Po 10 metų tylos - atviras homoseksualaus vaikino laiškas Mažeikių gimnazijai apie patirtą homofobiją: direktorė ir mokytoja atsiprašyti neišdrįso

Vienas ištartas žodis gali perverti širdį. O kaip jaustis homoseksualiam mokiniui, kuris, slėpdamas savo tapatybę, nuolat girdi įžeidžius pasisakymus iš mokytojos - žmogaus, į kurį raginama kreiptis kylant ne tik klausimams moksluose, bet ir emociniams sunkumams? Prieš dešimtmetį Mažeikių Merkelio Račkausko gimnaziją baigęs Marius Samavičius nusprendė parašyti laišką šios mokyklos direktorei apie tai, kokių homofobijos pliūpsnių patyrė. Tačiau gimnazijos vadovybė, sakė jis, jautriai nesureagavo. Tuo metu mokytoja, apie kurią buvo užsiminta laiške, po kilusio šurmulio jautė pareigą paaiškinti Mariui apie moters ir vyro kūno anatomiją bei turimus organus - tai patvirtina jarmo.net turimos susirašinėjimo tarp buvusio mokinio ir mokytojos kopijos.

Marius Samavičius | Asmeninio arvhyvo nuotr.



jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Marius portalui jarmo.net pasakojo, kad nors gimnazijoje būta ir draugiškų mokytojų, nereiškusių homofobiškų minčių, tačiau pasitaikydavo ir tokių, kurie pradėdavo dėstyti prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas mintis.

„Tegul jie būna, bet kam reikia rodytis", - vienos mokytojos frazę atsiminė jis.

Supratęs, kad jo nesupa palaikanti aplinka, Marius slėpė savo seksualinę orientaciją, bet bendraklasiai vis tiek iš jo šaipydavosi dėl esą „nevyriško" elgesio. Vaikinas patyrė smurtą, o vienu metu svarstė ir apie savižudybę.

Anot jo, net ir praėjus dešimtmečiui šioje gimnazijoje mažai kas pasikeitė: LGBTQ+ bendruomenės mokiniai ir toliau gali patirti patyčias ne tik iš kitų mokinių, bet net ir mokytojų.

Tad šiais metais jis ryžosi parašyti laišką savo buvusiai mokytojai, kuriai išdėstė nuoskaudas, patirtas tuo metu, kai mokėsi jos pamokose.

Pedagogė, anot Mariaus, iki šiol savo socialinio tinklo „Facebook" paskyroje pasidalija homofobiškais pasisakymais, o gavusi jo žinutę, po kurio laiko pratrūko ir parašė piktą laišką, vėliau jį ištrynė, bet ėmė guostis savo „Facebook" paskyroje atskiru įrašu, kuriame aiškino esą yra puolama.

Tikybos mokytojos įrašas po to, kai ji sulaukė buvusio mokinio laiško | Momentinė ekrano kopija


Jarmo.net panagrinėjo mokytojos „Facebook" paskyros turinį. Tikybos mokytoja dirbanti pedagogė dalijasi įrašais, kuriuose prieštaraujama partnerystės įstatymui, o homoseksualumą, be kita ko, vadina nuodėme. Be to, buvusį mokinį ji apibūdina taip: „piktasis puola". Ji pažymėta ir viename įrašų, kuriame rašoma „Genderizmo revoliucija", o prieraše nurodoma „Stabdykime". Mokytoja tokį įrašą, sprendžiant iš jos patiktuko (angl. like), palaiko.

Be to, tikybos mokytoja pasijautė tikra biologijos bei gamtos žinove ir ėmė Mariui privačiose žinutėse aiškinti: „Jūs irgi nesididžiuokit, nes tai nuodėmė, jei pasitenkini su bet kuo. Lytiniai organai yra skirti giminei pratęsti ir pritaikyti vyrui susijungti. O jei pradeda kaišioti savo organą bet kur - tai nuodėmė ir ištvirkavimas"

Dėl neetiško mokytojos elgesio tiek viešojoje erdvėje, tiek ir susirašinėjimo metu Marius kreipėsi į mokyklos direktorę: „Mokytoja man parašė trečiadienio naktį atsiųsdama nuorodą į kunigo paskaitą apie homoseksualumą. Kitą dieną mokytoja atsiuntė homofobišką žinutę man. Kaip suprantu, Jūs ir mokytoja jau turėjote susitikimą <...> Mokytoja vėl rašinėjo homofobiškas žinutes ant mano „Facebook'o" sienos. Taip pat blokuoja „Facebook'e" savo mokyklos mokinius.

