Premjerė I. Šimonytė: „Nėra nė vienos tradicinės šeimos, kurią atėjo gėjus ir sugriovė"

„Nėra paslaptis, kad aš palaikau partnerystę, visada palaikiau, niekada nevyniojau į vatą, niekada to neslėpiau", - rugpjūčio 17-ąją transliuotoje „Laisvės TV" laidoje sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

I. Šimonytė | „Laisvės TV" Stop kadras

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Premjerė: gėjai šeimų negriauna

„Buvo žmonių, kurie sakė, kad... Čia buvo labai ironiškas komentaras pas kažką iš Lietuvos lenkų (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, - jarmo.net), kai kažkas bandė kaip mano palaikymo argumentą pateikti, kad aš taip pat palaikau ir asmenvardžių rašybą originaliu būdu, tai buvo toks komentaras iš lenkakalbės moters, kad nesvarbu tos raidės, svarbu, kad tik gėjų nebūtų", - juokėsi politikė.

I. Šimonytė teigė žinanti, kad politiškai kai kurie strategai gali patarti nekalbėti šiuo klausimu, bet ji to nedaro nepaisant fakto, jog tai gali kainuot reitingus.

„Man tai yra pagarbos žmonėms klausimas", - sakė premjerė.


Šių metų Seimo pavasario sesijoje Partnerystės įstatymą buvo mėginta pateikti, bet jis atmestas po teikimo, dėl to net nebuvo pradėta apie jį diskutuoti parlamento komitetuose. Pritrūko vos 2 balsų, kad rezultatas būtų kitoks. Dalis, balsavusių prieš šį įstatymą, yra TS-LKD nariai.

I. Šimonytė teigė, kad kritikos, jog nepakankamas kiekis TS-LKD narių balsavo už Partnerystės įstatymą, ji nepriimanti dėl to, nes „kas jau kas, o jau mūsų bendruomenė yra tas savo pažiūras aiškiai deklaravusi, kad labai aiškiai nėra vienos nuomonės". Dėl to Partnerystės įstatymo nėra TS-LKD politinėje programoje, sakė premjerė.

I. Šimonytė teigė, kad ją labiausiai stebina politinės jėgos, kurios numačiusios palaikyti LGBTQ+ asmenų teises, bet čia balsų trūksta. 

Štai Lietuvos socialdemokratų partijos rinkiminėje programoje įrašyta nuostata ginti LGBTQ+ asmenų teises, tačiau būta šios partijos narių, kurie parlamente balsavo priešingai. 

Tikimasi prie šio klausimo grįžti rudenį.

„Mano vertinimu, priėmus šį įstatymą ir pabaigus šią diskusiją, klausimas dingtų iš eterio - taip, kaip kitose šalyse. Žmonės išeitų gyventi savo gyvenimus kaip ir kitose šalyse, įskaitant ir homoseksualius žmones, ir pasimatytų, jog niekas nesugriuvo", - teigė I. Šimonytė. 

Premjerė sakė, kad „nėra nė vienos tradicinės šeimos, kurią atėjo gėjus ir sugriovė. Taip tiesiog nebūna". 

Įvertino „tradicinių vertybių" gynėjų sukeltas riaušes

Be to, ministrė pirmininkė įvertino ir rugpjūčio 10 dieną, antradienį, prie Seimo įvykusias riaušes, kurias surengė skiepų priešininkai, taip pat pasisakantys ir prieš LGBTQ+ bendruomenės teises, propaguojantys tariamas „tradicinės šeimos vertybes". Policija dėl riaušių pradėjo ikiteisminį tyrimą, kai kurie asmenys buvo sulaikyti, pareikšti kaltinimai kurstymu. 

Anot jos, prieš riaušes vykęs protestas dieną po Seimo langais viešojoje erdvėje yra mėginamas atriboti nuo šių riaušių - tą, pasak politikės, daro mitingo organizatoriai. 

I. Šimonytė teigė, kad nors mitingui Vilniaus m. savivaldybė buvo išdavusi leidimą, bet pačiame proteste būta „dalykų, kurie ribojasi su geru skoniu", taip pat kai kurie veiksmai galimai peržengė Baudžiamojo kodekso nuostatas. Anot jos, informacija apie tai, kaip paties mitingo metu dalyviai elgėsi su žurnalistais, ją pasiekė po to, kai žiniasklaidos atstovai pasidalijo savo istorijomis. Anot I. Šimonytės, mitinge įsivyravo atmosfera, dėl kurios nevertėtų stebėtis, jog galiausiai tai pavirto riaušėmis, nors protesto organizatoriai mėgina gintis kaltinimų, kad prie neramumų neprisidėjo. 

„Akivaizdžiai nieko nepadarė, kad to neatsitiktų", - konstatavo Ministrė pirmininkė. 
Naujesnė Senesni