Buvęs KT teisėjas Žalimas: Konstitucija gina visas šeimas nepaisant to, kokios lyties asmenys ją sudaro

Lietuvos Konstitucija gina visas šeimas nepaisant to, kokios lyties asmenys jas sudaro. Šeima, pagal Konstituciją, nėra vien tik vyro ir moters sąjunga, tad akivaizdu, kad valstybė turi suteikti teisinius įrankius, kurie padėtų ir tos pačios lyties asmenų sudarytoms šeimos, šią savaitę interviu „Info TV" pareiškė buvęs Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas Dainius Žalimas.

Dainius Žalimas | Stop kadras


Andželika Bytautaitė, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Jeigu labai atvirai, tai man visi šie procesai primena procesus, vykstančius mūsų rytų erdvėje, ten daug diskutuojama šitais klausimais, bet tikrai nereikėtų iškreipti Konstitucijos. Šeima ir santuoka nėra tas pats“, – sakė teisininkas, kalbėdamas apie šiuo metu viešojoje erdvėje įsiplieskusias diskusijas tarp politikų, kas gali sudaryti šeimą ir santuoką, o kas – ne.

D. Žalimas pabrėžė, kad santuoka yra svarbiausias šeimos kūrimo būdas, bet tikrai nėra vienintelis. „Ir šeima jokiu būdu negali būti sutapatinama su santuoka“, - sakė jis ir pabrėžė, kad jeigu santuoką pagal Konstituciją gali sudaryti tik vyras ir moteris, tai šeimą gali sudaryti ir tos pačios lyties asmenys. 

Laisvės frakcijos Seime parengtas Partnerystės įstatymas šio pavasario sesijoje buvo atmestas po pateikimo neatvėrus kelio toliau įstatymo projekto nagrinėti Seimo komitetuose. Iš dalies parlamentarų lūpų skambėjo teiginiai, kad esą šeimą gali sudaryti tik priešingų lyčių asmenys, o ne tos pačios. Be to, kai kurie sakė, kad Partnerystės įstatymas neva prieštarautų Konstitucijos 38 straipsniui, kuris numato, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

„Galiu vienareikšmiškai pasakyti, čia daugiau nei aišku, kad pagal Konstitucijos 38-ąjį straipsnį yra ginamos visos šeimos nepaisant kokios lyties asmenys ją sudaro“, - dėstė D. Žalimas.

Anot jo, tai KT 2019 metų sausio 11-osios dienos nutarime yra labai aiškiai pasakęs, tad „čia nėra apie ką diskutuoti, ar tai yra šeima, ar ne“.

„Vadinasi, jeigu visos šeimos yra ginamos, tai turėtų būti ir įstatyminiai įrankiai toms šeimoms ginti. Kiek tas Partnerystės įstatymas, su kuriuo tikrai nesu susipažinęs, atitinka ar neatitinka Konstituciją, kiek jis įgyvendina lygų šeimų gynimo principą, tai man labai sunku pasakyti“, - dėstė jis.

Naujesnė Senesni