Ne visuomet mokykloje mokiniai sulaukia palaikymo iš mokytojų | Asociatyvi Taylor Wilcox/Unsplash nuotr.

Lietuvos įstatymai aiškiai pabrėžia, kad kiekvienas žmogus yra apsaugotas nuo diskriminacijos. Mokykla tai yra valstybinė institucija, kuri turi vadovautis Lietuvos Respublikos įstatymais. <...>

Mokykla visiškai nesureagavo į šį incidentą ir su manimi nesusisiekė. Kodėl Jūs toliau palaikote ir like'inate (minimi pedagogės inicialai, - aut. past.) įrašus žinodama mokytojos pasisakymus? Su manim susisiekė mokyklos mokinių prezidentas ir atsiprašė už mokyklą. Manau, kad tai yra labai gėdinga, jog mokiniai atsiprašo už mokyklą, bet kartu džiugu, kad mokiniai yra demokratiški ir jiems rūpi žmogaus teisės", - laiške direktorei rašė jis.

Marius teigė esantis įsitikinęs, kad ir šiuo metu mokykloje apie 10 procentų mokinių ir mokytojų priklauso LGBTQ+ bendruomenei, tad, anot jo, ugdymo įstaigos nereagavimas - išties nuviliantis.

Štai tokios žinutės, kurioje tikybos mokytoja užsiima „lytiniu švietimu", sulaukė Marius | Momentinė ekrano kopija


„Mokytoja ne tik dalinasi su mokiniais konspiracijos teorijomis, bet ir radikalizuoja juos. Taip pat, sutiekiant pagrindą kitiems tyčiotis iš kitų mokinių. Kaip mes galime prašyti mokinių pagarbos, kai tuo tarpu patys mokytojai šaiposi iš mokiniu?" - laiške, nusiųstame direktorei, klausė Marius.

„Gerb. Mariau Samavičiau, 2021 metų balandžio mėn. atliktos anoniminės apklausos duomenimis, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos bendruomenėje diskriminacijos dėl lytinės orientacijos nenustatyta", - jarmo.net turimame laiške, kuriuo buvo atsakyta buvusiam mokiniui, dėstė Merkelio Račkausko gimnazijos direktorė Asta Žukauskienė.

Jarmo.net susisiekė su gimnazijos direktore. Į pateiktus klausimus raštu A. Žukauskienė atsakė po daugiau nei 2 savaičių ir tik po to, kai redakcija susisiekė su ja telefonu. 

-Kaip jūs vertinate mokytojos pasisakymus - ar tai atspindi mokyklos oficialią poziciją, ar tai tėra mokytojos privati nuomonė? - jarmo.net paklausė A. Žukauskienės.

-Tai mokytojos asmeninė nuomonė, kuri buvo išsakyta privačiai susirašinėjant su suaugusiu pažįstamu žmogumi ne jos darbo metu.

-Ar dėl pasisakymo, kad homoseksualumas yra nuodėmė, blogas elgesys, mokytojos elgesys bus svarstomas ir įvertintas?

-Kartoju: tai mokytojos asmeninė nuomonė, kuri buvo išsakyta privačiai susirašinėjant su suaugusiu žmogumi ne jos darbo metu
 

- Ar mokytoja panašias mintis dėsto pamokų metu?

-Visi tikybos mokytojai dirba vadovaudamiesi Katalikų bažnyčios mokymu. Gimnazistas ir jo tėvai renkasi kokias pamokas mokinys lankys: etikos ar tikybos, - atsakymus raštu pirmadienį pateikė gimnazijos direktorė. 

Kadangi pagal Pedagogų etikos kodeksą, mokytojas turi ne tik pripažinti žmogaus teises, savo kalbiniais veiksmais neskatinti neapykantos, bet ir atsakingai veikti socialiniuose tinkluose, nusprendėme paklausti, ar ugdymo įstaigos vadovė  tikrai mano, kad toks mokytojos elgesys socialiniuose tinkluose yra atsakingas ir neprasilenkia su etika. 

Į šią užklausą rengiant publikaciją atsakymo nebuvo sulaukta. 

„Jokia informacija apie šį įvykį skyrių nėra pasiekusi", - komentavo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus.
Naujesnė Senesni