„Daugumos tironija". Tai, kas vyksta su LGBTQ+ bendruomene Vengrijoje, nėra demokratija

Praėjusį mėnesį Vengrijoje buvo priimtas įstatymas, draudžiantis informuoti jaunesnio nei 18-kos metų amžiaus asmenis apie homoseksualumą arba kitokias lytines tapatybes, pavyzdžiui, transeksualumą, euronews.com rašo LGBTQ+ teisių organizacijos „OutRight Action International" vykdomojo direktoriaus pavaduotoja Maria Sjodin.

Protestas prieš Vengrijos ir Lenkijos valdžių homofobiškus sprendimus | gettyimages.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Sulaukęs aršaus tarptautinės bendruomenės pasmerkimo, Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas paskelbė įsipareigojantis surengti referendumą, kuris esą parodytų, ką apie šį „kovos prieš pedofiliją" įstatymą galvoja eiliniai vengrai, nors net nežinia kodėl vaikus apsaugoti siekiančiame įstatyme iš esmės LGBTQ+ bendruomenė tapatinama su pedofilija, kai šios temos neturi nieko bendro.

Be to, tiek priimtas įstatymas, tiek ir referendumas nieko bendro neturi ir su vaikų gerovės užtikrinimu.

Vengrijoje vykstant politinių jėgų žaidimams, pasitelkiama LGBTQ+ bendruomenė, kurią dešiniųjų Vyriausybė mėgina demonizuoti ir, kaip sako politologai, ruošiasi artėjantiems rinkimams.

Tai, kas pastaruoju metu vyksta Vengrijoje, kelia nemenką grėsmę demokratijai. 2010 metais į valdžios olimpą įkopus konservatorių partijai „Fidesz", priespaudą ėmė patirti ne tik LGBTQ+ bendruomenė, bet ir romų tautybės asmenys, net žurnalistai - šalyje imta riboti spaudos laisvė.

Prieš paskutinį išpuolį, kai Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, susijusį su informacijos apie LGBTQ+ bendruomenę ribojimu, šioje šalyje Vyriausybė taip pat priėmė įstatymo projektą, kuriuo panaikino translyčių žmonių dokumentus (kitaip tariant, atėmė jų įgytą lyties statusą, pvz. translytė moteris dokumentuose vėl laikoma vyru). Nors toks įstatymas, kaip vėliau pripažino ir šalies Konstitucinis Teismas, prieštarauja Konstitucijai, tačiau Vengrijos valdžiai tai nė motais. Joje priimtas įstatymas, draudžiantis tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti.

Iki V. Orbano atėjimo į valdžią, Vengrija žengė visiškai kitu - demokratijos - keliu. Diskriminacija dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės šioje šalyje buvo uždrausta 2004 metais. Be to, 2009 metais Vengrijoje įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė, o LGBTQ+ eitynės buvo itin nušviečiamos ir matomos.

Drastiškas politikos kurso pakeitimas nėra atsitiktinumas. Tai yra politinės galios žaidimo, kuriame LGBTQ+ bendruomenė naudojama kaip pėstininkai, dalis. Tokia taktika nėra nauja. Įskiepyti baimę visuomenei taip siekiant išlaikyti valdžią yra klasikinis konservatyvių vyriausybių žingsnis.

LGBTQ+ bendruomenė yra viena labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių, taigi, ji - lengvas taikinys tuo pasinaudoti norinčioms politinėms jėgoms.

Tokia tapti taktika buvo taikoma Rusijoje, Lenkijoje ir Turkijoje, o taip pat ir JAV, kai prezidento pareigas ėjo respublikonas Donaldas Trumpas.

Konservatyvių judėjimų pagrindas yra vadinamosios vertybės, besiremiančios „tradicinės šeimos" ir „tradicinės santuokos" sąvokomis. Tai perauga į tokias iniciatyvas, kokias matome Lenkijoje, pavyzdžiui, „zonas be LGBT". Be to, visuomenei įskiepyta baimė, jog LGBTQ+ bendruomenė tariamai griauna tradicines vertybes, galiausiai baigiasi smurto proveržiais. Puikus to pavyzdys - Čečėnija, kurioje LGBTQ+ bendruomenės nariai yra be pasigailėjimo žudomi.

Tokios tendencijos įjungia žalią šviesą LGBTQ+ bendruomenės diskriminavimui, priekabiavimui, smurtui. Prieš žmogaus teises pasisakančios valdžios griauna ne tik LGBTQ+ lygiateisiškumo pagrindus, bet iš esmės ir demokratiją. Pavyzdžiui, Vengrijoje naujieji teisės aktai pateisinami būtinybe ginti vaiko ir šeimos teises, o tuo metu JAV vykstantys išpuoliai prieš LGBTQ+ teises pateisinami religijos laisve. Taip sukuriama iliuzija, kad jeigu egzistuoja viena žmogaus teisė, ji prieštarauja kitai ir jos kartu negali egzistuoti. Tai iškreipia žmogaus teisių esmę - universalumą.

Žmogaus teisės priklauso mums visiems nepaisant religinių įsitikinimų, rasės, seksualinės orientacijos ar bet kokių kitų bruožų.

Be to, tarp žmogaus teisių nėra jokios hierarchijos - tai reiškia, kad jos neprieštarauja viena kitai.

Deja, kuriant dirbtinę žmogaus teisių hierarchiją, kai sudaromas įspūdis, kad vienų asmenų teisės yra svarbesnės už kitų, LGBTQ+ visuomenės grupė marginalizuojama ir tai itin išryškėja kalbant apie Vengriją. Kenkiama visai žmogaus teisių sistemai. Demokratijai taip pat gresia pavojus.

Interviu BBC laidai „HardTalk“ Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto teigė, kad klausimas, ar informacija apie LGBTIQ problemas turėtų būti prieinama vaikams, yra esminis demokratinis procesas.

Vis dėlto yra priešingai - tai, ką jis apibūdina, ne kitas kita, o yra daugumos tironija. Pagrindinis demokratijos elementas yra mažumų teisių apsauga. Be mažumos teisių, be prieštaraujančių nuomonių raiškos laisvės, be nepopuliarių grupių susirinkimų laisvės demokratijos staiga tampa autokratijomis.


Naujesnė Senesni