Kiek eurų Kauno m. savivaldybės pralaimėta byla prieš „Kaunas Pride" organizatorius kainuos mokesčių mokėtojams?

Liepos 30-ąją paskelbtas Regionų apygardos administracinio teismo sprendimas buvo nepalankus Kauno miesto savivaldybei. Ši buvo įpareigota suderinti su „Kaunas Pride" organizatoriais eitynes po kilusio teisinio ginčo, kai valdininkai iš pradžių tą daryti atsisakė. Kadangi savivaldybė pralaimėjo, teismas organizatoriams priteisė ir bylinėjimosi išlaidų. Jarmo.net nusprendė pasidomėti, kiek siekia ši suma.

 Kauno meras Visvaldas Matijošaitis bylinėjimosi išlaidų iš savo kišenės nedengs | Jarmo.net koliažas (Unsplash ir kaunas.lt nuotr.)

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Verta pažymėti, kad kol kas sprendimas dar gali būti skundžiamas, tačiau jeigu įsigalios, Kauno m. savivaldybė bus įpareigota jį įvykdyti. Teks ne tik suderinti eitynių maršrutą, bet ir atlyginti dėl galimai homofobiškų paskatų padarytų veiksmų žalą. 

Tiesa, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, eitynes pavadinęs bereikalingomis ir pareiškęs jose nedalyvausiantis, iš savo kišenės bylinėjomosi išlaidų neatlygins - tą už jį padarys mokesčių mokėtojai.

„Kaunas Pride" organizatoriams teisme atstovavo advokato padėjėjas Aivaras Žilvinskas.

„Proceso šalis, kurios naudai priimtas sprendimas, turi teisę gauti iš kitos šalies savo išlaidų atlyginimą, taip pat reikalauti atlyginti jai išlaidas advokato ar advokato padėjėjo pagalbai apmokėti" , - pažymėjo teismas.

Sprendime teigiama, kad byloje esantys duomenys patvirtina, jog eitynes organizuojanti Gegužės 1-osios profesinė sąjunga birželio 18 d. sudarė atstovavimo sutartį su advokatu ir advokato padėjėju.

„Advokato padėjėjas 2021 m. liepos 26 d. pateikė teismui prašymą dėl bylos nagrinėjimo išlaidų atlyginimo ir išlaidų apskaičiavimą bei sumokėjimą patvirtinančius dokumentus. <...> Regionų apygardos administraciniame teisme pareiškėja patyrė 1 000 eurų bylinėjimosi išlaidų. 2021 m. birželio 19 d. lėšų pervedimo nurodymas patvirtina, kad už skundą teismui Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškėja sumokėjo 23,00 Eur žyminį mokestį.

Tiesa, kadangi skundas tenkintas tik iš dalies, teismas nusprendė priteisti pareiškėjai Gegužės 1-osios profesinei sąjungai iš atsakovės Kauno miesto savivaldybės administracijos 511,50 eurų išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu Regionų apygardos administraciniame teisme.

Tai reiškia, kad jeigu sprendimas įsigalios, šią sumą turės padengti visi Kauno miesto gyventojai iš savivaldybės surinkto biudžeto.

Be kita ko, teismo sprendimas per 30 d. nuo paskelbimo dienos apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui per Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus
Naujesnė Senesni