TJA kirto pareigūnams, tiriantiems vaivorykštės perėją Vilniuje: „Tai - savitas egzaminas policijai"

LGBTQ+ teises ginanti Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) kritikuoja Vilniaus apskrities policiją dėl nepakankamo dėmesio tiriant, organizacijos nuomone, neapykantos nusikaltimą, įvykdytą šių metų paskutinę kalendorinio pavasario dieną, kai 4 vandalai juodais dažais suteršė Vilniaus Pylimo gatvėje esančią vaivorykštę, vaizduojančią LGBTQ+ bendruomenės solidarumą. Be to, pareigūnai sulaukė kirčio iš žmogaus teisių gynėjų ir dėl tyrimo, pradėto dėl pačios vaivorykštės ant važiuojamosios kelio dalies.

Gegužės 31-ąją 4 vandalai nusprendė suniokoti perėją | Jarmo.net koliažas (Stop kadras ir Lietuvos policijos nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Anot TJA, skirta bauda - per maža ir nėra atsižvelgiama į tai, kad pažeidimas padarytas siekiant įbauginti LGBTQ+ asmenis.

„Vilniaus policija nubaudė asmenis dėl vaivorykštės perėjos uždažymo Pylimo gatvėje Vilniuje ir skyrė jiems 10 eurų baudą.
 
Kadangi pažeidimas buvo padarytas siekiant išreikšti neapykantą prieš LGBTQ+ asmenų grupę, mes nemanome, jog skirta poveikio priemonė (10 eurų bauda) yra proporcinga padarytam pažeidimui. Visų pirma, ši žinia sukėlė ne tik turtinę žalą savivaldybei, bet ir neigiamus išgyvenimus pažeidžiamai asmenų grupei, kuri galėjo pasijusti nesaugi, tad yra liūdna, jog pažeidėjai atsipirko tik tokio dydžio bauda", - teigiama pirmadienį TJA išplatintame pranešime. 

Už gegužės 31-ąją įvykdytą perėjos ištepimą juodais dažais buvo nubausti 2 asmenys: liūdnai pagarsėjęs, šiuo metu už finansines aferas teisiamas Antanas Kandrotas bei pedagogė Astra Genovaitė Astrauskė. 

Policija teigia, kad kartu jiems talkinusių dar 2 asmenų nustatyti nepavyko. 

Be to, TJA kritikuoja pareigūnus už vykdomą tyrimą, kurio metu aiškinamasi, ar ant važiuojamosios kelio dalies esanti vaivorykštės perėja - teisėtai nudažyta įvairiomis spalvomis.

„Be kita ko, yra keista, jog Lietuvos policija tebevykdo tyrimą dėl perėjos užspalvinimo vaivorykštės spalvomis. Jeigu bus priimtas sprendimas, jog vaivorykštės spalvomis nudažius perėją buvo padarytas nusižengimas, tai reikš, jog policija mažų mažiausiai toleruoja neapykantą prieš LGBTQ+ bendruomenę, o to norėtųsi mažiausiai... Tad tai - savitas egzaminas policijai", - teigiama TJA pareiškime.


O tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai prieš kurį laiką žadėjo, kad dėl suniokoto miesto turto vandalams bus pateikiama sąskaita. Tikėtina, kad ji gali siekti ir tūkstančius eurų. Perėja po išpuolio buvo atkurta, tačiau vėliau ir vėl aplieta juoda smala. 
Naujesnė Senesni