„Neapykantą kursčiusių šiknių atsakomybė". Homofobai ir antivakseriai prie Seimo surengė riaušes, yra sužeistų

Antradienį prie Seimo surengtas vadinamųjų antivakserių - skiepų priešininkų - ir homofobiškai nusiteikusių asmenų protestas peraugo į riaušes. Skelbiama, kad demonstrantai apsupo Seimą, parlamento rūmai kurį laiką buvo užrakinti. Riaušių metu sužalotas pareigūnas, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo. 

Prie Seimo susirinko riaušių policija | delfi.lt stop kadras


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Į protestą prie Seimo žmonės rinkosi nuo ankstaus ryto, nors jis oficialiai prasidėjo 9 valandą. Viena iš protesto organizatorių save paskelbė homofobiškais teiginiais pagarsėjusi lietuvių kalbos mokytoja Astra Genovaitė Astraukė. Į mitingą susiburti sąmokslo teorijų apie skiepus tikėtojus kvietė ir „Nacionalinio susivienijimo" atstovas Vytautas Sinica, taip pat tokie Seimo nariai kaip Mindaugas Puidokas, Aidas Gedvilas. 

Mitingo metu buvo matyti kartuvių imitacija | Laurynos Vireliūnaitės/Facebook nuotr.

Dieną mitingo metu buvo puldinėjami ir žurnalistai, kuriuos mitinguotojai vadino melagiais, dengė jų kameras.

Į protestą, skelbiama, iš esmės susirinko tie patys žmonės, kurie pasisako už tariamas „tradicines vertybes" ir priešinasi LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui, kitaip tariant, šeimų gynimo maršo dalyviai.

 

Tik šįkart demonstrantų taikiniu tapo Vyriausybės skatinimas skiepytis nurodant, kad po rugsėjo 13-osios nepasiskiepiję asmenys be galimybių paso negalės naudotis tam tikromis paslaugomis, pavyzdžiui, įžengti į prekybos centrus ar važiuoti viešuoju transportu.

Nors mitingas turėjo baigtis 17 valandą, demonstrantai ėmė siautėti, protestas peraugo į susirėmimus su policijos pareigūnais.

Malšinti riaušių atvyko pareigūnai iš įvairių Lietuvos miestų.

„Tai, kas šį vakarą įvyko prie Seimo, yra visus šiuos metus neapykantą kursčiusių šiknių atsakomybė. Valstybė negali tapti agresyvios saujelės įkaite", - savo „Facebook" įraše antradienio vakarą pareiškė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius, šiuo metu jau laiką leidžiantis namuose.

 

Prieš tai jis savo paskelbtame vaizdo įraše teigė, kad kai kurie Seimo nariai negali iš parlamento rūmų saugiai išeiti, pro langą gerai matosi minia, kuri yra užblokavusi įvažiavimą į vidinį Seimo kiemą, kuriame yra pastatyti Seimo narių automobiliai. Anot T. V. Raskevičiaus, prie vartų susirinko apie 50-100 žmonių.

Pasak Žmogaus teisių komiteto pirmininko, kai kuriems Seimo nariams patarta neišeiti iš rūmų.

Demonstrantai buvo užblokavę vidinį Seimo kiemą | Laurynos Vireliūnaitės/Facebook nuotr.

Šiuo metu Seimo nariai iš parlamento rūmų yra išvedami lydint juos saugančių policijos pareigūnų. 

Laisvės frakcijos atstovė Seime Ieva Pakarklytė prisiminė šeimų maršo metu anksčiau ištartą vienos protesto dalyvės frazę, jog Seimo nariams reikia ruošti kartuves. 

„Taikus mitingas”, prasidėjęs kartuvėmis ir pasibaigęs įtūžusios minios užblokuotu Seimu, nėra kvietimas pokalbiui ir ne, tai nėra saviraiškos laisvė. Smurtas nesprendžia nieko. Kam naudingas toks veikimo būdas? Visiems, kas nori, kad Lietuvai nesisektų. Kremlius trina rankutėmis", - savo „Facebook" paskyroje teigia politikė.

Prie Seimo susirinko riaušių policija | delfi.lt stop kadras


Istorijos mokytojas Dalius Vinciūnas savo „Facebook" įraše rašo: „Kartuvės, geto imitacija, lozungai, grasinimai, šūkiai, deglai, dūmai, plakatai su nacistiniais palyginimais, homofobija ir t.t. yra visiškas moralinis dugnas. Demokratija leidžia protestuoti, yra įvairių priemonių ir būdų tai daryti. O čia pasirinktas pats žemiausias ir įžūliausias. Svarbus ir kontekstas. Kai šalis susiduria su rimta pasienio ruožo problema, hibridinėmis atakomis, covid naujos bangos kilimu- svarbu išlaikyti vieningumą. Bet matyt tai nelabai įmanoma. Labai gėda už visa tai kas vyksta ir visiškai primena 2009 riaušes prie seimo, tik be riaušių".


 

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla antradienio vakarą žiniasklaidai teigė, kad pradėtas tyrimas dėl riaušių organizavimo, vienas pareigūnų, malšinęs riaušes, buvo sužalotas. 

