„Matijošaitis turi atsistatydinti". Vykstant teismo posėdžiui dėl neišduoto leidimo „Pride" eitynėms, planuojamas mitingas

Ketvirtadienį, vykstant teismo posėdžiui dėl Kauno miesto savivaldybės sprendimo nesuderinti LGBTQ+ eitynių Laisvės alėjoje, planuojamas aktyvistų mitingas. Jo organizatorius, medijos „Glijožinios” įkūrėjas Nojus Ridzevičius sako, kad „Pride” eitynių organizatoriams, taip pat LGBTQ+ bendruomenei šis teisminis procesas emociškai gali būti sudėtingas, todėl jis siekia suburti žmones, kurie palaikytų tiek organizatorius, tiek LGBTQ+ žmones. O jų netrūksta - mitingu susidomėjo kelios dešimtys LGBTQ+ bendruomenės aktyvistų ir palaikytojų.

Nojus Ridzevičius | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Pranešama, kad mitingas planuojamas šalia Kauno apygardos administracinio teismo, esančio adresu A. Mickevičiaus g. 8A. Mitingas planuojamas 9 val. 30 min.

„Ketvirtadienį vyks teismo posėdis dėl nederinamų „Kaunas Pride” maršrutų. Skundas dėl Kauno miesto savivaldybės veiklos buvo pateiktas, kai Kaunas Pride organizatorėms pateikus tris skirtingus maršrutų variantus, savivaldybė visus juos atmetė ir nepasiūlė jokių tinkamų alternatyvų, kurios gerbtų laisvo susirinkimo teisę ir leistų vykti eitynėms. <...> Privalome priminti, kad esame”, - teigiama protesto aprašyme.

Asociatyvi Delia Giandeini/Unsplash nuotr.

-Savo kvietime į mitingą jūs teigiate: „Kauno miesto savivaldybė ignoruoja ar net neigia queer žmonių egzistavimą”. Kaip tai pasireiškia? - jarmo.net paklausė mitingo organizatoriaus

-Manau, kad „Kaunas Pride” eitynių nesuderinimas tai ir geriausiai simboliškai atskleidė. Manau, kad „Pride” šūkis „Mes esame visur” perteikia žinutę, kad Queer žmonės egzistuoja įvairiose vietose. Mes esame kiekvienoje profesijoje, daugelyje vietų, su mumis prasilenkiate kiekvieną dieną.

Be to, Kauno miestas nuolat valdomas konservatyvių lyderių. Meras V. Matijošaitis niekada neparodė jokio noro padėti Queer žmonėms. Taip ir pasireiškia egzistavimo ignoravimas - jis to klausimo nekomentuoja, apie tai nekalba.

Kiekvienas turi teisę į laisvus susirinkimus | Asociatyvi Margaux Bellott/Unsplash nuotr.


Kauno Europos kultūros sostinės projekte taip pat buvo mėginta neleisti įvykti diskusijai apie LGBTQ+ bendruomenės ir meno santykį, o juk šis renginys primintų žmonėms, kad Queer žmonės egzistuoja. Meras niekada nepadėjo LGBTQ+ bendruomenei Kaune.

-Taigi, jūs sakote, kad LGBTQ+ bendruomenei yra trukdoma. Galima sakyti, kad netrukdytas - tai dar nėra pagalba. Juk pagalba - tuomet, kai padedama pasiekti kokį nors tikslą arba gerovę. Kaip, jūsų nuomone, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis galėtų padėti LGBTQ+ bendruomenei?


-Nuoširdžiai galiu pasakyti, kad geriausia jo pagalba būtų atsistatydinimas. Prieš V. Matijošaitį esu protestavęs jau ir anksčiau. Kauno miestas valdomas kaip jo asmeninis kiemelis, kuriame jis gali kirsti medžius, tiesti sau kelius. Jis medžioklėms naudoja plotus, o Kauno miesto gyventojų lėšos taip pat nukreipiamos į projektėlius, tokius, kuriais statomos jam priklausančios įmonės „Vici" būstinės. Jis neseniai pastatė labai šlykštų paminklą pinigams. Ant jo paminklo - daugybė įmonių pavadinimų, jos garbinamos, viena iš įmonių - „Vici". Nors projektas įvykdytas iš gyventojų lėšų Niekas interesų konflikto neįžvelgia.

Visvaldas Matijošaitis | kaunas.lt nuotr.



Manau, kad V. Matijošaitis yra atitrūkęs nuo realybės, homofobas ir neplanuoja pasikeiti. Taigi, jeigu jis nori padėti - jam reikia atsistatydinti.

-Vilniuje prieš daugiau nei dešimtmetį taip pat buvo kilę ginčų dėl neišduodamo leidimo LGBTQ+ bendruomenei žygiuoti Gedimino prospektu. Teismą Vilniaus miesto savivaldybė pralaimėjo. Galima sakyti, kad Kauno valdžia nepasimokė iš Vilniaus istorijos. Ar tai gali padėti laimėti eitynių organizatoriams Kaune?

-Aš nemanau, kad jų galutinis tikslas laimėti teismą. Jį tikrai pralaimės: jeigu ne šįkart, tai Aukščiausiajame teisme arba Europos žmogaus teisių teisme. Jau yra precedentas. Tokie ginčai yra vykę Vilniuje, o taip ir visoje Europoje. Tai yra tiesioginis žmogaus teisių pažeidimas. Tačiau Kauno miesto savivaldybės strategija - užvilkinti ir užtęsti procesą, kad rugsėjo 4-ąją (planuojamą eitynių dieną, - jarmo.net) nieko neįvyktų. 

Aš manau, kad Kauno miesto savivaldybė nesitiki laimėti, vilkinimas yra prioritetas, - įsitikinęs N. Ridzevičius

LGBTQ+ bendruomenė | rawpixel.com/Freepik nuotr.


Jarmo.net primena, kad LGBTQ+ eitynes Kaune organizuoja Gegužės 1-osios profesinė sąjunga, kuri pateikė skundą Kauno apygardos administraciniam teismui, kadangi Kauno m. savivaldybė atsisakė suderinti eitynių maršrutą. 
Naujesnė Senesni