Ir nieks, mergele, čia nekalts, tiktai tu pati?

Vos pradėjus sklisti žiniai, jog penktadienio vakarą Vilniaus autobusų stotyje buvo užpulta homoseksuali vaikinų pora - atlikėjas Gražvydas Sidiniauskas ir jo mylimasis Darren Crozier - policiją užplūdo žurnalistų paklausimai. Pareigūnų pateikiami atsakymai - priešingi istorijai, kurią portalui jarmo.net papasakojo vaikinai. Nors tyrimas dar net neatliktas ir kaltieji kol kas nesurasti, policijos paaiškinimuose galima įžvelgti aukas kaltinančių motyvų - neva jie patys išprovokavo konfliktą.

Policija sako, kad vaikinai prisikabino prie poros | Jarmo.net koliažas („Facebook" ir policija.lrv.lt nuotr.)

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Penktadienio vakarą grįžę iš Žiežmarių, vaikinų pora pasakojo, kad prie jų prisikabino 3 jaunuoliai, viena jų - mergina, o kitas - vaikinas, dėvintis kario uniformą. Vien dėl to, jog yra homoseksualios orientacijos, pora pasakojo buvusi fiziškai užpulta. Portalui jarmo.net G. Sidiniauskas patvirtino, kad mergina rėkė, jog jis yra gėjus bei skatino smurtą. Atlikėjas, smogus kario uniformą dėvinčiam  vaikinui, galimai prarado sąmonę, o D. Crozier buvo nutemptas toliau ir talžomas. 

Nepaisant to, jog galima įžvelgti aiškų neapykantos nusikaltimo motyvą, pasak pašnekovų, pareigūnai, atvykę į įvykio vietą tik pasijuokė išgirdę, kad įvyko išpuolis dėl jų seksualinės orientacijos, ir pasakė, kad esant pretenzijoms kitą dieną kreiptųsi į komisariatą. 

G. Sidiniausko vaikino Darren pasakojimas | Momentinė ekrano kopija


Policijos atsiųstame atsakyme portalui jarmo.net teigiama, jog abu vaikinai buvo neblaivūs, tiesa, nepatikslinta, ar tariamą girtumą pareigūnai nustatė „iš akies", ar alkotesteriu. Be to, nors policija pareiškė, kad medikų pagalbos jiems neprireikė, vis tik jarmo.net žiniomis, į įvykio vietą atvyko greitoji medicinos pagalba. Be to, G. Sidiniausko paviešintose fotografijose aiškiai matyti sumušimo žymės, kraujo dėmės. Nepanašu, kad medikų pagalbos jiems tikrai neprireikė.

G. Sidiniauskas teigė, kad pareigūnų kaltinimai, jog neva jis ir jo mylimasis buvo išgėrę, nėra pagrįsti - esą tiek jis, tiek jo vaikinas buvo visiškai blaivūs.

G. Sidiniausko sužalojimai | „Facebook" nuotr.


Kodėl pareigūnai nurodė kitaip, kol kas nežinia.

Policija pareiškė, kad įvykio metu vaikinai nerašė pareiškimo, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad, pasak G. Sidiniausko, kreiptis į policiją tik kitą dieną jiems nurodė pats pareigūnas, atvykęs į konflikto vietą. Tad kaip vaikinų porai pateikti pareiškimą įvykio vietoje, jeigu jo nepriėmė pats pareigūnas, neaišku.

Be to, nors policija jarmo.net atsakyme nenurodė tokių aplinkybių, bet portalui lrytas.lt patikslino, jog esą vaikinų pora prisikabino prie moters, dėl to ir kilo konfliktas. Esą taip pasakojo įvykį pamatęs liudininkas. 

„Minėti asmenys buvo neblaivūs ir nesugebėjo paaiškinti įvykio aplinkybių", - teigia Lietuvos policijos Komunikacijos skyrius savo atsakyme portalui jarmo.net

Kita vertus, vaikinų pora pasakojo, kad gana nuosekliai pareigūnams nurodė, kas įvyko.

D. Crozier sužalojimai | „Facebook" nuotr.


Neaišku ir tai, koks yra policijos paminėto įvykio liudininko požiūris į LGBTQ+ bendruomenę. Patyrusiems kriminalistams, ko gero, yra žinoma, jog liudininkų parodymai remiasi ne tik faktinėmis, bet ir emocinėmis aplinkybėmis, nuo kurių jie vertina nutikusį įvykį.

Ar galima daryti vienareikšmiškas išvadas išklausius subjektyvų liudininko pasakojimą, kyla abejonių, tačiau policija, pateikdama informaciją  kitoms žiniasklaidos priemonėms, remiasi būtent įvykį esą mačiusio žmogaus pasakojimu, nors tų žodžių teisingumas nėra patikrintas.

Tad kol kas klausimų - daugiau nei atsakymų. 

Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ir nieks, mergele, čia nekalts, tiktai tu pati". Ar policija, tirdama šį homofobišką išpuolį, vadovaujasi tokiu lozungu, parodys laikas, bet abejonių dėl policijos darbo kokybės žmogaus teisių aktyvistams kyla jau ne pirmą kartą. 

Jarmo.net primena, kad policija pareikalavo į maršo renginius atvykusių asmenų, dėvėjusių vaivorykštės vėliavas, jas nusiimti, be to, 2018 metais tik po to, kai įvykiu susidomėjo žiniasklaida, policija persigalvojo ir ėmė tirti homoseksualios vaikinų poros užpuolimą ne kaip viešosios tvarkos pažeidimą, o kaip neapykantos nusikaltimą. Į Europos žmogaus teisių teismą nukeliavo ir LGBTQ+ teisių aktyvisto Pijaus Beizaro ir jo buvusio vaikino Mangirdo Levickio byla dėl teisėsaugos neveiksnumo, kai ši netyrė grasinimų ir neapykantos kalbos po jų paskelbta bučinio nuotrauka. EŽTT praėjusių metų pradžioje sprendime nurodė, kad Lietuva pažeidė vaikinų poros teises.
Naujesnė Senesni