Vyriausybės ir Seimo vadovės homofobams nepaklus, o Nausėda aiškina, ką norėjo pasakyti sveikindamas homofobiško maršo dalyvius

Prezidentui Gitanui Nausėdai pasveikinus praėjusį šeštadienį Vilniuje, Vingio parke susirinkusius homofobiško maršo dalyvius, o vėliau besiteisinant, kad esą jis sveikino visas, ne tik „tradicines" šeimas, Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vienreikšmiškai pareiškė - iškeltų maršo dalyvių ir organizatorių reikalavimų nevykdysiančios.

Jarmo.net koliažas



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Jarmo.net primena, kad šeštadienį Vingio parke susirinkę anti-LGBTQ+ mitingo dalyviai prieštaravo, kad Seimas svarstytų partnerystės įstatymą, numatantį galimybę įteisinti savo santykius tiek tos pačios, tiek skirtingų lyčių poroms. Aidėjo nepasitenkinimas ir vadinamąja Stambulo konvencija, apie kurios ratifikavimą pastaruoju metu vis garsiau kalbama. Šią konvenciją ratifikavusios šalys įsipareigoja sistemiškai kovoti su smurtu prieš moteris. Be to, maršo organizatoriai reikalavo ir kai kurių Seimo narių, ministrų atsistatydinimo.

Čmilytės pozicijos nepakeis nei reikalavimai, nei susitikimai

Savo „Facebook" paskyroje Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį pareiškė: „Gavusi maršo organizatorių politinius reikalavimus su prašymu susitikti ir juos aptarti, jaučiu poreikį aiškiai suformuluoti savo poziciją.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

Pripažįstu teisę kiekvienam turėti ir išsakyti savo nuomonę, kuri nežeidžia kitų žmonių teisių arba visuomenės, kaip visumos, vertybių. Branginu teisę ir pareigą ginti savo požiūrį, kuris nevaržo kitų saviraiškos laisvės.

Reikalavimai, kuriuos gavau, prieštarauja mano politiniams įsitikinimams ir visiškai nesutampa su Liberalų sąjūdžio vertybėms.

Liberalizmo nuo bendruomeniškumo, tautiškumo, patriotizmo atskirti neįmanoma. Pilnavertės visuomenės neturėsime, jeigu atskiras jos grupes stigmatizuosime ir „varysime į pogrindį“. Tai netoliaregiška ir moraliai neatsakinga.

Į Seimo rinkimus mes ėjome su labai aiškiomis nuostatomis. Aš, kaip politikė, nuosekliai, be jokių dviprasmybių dėsčiau savo poziciją - ir dėl Partnerystės įstatymo, ir dėl Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo.

Mes, liberalai, apie tai kalbėjome prieš rinkimus, per rinkimus ir būtent todėl buvome išrinkti.
 
Mes įsipareigojome savo rinkėjams. Jų paramos dėka esame Seime, veikiame valdančioje daugumoje. Ir mes tvirtai laikysimės savo įsipareigojimų.

Tai ne atsitiktiniai svarstymai, tai apmąstyta ir argumentuota pozicija. Ir jos nepakeis nei reikalavimai, nei papildomi susitikimai juos aptariant". 

Šimonytė ministrų neatstatydins

Tuo metu ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pranešė taip pat iki birželio 1-osios neatstatydinsianti teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio ir ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, kaip to pareikalavo homofobiško maršo organizatoriai.

Ingrida Šimonytė | Seimo kanceliarijos/Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


„Reikalavimai kaip reikalavimai, jų teisė teikti reikalavimus, o jau sprendėjų teisė tuos reikalavimus vykdyti ar nevykdyti“, – ketvirtadienį žiniasklaidai pakomentavo premjerė.

Komentuodama partnerystės įstatymą, ji teigė, kad šiuo klausimu turės apsispręsti Seimas, o pavasario sesijoje apie Stambulo konvencijos ratifikavimą nebus diskutuojama. 

Prezidentas aiškinasi

Tuo metu prezidentūra, kaip skelbia naujienų agentūra ELTA, aiškina, jog „Didžiajame šeimos gynimo marše“ pasirodžiusiame Gitano Nausėdos video sveikinime kreiptasi ne konkrečiai į Vingio parke susirinkusius homofobiško maršo dalyvius, bet esą į visas Lietuvos šeimas.

Gitanas Nausėda |  Leigh Vogel/Getty Images/Concordia Summit/flickr.com nuotr.


Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė dėstė, kad G. Nausėda nepasisakė prieš gegužę Seime planuojamą įregistruoti ir šio pavasario sesijoje ketinamą svarstyti partnerystės įstatymą.

Tačiau jarmo.net atkreipia dėmesį, kad po poros dienų, pirmadienį minint Tarptautinę kovos prieš homofobiją, transfobiją ir bifobiją dieną, G. Nausėda nepasveikino LGBTQ+ bendruomenės su jų kova už lygiateisiškumą, nors tą padarė tiek I. Šimonytė, tiek V. Čmilytė-Nielsen.
Naujesnė Senesni