Raskevičių pasiekė pabėgėlio iš Afrikos, galimai persekiojamo dėl orientacijos, pagalbos šauksmas

Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius trečiadienį pranešė apie migranto iš Afrikos pagalbos prašymą. Anot jo, valstybėje, iš kurios kilęs šis žmogus, už homoseksualius santykius numatyta baudžiamoji atsakomybė, LGBTQ+ bendruomenė joje persekiojama, tad vyras prašo padėti.

Į Lietuvą iš Baltarusijos plūsta migrantai | VSAT nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Su manimi susisiekė Užsieniečių registracijos centre Pabradėje esantis migrantas iš Afrikos, kuris teigia, jog pagrindinė jo migracijos priežastis yra baimė būti persekiojamam dėl seksualinės orientacijos", - įraše „Facebook" teigė T. V. Raskevičius.

Anot jo, šalyje, iš kurios į Lietuvą atvyko migrantas, numatyta 5 metų įkalinimo bausmė vien už homoseksualius santykius.

Tomas Vytautas Raskevičius | Džojos Gundos Barysaitės/Seimo kanceliarijos nuotr.


T. V. Raskevičius primena, kad Įstatymas dėl užsieniečių teisinės padėties nurodo, kad „[p]abėgėlio statusas suteikiamas prieglobsčio prašytojui, kuris dėl visiškai pagrįstos baimės būti persekiojamas dėl rasės, religijos, tautybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar dėl politinių įsitikinimų yra už valstybės, kurios pilietis jis yra, ribų ir negali ar bijo naudotis tos valstybės gynyba arba neturi atitinkamos užsienio valstybės pilietybės, yra už valstybės, kurioje buvo jo nuolatinė gyvenamoji vieta, ribų ir dėl išvardytų priežasčių negali ar bijo į ją grįžti“.

Be to, politikas akcentavo, kad vertinant prieglobsčio prašytojo baimės būti persekiojamam pagrįstumą, nesivadovaujama prielaida, kad prieglobsčio prašytojas kilmės šalyje gali slėpti savo seksualinę orientaciją arba susilaikyti reikšdamas šią seksualinę orientaciją, kad išvengtų persekiojimo.

LGBTQ+ bendruomenė | Asociatyvi Margaux Bellott/Unsplash nuotr.


„Šią informaciją suteikiau ir su manimi susisiekusiam asmeniui, patardamas prašyme dėl prieglobsčio suteikimo nedviprasmiškai įvardyti galimo persekiojimo motyvus.

Viešojoje erdvėje pastarosiomis dienomis tik ir girdime, kad visi sieną kirtę žmonės yra išimtinai ekonominiai migrantai ir niekam iš jų prieglobstis suteiktas nebus. Nežinau, ar su manimi susisiekęs žmogus pasakoja tikrą istoriją, tačiau gali būti ir taip, kad reikės statyti ne tik spygliuotą tvorą, bet ir laikyti žmogiškumo egzaminą", - įsitikinęs T. V. Raskevičius, pasidalijęs „World Economic Forum" pasaulio žemėlapiu, kuriame raudonai pažymėtose valstybėse homoseksualumas yra baudžiamas mirties bausme.

„World Economic Forum" pasaulio žemėlapis. Raudonai pažymėtose valstybėse homoseksualumas baudžiamas mirties bausme
Naujesnė Senesni