„Kūryba gali būti būdas pasipriešinti pasauliui, kuris nenori tavęs girdėti ir matyti". VU Botanikos sode aktyvistai diskutuos apie LGBTQ+ ir meną

Vilniaus universiteto studentų atstovybė „Be etikečių" antrąją „Queer" kultūros festivalio „Kultūra visų“ dieną, rugpjūčio 18 d., 18 val. pradės diskusiją „Aktyvizmas mene ir menas aktyvizme“. 

Ona Stasiulevičiūtė | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr. 

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Viena iš šios diskusijos organizatorių Ona Stasiulevičiūtė įsitikinusi, kad menas gali pakeisti žmonių požiūrį į tam tikras temas, pavyzdžiui, LGBTQ+ bendruomenę. 

„Manau, kad meninės priemonės yra tokios efektyvios siekiant politinių tikslų todėl, nes menas įjungia vaizduotę ir leidžia pamatyti tai, ko dar nėra. Tam, kad kažkas pasikeistų, būtina pirmiausia turėti pasikeitusio pasaulio viziją ir menas gali ją suteikti. Taip pat, tam, kad žmonės pradėtų siekti pokyčių pažeidžiamoms žmonių grupėms, reikalinga empatija - faktai, net ir baisūs, dažnai nepaveikia žmonių jausmų ir neskatina jų veikti.

Menas gali priversti mus ne sužinoti ar suprasti, kaip jaučiasi kiti, bet patiems tai išjaust, ir todėl gali būti geriausias įkvėpimas pokyčiams.

„Žmonėms iš socialiai pažeidžiamų grupių kūryba gali būti būdas pasipriešinti pasauliui, kuris nenori tavęs girdėti ir matyti. Organizuojame šią diskusiją su tikslu atkreipti dėmesį į aktyvizmo ir kūrybos sąsajas ir tai, ką šios sritys gali duoti viena kitai", - teigė O. Stasiulevičiūtė portalui jarmo.net. 

„Be etikečių" vizualizacija 

„Be etikečių" skelbia diskusijos dalyvių sąrašą: 

Agnė Jokšė - tarpdisciplininio meno kūrėja, šiuo metu studijuojanti magistro studijas Kopenhagoje, Karališkojoje Danų meno akademijoje. Jos darbas „Miela drauge“ apdovanotas ketvirtąja „JCDecaux premija“.

Uršulė Bartoševičiūtė - teatro režisierė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrė. Režisierė yra pristačiusi savo spektaklius Vilniaus Mažajame teatre, Valstybiniame Jaunimo teatre, Kauno nacionaliniame dramos teatre, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre, Klaipėdos dramos teatre. Taip pat yra asistavusi režisieriams, režisavusi pjesių skaitymus, mados pristatymus.

Janina Sabaliauskaitė - fotografė, menininkė ir nepriklausoma kuratorė, viena iš LGBTQ+ žurnalo „Kreivės“ įkūrėjų ir redaktorių. Savo kūryboje tyrinėjanti identiteto, lytiškumo ir seksualumo temas, feminizmo istoriją bei LGBTQ+ archyvus. On Our Backs: An Archive parodos ko-kuratorė. Baltic Centre for Contemporary Art stipendijos laimėtoja. Šiuo metu kuruoja Rimaldo Vikšraičio solinę fotografijos parodą Northern Gallery for Contemporary Art, taip pat vadovauja NewBridge Project fotolaboratorijai ir dirbtuvėms.

Denisas Kolomyckis tarpdisciplininio meno kūrėjas, aktorius ir aktyvistas, apdovanotas prezidentės Dalios Grybauskaitės už nuopelnus vienijant pasaulio lietuvius. Jis vaidino filmuose „Advokatas“, „Nuo Lietuvos nepabėgsi”, „Streikas” ir kituose.

Diskusija vyks VU Botanikos sodo Vingio skyriuje. Renginys nemokamas, prie įėjimo reikės pateikti Galimybių pasą.


Po diskusijos vyks „Queer" literatūros skaitymai.

Viso festivalio metu vyks linoraižinių dirbtuvės, kuriose dalyviai galės pasipuošti LGBTQ+ atributika
Naujesnė Senesni