Teismą pasiekė skundas dėl Kauno m. savivaldybės atsisakymo suderinti LGBTQ+ eitynes

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose birželio 23 d. gautas  Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundas atsakovei Kauno miesto savivaldybės administracijai dėl atsisakymo išduoti suderinimo dokumentą LGBTQ+ eitynėms, planuojamoms rugsėjo 4 d., pirmadienį rašoma teismo pranešime spaudai.

Asociatyvi Jana Sabeth/Unsplash nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Pareiškėja skunde nurodo, kad tris kartus raštu kreipėsi į atsakovę Kauno miesto savivaldybės administraciją, prašydama suderinti 2021 m. rugsėjo 4 d. LGBTQ+ susirinkimą (eitynes) konkrečiais maršrutais, tačiau atsakovė kaskart atsisakydavo išduoti suderinimo dokumentus, atsisakymą motyvuodama formaliais, deklaratyviais ir iš esmės priešiškais susirinkimui teiginiais. Pareiškėja teigia, jog atsisakymas derinti susirinkimo (eitynių) maršrutus dėl to, kad neva taip nepateisinamai būtų sutrikdytas sklandus transporto eismas Kauno mieste ir kad Laisvės alėja per siaura eitynėms, nes tą dieną bus daug miesto svečių ir renginių, dėl spūsties grėsmės ir kitų atsakovės nurodytų priežasčių yra šališkas, diskriminuojantis. Pažymi, kad Laisvės alėjoje pastaraisiais metais vyko ne vienas masinis renginys: Moterų solidarumo eitynės, Kauno rudens mugė, Kauno miesto gimtadienis, Krepšinio sirgalių eitynės, „Kiemų šventės“ susirinkimai.

Komanda, rengianti „Kaunas Pride" eitynes | Organizatorių nuotr.


Pareiškėja prašo teismo sprendimą priimti skubos tvarka ir įpareigoti Kauno miesto savivaldybės administraciją nedelsiant, bet ne vėliau kaip likus trims dienoms iki planuojamo susirinkimo, suderinti maršrutą eitynių, kurių dalyviai pradėtų jas nuo paminklo „Laisvės karys“, eitų Jonavos gatve, Šv. Gertrūdos gatve, Laisvės alėja ir baigtų tarp Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios (Soboro) ir Mykolo Žilinsko dailės galerijos. 

Jeigu teismas nuspręstų, kad Kauno miesto savivaldybės administraciją įpareigoti suderinti šį maršrutą nėra galimybių, prašoma teismo įpareigoti atsakovę suderinti kitą maršrutą, kuris prasidėtų nuo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios (Soboro). Eitynių dalyviai judėtų Laisvės alėja iki Laisvės alėjos 99 namo ir tuo pačiu keliu grįžtų atgal. Pareiškėja taip pat prašo teismo skundą išnagrinėti skubos tvarka ir priteisti iš atsakovės patirtas bylinėjimosi išlaidas.

Naudojantis automatizuotu Lietuvos teismų informacinės sistemos LITEKO bylų skirstymo moduliu, ši administracinė byla 2021 m. birželio 25 d. paskirta nagrinėti teisėjai Janinai Vitunskienei. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo (toliau – ABTĮ) 33 straipsnio 1 dalį, teismas skundo priėmimo klausimą išsprendžia per 7 darbo dienas nuo skundo gavimo dienos. Išsprendęs skundo priėmimo klausimą, teismas išsiunčia atsakovui skundo (prašymo, pareiškimo) nuorašą (skaitmeninę kopiją) ir pareikalauja per nurodytą terminą, paprastai ne trumpesnį kaip keturiolika kalendorinių dienų nuo skundo (prašymo, pareiškimo) nuorašo (skaitmeninės kopijos) gavimo dienos, pateikti teismui atsiliepimą (ABTĮ 67 straipsnio 1 dalies 3 punktas). Tokio pobūdžio bylos nagrinėjamos trijų teisėjų kolegijos.
Naujesnė Senesni