Romas Zabarauskas: ramios diskusijos visuomenės nekeičia, LGBTQ+ žmonės turi atsiskleisti

Režisierius Romas Zabarauskas įsitikinęs, kad neverta tikėtis, kad „ramios diskusijos ir švietimas palaipsniui padės Lietuvos visuomenei priimti savo įvairovę ir gerbti LGBT+ bendrapiliečius". 

Romas Zabarauskas | lt.wikipedia.org nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Penktadienį savo „Facebook" paskyroje jis teigė, kad „vienintelis būdas" pakeisti visuomenę - atsiskleisti LGBTQ+ asmenims, taip pat prabilti palaikantiems žmonėms, be kita, ko nereikia toleruoti homofobijos savo aplinkoje. 

„Tai yra vienintelis kelias: tą reikia greičiau suprasti ir tiek", - teigė R. Zabarauskas.

Anot jo, „ramios diskusijos" neveda visuomenės į priekį, o „švietimas negali tapti stebuklinga ir taikia išeitimi", nes „švietimo sistema pati yra politikos dalis". 

Pasak R. Zabarausko, nesant kritinės masės, kuri palaikytų šiuolaikinį mokslo požiūrį į lytį ir seksualinę orientaciją, LGBTQ+ tema netaps švietimo dalimi.

R. Zabarauskas „Žinių radijo" laidoje | Momentinė ekrano kopija


Visuomenės veikėjas atkreipė dėmesį ir į Lietuvoje galiojantį „gėjų propagandos" draudimą - Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą

„Galioja „nepilnamečių apsaugos“ įstatymas, teoriškai galintis riboti informaciją apie LGBT+ bendruomenę. Nors praktiškai atrodo, jog įstatymas nebetaikomas, prarandame daug švietimo galimybių vien dėl baimės, jog jis suveiks. Tačiau įstatymo pakeitimui taip pat visų pirma reikia kritinės masės ir politinės lyderystės", - dėstė R. Zabarauskas. 

Pasak jo, visuomenėje LGBTQ+ tema negalima tikėtis absoliutaus išsilavinimo, be to, savo veiklą vykdo ir anti-LGBTQ+ judėjimai.

„Visuomenė nėra stabiliai „neapsišvietęs“ vienetas, kuris pamažu „šviečiasi“ progreso link. Juk veikia stiprios, puikiai finansuojamos homofobų grupės ir institucijos, kurios nuolat sėkmingai „šviečia“ visuomenę į kitą pusę. <...> Nėra realu tikėtis, jog dauguma lietuvių staiga perims progresyvios visuomenės idealus. Tačiau yra realu tikėtis, jog plačioji visuomenė prisitaikys prie padorumo standartų, jei jaus, kad jų nesilaikymas suardys santykius su artimaisiais bei pakenks karjeros perspektyvose.
Nemalonu? Tebūnie, bet malonumo reikia nusipelnyti", - įsitikinęs R. Zabarauskas.
Naujesnė Senesni