Kaune įvedama cenzūra? Atšaukta diskusija apie LGBTQ+ bendruomenę

Kauno miesto savivaldybės valdininkai, atrodo, kyla į atvirą kovą prieš LGBTQ+ bendruomenę. Neleidę rugsėjį žygiuoti Laisvės alėjoje, jie ne tik išplatino pranešimą spaudai, kuriame priešinamos LGBTQ+ ir eismo saugumo temos, bet ir atšaukė ilgai planuotą diskusiją Kaune apie meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį. 

Jarmo.net koliažas (Misael Silvera/Pexels ir Facebook/denisas.kolomyckis nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Nesuteikė leidimo kalbėti

„Prieš kelias dienas nuotoliniu būdu susitikau su „Kaunas 2022" programos koordinatoriais bei vieno iš renginių – „Jaunimo sezono“ festivalio – atstovais. Ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta", - savo „Facebook" paskyroje pranešė menininkas Denisas Kolomyckis.

Jis pranešė, kad diskusija atšaukta dėl to, nes Kauno miesto savivaldybė kažkodėl nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje.

„Susirinkimo laisvė nebuvo suteikta „Kaunas Pride". Laisvė kalbėti LGBTQ+ tema su jaunimu taip pat pasirodė nereikalinga. Mano supratimu, šie veiksmai ir grasinimai iš Kauno miesto savivaldybės, kad tam tikros NVO (nevyriausybinės organizacijos, - jarmo.net) nebebus finansuojamos iš savivaldybės biudžeto, jei eskaluos šias temas (tą supratau iš skirtingų asmenų, kurie dalinosi savo patirtimis su administracija) – ne kas kita, kaip cenzūra.

Apeliacija, kad LGBTQ+ yra vis dar neišdiskutuota tema ir tai, kad reikia daugiau laiko dalykams aptarti - man nuoširdžiai atsibodo. Cenzūra, agresija, diskriminacija, patyčios - yra per daug įsikėrojusios mūsų visuomenėje. Nebeturime prabangos tai toleruoti", - pabrėžė D. Kolomyckis.

Visvaldas Matijošaitis | kaunas.lt nuotr.

Neleido įvykti eitynėms

Jarmo.net primena, kad rugsėjo 4-ąją Kauno Laisvės alėjoje turėjo įvykti „Kaunas Pride" eitynės, į kurias susirinkusi LGBTQ+ bendruomenė išreikštų solidarumą su LGBTQ+ kauniečiais. Tačiau savivaldybė leidimo neišdavė motyvuodama tuo, jog esą eitynės vyktų šalia valstybės institucijų, be to, vyksta remonto darbai. Kažkodėl  nurodytos priežastys prieš tai nesutrukdė prieš tai įvykti Kauno „Žalgirio" fanų eitynėms. 

Eitynių „Kaunas Pride" organizatoriai net kelis kartus mėgino derinti leidimą eitynėms su Kauno miesto savivaldybe, tačiau bergždžiai. Dėl pažeistos teisės į susirinkimų laisvę jie ruošiasi kovai teisme. 

Po šių įvykių Kauno miesto savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame cituojamas meras Visvaldas Matijošaitis. Politikas piktinosi, kad Vilniuje vienoje gatvių yra vaivorykštės spalvų perėja bei aiškino, kad Kaune to niekada neleistų. 
Naujesnė Senesni