, čia nuomonė, bet čia akivaizdžiai figūruoja tam tikra simbolika, kuria norima išreikšti mintį, ką jie norėtų padaryti su žmonėmis. (Nuotraukoje) stovi ginkluotas žmogus su šautuvu, o tekste rašoma, kad tai būtų pirmosios ir paskutinės eitynės Kaune. Akivaizdu, kad mintis yra tokia, jog leiskime elgtis su LGBTQ+ asmenimis žiauriai, parodysime, kokia jų vieta", - kalbėjo A. Rudomanskis.

Anot jo, Kauno miesto policijos pareigūnai, rudenį užtikrinsiantys viešąją tvarką eitynių metu, turėtų pasiruošti, imti pavyzdį iš Vilniaus policijos, kuri tokio pobūdžio eitynes anksčiau jau prižiūrėdavo ir didelių neramumų išvengti pavyko. 
Naujesnė Senesni