Sukėlę skandalą dėl atšauktos diskusijos apie LGBTQ+, „Kaunas 2022" atstovai persigalvojo

Trečiadienį menininkui Denisui Kolomyckiui paskelbus, kad Kaune atšaukta Europos kultūros sostinės projekto „Kaunas 2022"  diskusija apie LGBTQ+ bendruomenę ir meną, nes esą Kauno miesto savivaldybė nesuteikė leidimo kalbėti apie šią temą viešoje erdvėje, kilo pasipiktinimo banga. Projekto atstovai tą pačią dieną paskelbė, kad diskusija vis tik įvyks. 

Kauno panorama | wallpaperflare.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kilus skandalui, kai LGBTQ+ teisių aktyvistai ir kultūros sektoriaus veikėjai ėmė priekaištauti Europos kultūros sostinės Kaune projekto „Kaunas 2022" rengėjams dėl LGBTQ+ žmonių cenzūros, suskubta gesinti komunikacijos krizę.

„Norime informuoti, kad šiuo metu vis dar vyksta visų bendrakūrystės festivalio „Per_kūnija“ renginių leidimo derinimo ir išdavimo procedūra. Kol kas oficialių leidimų ar draudimų neturime. Tačiau galime užtikrinti, kad numatyta diskusija apie LGBTQ+ bendruomenės, kultūros ir meno santykį tikrai įvyks. Nekantriai laukiame daugiau žinių – netrukus grįšime su naujienomis. Kviečiame sekti informaciją", - rašoma „Kaunas 2022" įraše, kuris vėliau buvo papildytas.

Prieš įrašą papildant atnaujinta informacija, kad diskusija apie meną ir LGBTQ+ bendruomenę įvyks, „Kaunas 2022" puslapyje taip pat buvo rašoma, kad „projektas veikia sudėtingomis pandemijos ir visuomenės susipriešinimo sąlygomis".

Be to, įraše mėginta pasiteisinti, kad „projektas nėra politinis ir stengiasi neleisti būti įveltas į kasdienę politinę dienotvarkę".

Momentinė ekrano kopija



„Kaip tik kultūroje įvairios stigmatizuojamos grupės rasdavo prieglobstį ir bent kažkokią reprezentaciją. Būtent kultūrininkai nebijo ir nenumeta temų į šalį vien dėl „susipriešinimo" ir įtampos", - po įrašu komentarų sekcijoje rašė žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis. 

„Gėdinga demagogija! Palaikymas - ne deklaracijos. Turite tiesiogiai sukritikuoti Kauno savivaldybę dėl diskusijos LGBT+ tema draudimo, ir vis tiek įgyvendinti šią diskusiją Kaunas 2022 kontekste", - antrino režisierius Romas Zabarauskas. 

Beje, jis po „Kaunas 2022" įrašo papildymo, kai buvo paskelbta, kad diskusija apie LGBTQ+ ir meną įvyks, pridūrė: „Sveikinu su prasmingu įrašo papildymu, ir džiaugiuosi, jog diskusija vis dėlto įvyks! Negalime pasiduoti anti-LGBT+ cenzūrai. Ačiū pilietinei visuomenei už reikalingą spaudimą". 

Jarmo.net primena, kad šį trečiadienį menininkas D. Kolomyckis pranešė, jog prieš kelias dienas susitikęs su „Kaunas 2022" programos koordinatoriais bei vieno iš renginių – „Jaunimo sezono“ festivalio – atstovais, sužinojo, kad „ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta".
Naujesnė Senesni