Sulaikymai, ašarinės dujos, lazdos - Stambule „Pride" eitynės vyko nepaisant visko

Savaitgalio Turkijoje būta audringo. Stambule šeštadienį susirinko LGBTQ+ eisenos dalyviai, bet juos pasitiko riaušių policija, kuri ėmė malšinti „Pride" mitinge dalyvavusius taikius protestuojus. Turkijos valdžiai imantis griežtų ribojimų prieš LGBTQ+ bendruomenę, tai kelia žmogaus teisių aktyvistų nerimą visame pasaulyje.

Eisenos dalyviai sulaukė policijos dėmesio | Twitter


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Dw.com praneša, kad Stambulo policijos pareigūnai sulaukė mažiausiai 25 eisenos dalyvius, tarp kurių - ir garsus naujienų agentūros AFP fotožurnalistas Bulentas Kilicas. Pranešama, kad į „Pride" susirinkusius žmones buvo šaudoma ašarinėmis dujomis.

Nors tūkstančiai žmonių susirinko į taikias eitynes kituose Europos miestuose, Stambule vietos valdžia „Pride" žygio leisti nepanoro. Stambule šios eitynės draudžiamos po to, kai 2014 metais į jas susirinko 100 tūkst. dalyvių. Nors vietos valdžia skelbia, kad esą mitingas draudžiamas dėl visuomenės saugumo, išties pastebimas vis labiau augantis Turkijos valdžios noras riboti LGBTQ+ bendruomenės teises.

„Pride eisena Stambule vyksta nepaisant policijos smurto. Esu emocinga ir didžiuojuosi nuostabiais, stipriais, drąsiais ir neabejotinai sąmojingais LGBTQ+ (žmonėmis) Turkijoje", - skelbia „Twitter" vartotoja Willow.


Žmonės, kurie susirinko į centrinį Stambulo Beyoglu regioną, buvo užpulti pareigūnų. Turkijos LGBTQ+ bendruomenė kaltina Vyriausybę pradėjus neapykantos kampaniją nei skatinant smurtą.

Skelbiamuose vaizdo įrašuose matyti, kad demonstrantai yra malšinami riaušių policijos, prieš juos pasitelkiamos smurtinės priemonės, žmonės buvo tampomi gatvėse.

Socialiniuose tinkluose paviešintuose kadruose matyti, kad policijos pareigūnai prie žemės prispaudė ir fotožurnalistą B. Kilicą.


Žurnalistus visame pasaulyje vienijanti organizacija „Reporteriai be sienų" pareikalavo nedelsiant nutraukti fotoreporterio areštą. Naujienų agentūra AFP pranešė, kad kiek vėliau B. Kilicą pareigūnai paleido kiek vėliau vakare.

„Taip, policija šiandien smarkiai priešinosi Stambulo „Pride" eitynėms", - šeštadienį rašė vienas „Twitter" vartotojų.

Tai pastebima ir daugybėje eisenos dalyvių bei žurnalistų užfiksuotų kadrų, vaizdo įrašų. Juose matyti skafandrus dėvintys pareigūnai, kurie artinosi prie eitynių dalyvių rankose laikydami lazdas arba pasiruošę jėga tempti žmones iš eitynių.

 

 

 

Naujesnė Senesni