Partnerystei besipriešinanti Širinskienė sulaukė teisės mokslų daktarės atkirčio

Partnerystės įstatymo projektas, kurį šio pavasario sesijoje parlamentas atmetė po teikimo ir grąžino tobulinti, ir toliau išlieka diskusijų objektu. Įstatymas, numatantis ir tos pačios lyties asmenų poroms galimybę įteisinti savo santykius, kelia „valstietės" Agnės Širinskienės nepasitenkinimą - esą partnerystė negali apibrėžti šeiminių santykių, todėl tos pačios lyties poroms tereikia numatyti galimybę reguliuoti ekonominius tarpusavio santykius. Tačiau teisininkė Laima Vaigė atkerta - Partnerystės įstatymą priimti būtina, kadangi tai - ne vien ekonominis ar ūkinis klausimas.

Agnė Širinskienė | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


L. Vaigė lrt.lt komentavo, kad Partnerystės įstatymą priimti reikia tam, kad būtų įgyvendinti Konstitucinio teismo nutarimai, kuriuose pabrėžiama, jog šeima sudaroma ne vien santuokos pagrindu bei valstybės pareiga yra teisiškai apsaugoti visas šeimas. 

Pasak jos, Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad Lietuvos konstitucija gina ir tos pačios lyties asmenų teisę į šeimą, bet įstatyminė bazė tam kol kas neparengta, dėl to vyksta žmogaus teisių pažeidimai. 

Švedijos Upsalos universitete dėstanti dr. Laima Vaigė sakė, kad Partnerystės įstatymo negali pakeisti jokie kiti teisės aktai ar jungtinės veiklos sutartys.  Anot teisininkės, Civiliniame kodekse yra teisinis institutas, kuris numato galimybę įtvirtinti poros santykius, tai yra santuoka. 

Akimirka iš šiais metais Klaipėdoje vykusio protesto prieš diskriminaciją | Organizatorių nuotr.


Anot L. Vaigės, sutartys, tereguliuojančios porų ūkinius klausimus, netinka vietoje Partnerystės įstatymo, kadangi „tai yra tiesiog sutartis, kurią galima sudaryti, pavyzdžiui, kaip asociacijos sutartį arba partnerystės sutartį turtiniais, ekonominiais tikslais. Tai yra visiškai kas kita, tai nėra civilinis statusas“.

Teisės mokslų daktarė sako, kad partnerystės socialinė funkcija yra įtvirtinti poros civilinį statusą. 

Pasak L. Vaigės, A. Širinskienės pasiūlymas netinka, nes jis neįtvirtina poros civilinio statuso, primena sutartį, kurią žmonės turėtų sudaryti tvarkant ekonominius tarpusavio reikalus. 
Naujesnė Senesni