UEFA neigia uždraudusi vaivorykštės vėliavas Budapešte: už tai atsakingos Vengrijos institucijos

Neseniai homofobišką „gėjų propagandos" įstatymą priėmusioje Vengrijoje draudimų botagu nuspręsta užsimoti ir futbole. Budapešte sekmadienį susitikus Nyderlando ir Čekijos futbolo rinktinėms, pasirodė pranešimų, kad UEFA nusprendė uždrausti vaivorykštės vėliavas, kurias mėgino įsinešti sirgaliai. Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad į Ferenco Puškašo stadioną vaivorykštės vėliavas besinešusius žmones pasitiko apsaugos darbuotojai, kurie LGBTQ+ palaikymo simbolius konfiskavo.

insider-voice.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tiesa, UEFA neigia, kad priėmė tokį sprendimą. „The Athletic" rašo, kad UEFA pareiškė, jog Vengrijos futbolo federacija buvo paraginta kovoti prieš bet kokios asmenų grupės - taip ir LGBTQ+ bendruomenės - diskriminaciją. UEFA teigė net paraginusi nedrausti vaivorykštės vėliavų.

„Priešingai nei teigiama kai kuriuose Nyderlandų žiniasklaidos pranešimuose, UEFA norėtų patikslinti, kad ji neuždraudė jokių vaivorykštės spalvų simbolių sirgalių zonose Budapešte, o už sirgalių zoną atsako vietos valdžios institucijos", - dėstoma UEFA pareiškime.

Be to, futbolo federacijų asociacija teigė, kad džiaugtųsi tokiais simboliais gerbėjų gretose.

Teigiama, kad iš olandų buvo atimti vaivorykštės simboliai, nes buvo nuspręsta, kad stadione leidžiama turėti tik tokius simbolius, kurie reprezentuoja žaidžiančias šalis.

Liudininkų teigimu, kai kurie sirgaliai buvo kone jėga tempiami į apsaugos darbuotojų transporto priemones po to, kai nesutiko atiduoti vaivorykštės vėliavų. 

Olandai, nešęsi į stadioną vėliavas, taip siekė išreikšti palaikymą Vengrijos LGBTQ+ bendruomenei, prieš kurią premjero Viktoro Orbano Vyriausybė priima vis griežtesnius ribojimus. Naujausias jų - šį mėnesį priimtas „gėjų propagandos" įstatymas, kuriuo draudžiama skleisti informaciją apie LGBTQ+ jaunesniems nei 18 metų asmenims. Tokį Vengrijos žingsnį jau pasmerkė Europos Komisija.

Verta paminėti, kad UEFA praėjusią savaitę neleido Vokietijos Miuncheno stadiono apšviesti vaivorykštės spalvomis, kai jame susitiko Vengrijos ir Vokietijos rinktinės. UEFA pareiškė, kad futbole politiniai motyvai netoleruotini, tiesa, kaip LGBTQ+ simbolis gali būti laikomas politiniu, UEFA atstovai nebuvo linkę paaiškinti. 
Naujesnė Senesni