Klaipėdos policija nemano, kad skambant žodžiui „py*eras" buvo pažeista viešoji tvarka. O kas, jeigu taip būtų pavadintas pareigūnas?

Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai nemano, kad balandžio mėnesį Klaipėdoje, šalia Dangės upės skambant dainai, kurioje skambėjo žodžiai „kas nešokinės, tad py*eras", šokę treneriai pažeidė viešąją tvarką, nors necenzūrinius žodžius girdėjo aplinkiniai asmenys, o žodis „py*eras" neabejotinai yra įžeidžiantis ir įžeidus, nukreiptas prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Asociatyvi policija.lrv.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Žinoma, kad tuo metu filmuojant reklaminį įrašą muzika skambėjo ir viešoje vietoje, t. y. treniruotės, vykusios šalia Danės upės, metu, o muzikos takelyje skambėjo įžeidus, necenzūrinis žodis „py*eras". Tą patvirtina ir mano turimas vaizdo įrašas, paskelbtas viešai, kurį nufilmavo pro šalį ėję žmonės <...> Ar pareigūnai ketina įvertinti šią aplinkybę ir priimti atskirą nutarimą dėl ANK 481 str. 1 d.?" - tokios portalo jarmo.net užklausos sulaukė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio atstovai.

ANK 481 str. 1 d. apima nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą: necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį.

Klaipėdos apskrities pareigūnams pasirodė, kad skambant tokiai muzikai, kurioje homoseksualūs asmenys apibūdinti žeminančiu ir užgauliu žodžiu, viešoji tvarka pažeista nebuvo.

„Atliekant tyrimą Klaipėdos m. PK pareigūnai negavo duomenų, kad patys treniruotėje/akcijoje dalyvavę asmenys jos metu viešoje būtų vartoję necenzūrinius žodžius ar kitais savo veiksmais demonstravę nepagarbą aplinkiniams. Jūsų minimas žodis skambėjo dainos įraše, o pats žodis įvykio metu lietuvių kalbos ekspertų nebuvo traktuojamas kaip nevartotinas viešojoje erdvėje", - pirmadienį portalui jarmo.net pakomentavo Klaipėdos apskrities VPK Komunikacijos poskyrio atstovė Asta Kažukauskienė.

Šiais metais nuskambėjo atvejis, kai Tauragės apskrities pareigūnai nubaudė asmenį, socialiniuose tinkluose policiją pavadinusį „agurkais". Tad toks atsakymas sukėlė dar daugiau klausimų. Vienas jų -  o kaip situacija būtų vertinama, jeigu dainoje skambantys žodžiai būtų nutaikyti ne į asmenų grupę, skiriamą seksualinės orientacijos pagrindu, o į žmones, dirbančius, pavyzdžiui, teisėsaugoje? 

Asta Kažukauskienė | klaipeda.policija.lrv.l t nuotr.

 
Pasitikslinome: „Ar tokį žodį vartojant (arba jam skambant įraše), jeigu jis būtų skirtas apibūdinti policijos pareigūnams, įvykio metu vis tiek nebūtų pažeista viešoji tvarka? Kodėl tuomet pareigūnų negalima vadinti „agurkais", nors toks žodis tikrai nėra necenzūrinis, o lietuvių kalbos ekspertai mano, kad jis yra vartotinas? Ar tokiu žodžiu („py*eras") iš esmės apibūdinant bet kokį asmenį, jeigu iki tol VLKK nebūtų pareiškusi, kad žodis nevartotinas, šis terminas tikrai nebūtų laikomas įžeidžiu ar užgauliu ir nebūtų pažeista viešoji tvarka?".

A. Kažukauskienė: „Tirdami nusikalstamas veikas pareigūnai vertina konkretaus įvykio aplinkybes ir konkrečius asmenų veiksmus. Jei nustatomas pažeidimas (arba nenustatomas), priimami sprendimai pagal galiojančius teisės aktus. Sprendimu nepatenkintas proceso dalyvis visada turi teisę jį apskųsti. Įtariamųjų, ar nukentėjusiųjų lytis, tautybė, amžius, socialinė padėtis, religiniai ar kiti įsitikinimai, įtakos tyrimui neturi ir negali turėti". 
Naujesnė Senesni