„Protesto riba peržengta – prie Seimo sužalotas policijos pareigūnas, vykdęs savo pareigą. Tai netelpa į jokias taikios pilietinės akcijos ribas. Tikiu mūsų pareigūnų profesionalumu ir palaikau juos, užtikrinančius valstybės ir jos simbolių apsaugą.  Šiuo metu jiems tenka milžiniškas krūvis taip pat užtikrinant saugumą neteisėtų migrantų laikino apgyvendinimo vietose. Smurtas nebus toleruojamas. Atsakomybę teks prisiimti visiems, kurie pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo. Sužalotam pareigūnui suteiksime visą reikiamą pagalbą", - pareiškė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

 

2021/08/10

Atnaujinta 23:10 iš Seimo vidinio kiemo pajudėjo autobusas, policija pareikalavo pasitraukti nuo važiuojamosios kelio dalies, tačiau ne visi protestuotojai tokių raginimų klausė. Vienas vyrų kelią užblokavo stumdamas autobusą priekiu į jį. Autobusas galiausiai pravažiavo, kai pareigūnai panaudojo vandens patrankas.

Atnaujinta 23:14 Riaušininkai ėmė skanduoti „Seimą lauk", „Gėda", „Py*erai". 

Atnaujinta 23:16 Riaušininkai šaukia ant susitelkusių policijos pajėgų, apsupo ir užblokavo kelią važiuojančioms specialiosioms tarnyboms: policijos autobusiukams rankomis susikibę žmonės neleidžia pravažiuoti. 

Atnaujinta 23:20 Policija ragina pasitraukti riaušininkus nuo kelio ir praleisti transportą. Tuo metu riaušininkai ragina išeiti iš policijos autobusiukų Seimo narius, nes mano, kad jie yra viduje. Girdėti skanduotės „Diktatūrai - ne".

Atnaujinta 23:23 Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen paaiškino, kodėl nesikalba su mitinguotojais. „Politikų kalbėjimas su mitinguojančiais – tokia pat sena tradicija, kaip ir valdžios keikimas mitinguose. Tačiau šiandien aš labai sąmoningai nėjau bendrauti su minia, susirinkusia prie Seimo. Dėl kelių priežasčių. Labiausiai - dėl pagarbos ir atminties. Pagarbos žmonėms, kurie tiki mokslu ir juo grįsta mūsų perspektyva. Ir atmintiems tiems žmonėms ir jų artimiesiems, kurie ne iš knygų žino, kas yra Holokaustas", - teigė Seimo pirmininkė.

 

Atnaujinta 23:25 Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paskelbė, kad „Seimo 1990 nesustabdė Jedinstvo, nesustabdys ir šiandien agresyvi minia. Kad įstatymai galioja visiems, primins policija, turėdama visus įstatymų numatytus instrumentus".

Atnaujinta 23:28 Ekonomikos ir Inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad „privalome priimti sunkius ir kartais nepopuliarius sprendimus, kurie šiandien yra būtini, kad ir kaip tai kažkam nepatiktų. Ir mes tai darysime, nes kito kelio šiuo metu nėra. Negalime leisti, kad Lietuvoje įsigalėtų chaosas, vėl užsidarytume ilgam karantinui, verslai visiškai neveiktų, vaikai negalėtų eiti į mokyklą, būtų paralyžiuota sveikatos sistema. Džiaugiuosi, kad tai supranta ir būtinus sprendimus palaiko daugybė Lietuvos žmonių. Kvietimas ateiti pasikalbėti šalia paruoštų kartuvių nėra priimtinas, nes kalbėtis niekas iš tikrųjų nenori ir šiandien mes dar kartą tai pamatėme. Ačiū tiems, kas palaikote".

Atnaujinta 23:30 Pareigūnų pajėgos pajudėjo. Prasidėjo susirėmimai. Riaušininkai į pareigūnus paleido butelius, lazdas.

Atnaujinta 23:38 Riaušininkai nesiliauja į pareigūnus mėtę butelius, akmenis. Tuo metu policija ragina pasitraukti. 

Atnaujinta 23:40 Riaušių policija pajudėjo įsiutusius minios link. 

Atnaujinta 23:43 Minia rėkia ant pareigūnų, kurie malšina kilusias riaušes. Jie dėsto esantys „taikūs".

2021/08/11

Atnaujinta 00:01 Vienas vyrų, vilkintis žydrus marškinėlius, priėjo prie pareigūnų, ėmė juos plūsti, provokuoti konfliktą, tačiau buvo patrauktas kitų demonstrantų. Kiek vėliau jis sugrįžo, vėl pradėjo šaukti, liepė patraukti skydus.

Atnaujinta 00:09 Vyras žydrais marškinėliais, plūdęs pareigūnus, galiausiai buvo sulaikytas. 

Atnaujinta 00:15 Vėl prasidėjo susirėmimai tarp pareigūnų ir riaušininkų, žiniasklaidos transliuojamuose vaizdo įrašuose matyti, kad yra sužeistų asmenų. 

Atnaujinta 00:36 Policija iš mitingo išsiveda kai kuriuos aršius mitinguotojus. Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė praneša, kad yra sulaikytų asmenų. Pirminiais duomenimis, tokių yra mažiausiai 5-6. Pareigūnai kiek nustūmė minią nuo Seimo, tačiau riaušininkai vis tiek nesiskirsto. 

Atnaujinta 00:57 Minia skanduoja „Fašistai", „Gėda", taip pat skamba įžeidžios frazės, nukreiptos į Landsbergį, o policijos pajėgos ir toliau mėgina riaušininkus atstumti nuo Seimo rūmų. 

Atnaujinta 07:03 Naktį riaušininkai buvo išvaikyti, prieš pareigūnus panaudotas sprogmuo, kurio garsas buvo girdėti kelis kilometrus

Naujesnė Senesni