Apeirono teatro koliažuose - apie tai, kaip jaučiasi LGBTQ+ žmonės Lietuvoje

Šeštadienį Klaipėdoje, Apeirono Teatre įvyko pirmas Tolerantiškų vakarų ciklo vakaras. Viena iš teatro kūrėjų Greta Gudelytė teigė, kad Zinų dirbtuvėse lankytojai buvo kviečiami pamąstyti apie tai, kaip LGBTQ+  žmonės ar jų artimieji jaučiasi šiuo metu Lietuvoje. 

Greta Gudelytė paskelbė koliažus apie tai, kaip šiuo metu jaučiasi LGBTQ+ bendruomenė Lietuvoje | „Facebook" ir Ruslan Bolgov nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Štai kokie minčių koliažai lipdėsi", - paskelbė menininkė savo „Facebook" paskyroje.

Koliažuose matyti prezidentas Gitanas Nausėda, ne kartą nuvylęs LGBTQ+ bendruomenę prieš ją nukreiptais pasisakymais, pavyzdžiui, teiginiu, jog nebūtų pasirašęs Partnerystės įstatymo. Prezidentas, be kita ko, nėra išreiškęs aiškios paramos LGBTQ+ bendruomenės teisėms ir laisvėms, dėl to yra kritikuojamas žmogaus teisių aktyvistų. Nenuostabu, kad ir koliažuose ne kartą matomas šalies vadovo veidas.

Viename koliažų taip pat galima išvysti rugsėjo 4-ąją Kaune planuojamų LGBTQ+ eitynių šūkį „Mes esame visur".

Koliažas

Kitame koliaže kupina įvairių pavienių žodžių, įvardžių „jo", „tai", „ta", „tas", „ja" ir panašiai. Verta atkreipti dėmesį į tai, kad lietuvių kalboje, priešingai nei anglų, nėra daug lyčiai neutralių žodžių.

Koliažas

Kai kuriuose koliažuose yra pasakojamos istorijos apie laisvę, meną, diktatūrą, žmonių žudymą ir meilę.

Koliažas


„Daryti tai, kas patinka", - skelbia vienas koliažų. Ko gero, jis puikiai apibūdina LGBTQ+ bendruomenės troškimą - būti laisviems ir mylėti tai, kas patinka bei nebūti už tai persekiojamiems. 

Koliažas


Apeirono teatras, įsikūręs Klaipėdos senamiestyje, ne kartą išreiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei. 

Štai savo pareiškime, išplatintame dar gegužės mėnesį, teatro atstovai pabrėžė, kad šis teatras yra „ne institucija, ne pastatas, ne šūsnis popierinių projektų. Pirmiausia tai – Žmonės, jauni savo sričių profesionalai, kuriuos vienija šiaip jau daug kas, bet dabartiniame kontekste svarbu tai, kad vienija požiūris į kitus žmones – įvairius savo prigimtimi, pasaulėžiūra, fizinėmis ar protinėmis galiomis, nepriklausomai nuo lyties, tautybės, amžiaus ar seksualinės orientacijos. Apie tai mes kuriame savo spektaklius, edukacines programas, socialines iniciatyvas. Mes manome, kad visi žmonės yra vertingi ir visi turi turėti vienodas teises. Mes atviri savo žiūrovams, nors ir senokai buvome susitikę".
Naujesnė Senesni