Japonijos premjeras spaudžiamas priimti LGBTQ+ lygybės įstatymą

Japonijos vyriausybei taip ir nepriėmus nacionalinio nediskriminavimo įstatymo, skirto apsaugoti lesbietes, gėjus, biseksualus ir transseksualus (LGBT) prieš 2020 m. Tokijo olimpines ir parolimpines žaidynes, buvo prarasta galimybė puoselėti visų Japonijos teises.

Asociatyvi Mick De Paola/Unsplash nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Sporto aljansas liepos 19-ąją paskelbė vaizdo įrašą apie 5 ilgamečius japonų LGBTQ+ aktyvistus. Ministras pirmininkas Yoshihide Suga raginamas nedelsiant viešai įsipareigoti priimti LGBTQ+ lygybės įstatymą.


Nors Olimpinė chartija ir aiškiai draudžia „bet kokios rūšies diskriminaciją“ laikydama tai pagrindiniu olimpizmo principu, tačiau nepaisant to, Japonijos valdančiosios konservatorių Liberalų demokratų partijos (LDP) pažadai, kad jie priims pirmąjį šalies nacionalinį LGBTQ+ įstatymą per birželio mėnesį, liko neištesėti.

Pasibaigus sesijai, įstatymų leidėjai nepriėmė įstatymo.

„LGBT asmenys Japonijoje, taip pat ir sportininkai, turi teisę į vienodą apsaugą pagal įstatymus, tačiau šiuo metu šalyje yra labai nedaug atsivėrusių profesionalių sportininkų, o daugelis užsidaro spintoje dėl baimės ir (LGBTQ+ temą supančios, - jarmo.net) stigmos“, - sakė Jurijus Igarashi, 80 LGBTQ+ organizacijų jungiančio aljanso „Japan Alliance for LGBT Legislation“ direktorius.

Jis teigė tikėjęsis, kad olimpinės žaidynės taps puikia galimybe suteikti teisinę apsaugą visiems visuomenės nariams tam, kad jie galėtų gyventi atvirai ir saugiai. „Labai apmaudu, kad šį kartą šis įstatymas nebuvo priimtas", - apgailestavo J. Igarashi.

Tokijo 2020 metų vasaros olimpinės ir parolimpinės žaidynės, praėjusiais metais atidėtos dėl pasaulį sukausčiusios COVID-19 pandemijos, pradėjo šiemet liepos 23-ąją.

„LGBTQ+ sportininkai visada varžėsi aukščiausiame sporto lygyje, o Olimpinė chartija pabrėžia, kad kiekvieno sportininko galimybė sportuoti yra žmogaus teisė, - sakė organizacijos „Athlete Ally“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Hadsonas Tayloras. - Būdama gerbiama šių metų olimpinių ir parolimpinių žaidynių šeimininke, Japonija turi galią būti pasaulinė žmogaus teisių lyderė užtikrindama, kad LGBTQ+ žmonės visoje šalyje būtų apsaugoti nuo diskriminacijos pagal įstatymus. Be šių apsaugos priemonių tikroji olimpizmo dvasia - įtrauktis ir lygybė - niekada negali būti visiškai realizuota".

Japonijos visuomenės parama LGBTQ+ bendruomenės lygybei pastaraisiais metais auga. 2020 m. lapkričio mėn. Visoje šalyje atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad 88 proc. apklaustųjų „sutinka arba šiek tiek sutinka“ su „įstatymais ar potvarkiais, kuriais draudžiamos patyčios ir diskriminacija" seksualinių mažumų atžvilgiu.

Parengta pagal hrw.org

Naujesnė Senesni