Nuteistas vilnietis, raginęs žudyti pasibučiavusius vaikinus

Šių metų gegužės 19-ąją Vilniaus mieto apylinkės teismas priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje nuteisė vilnietį Titą Luką Vauliną (gim. 1995 m.) už neapykantos kurstymą. Vaikinas dar 2014 metų žiemą po dviejų besibučiuojančių vaikinų nuotrauka parašė neapykantą kurstantį komentarą. 

Jarmo.net koliažas | Asmeninio archyvo ir Unsplash nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Ikiteisminio tyrimo metu T. L. Vaulinas aiškino, kad pamatęs dviejų vaikinų nuotrauką parašė komentarą, tačiau nenorėjo skatinti smurto, neva tai tebuvo jo tradicinės šeimos palaikymas. Tuo metu jam buvo 18-19 metų. Kaltinamasis aiškino, kad komentarą rašė užvaldytas emocijų, netinkamai pasirinko žodžius, tokius kaip „žudyt". Buvęs tradicinių vertybių „gynėjas" teisinosi, kad norėjo pakeisti nuotraukoje užfiksuotų vaikinų požiūrį į meilę. 

Be to, bylą šiais metais nagrinėjant teisme, T. L. Vaulinas aiškino, kad šiuo metu jo pasaulėžiūra yra pasikeitusi ir jis negalvoja taip, kaip mąstė tuo metu, kai rašė minėtą komentarą. Komentatorius dėl kaltinimų prisipažino visiškai. 

Jis aiškino dabar jau toleruojantis homoseksualios orientacijos asmenis. 

Verta paminėti, kad ikiteisminis tyrimas dėl daugybės po vaikinų bučinio nuotrauka pasipylusių komentarų kurį laiką nebuvo vykdomas, tačiau Europos žmogaus teisių teismas 2020 metų pradžioje priėmė sprendimą byloje, kurioje konstatavo, kad Lietuvos teisėsauga neapykantos nusikaltimus tiria aplaidžiai. Taigi, pareigūnai buvo priversti grįžti prie šio ikiteisminio tyrimo ir jį pradėti. 

Vienas iš nukentėjusiųjų Pijus Beizaras teisme pasakojo, kad pamatęs, kokius komentarus po jo nuotrauka, užfiksuota kartu su vaikinu, parašė nepažįstami asmenys, liko šokiruotas, jam buvo baisu. Dėl to nukentėjusysis patyrė moralinę žalą. 

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu, T. L. Vaulinas pripažintas kaltu dėl neapykantos kurstymo (BK 170 str. 2 d.) ir jam skirta galutinė 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant nuteistąjį bausmės laikotarpį būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., tęsti darbą, o jį praradus - registruotis Užimtumo tarnyboje. 

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Šiuo metu taip pat vyksta teisminiai procesai ir dėl kitų asmenų parašytų komentarų.
Naujesnė Senesni