Rumunijoje - „Pride", kurio dalyviai priešinasi homofobiškos valdžios užmačioms

Tūkstančiai žmonių šeštadienį pirmą kartą nuo koronaviruso pandemijos pradžios prisijungė prie LGBTQ „Pride" žygio Bukarešte (Rumunija) ir išreiškė pasipiktinimą prieš planuojamus įstatymus, kuriais grasinama dar labiau riboti neheteroseksualių asmenų teisės. 

Bukarešte tūkstančiai žmonių žygiavo už LGBTQ+ teises | @RuxandraCucu2/Twitter nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugpjūčio 15-ąją įvykusiose eitynėse, skaičiuoja reuters.com, dalyvavo maždaug 8 tūkst. dalyvių.

Portalas apnews.com rašo, kad  LGBTQ+ teisių grupės „ACCEPT" asociacijos vykdančioji direktorė Teodora Ion-Rotaru „The Associated Press“ sakė, kad nuo 2004 m. rengiamas „Bucharest Pride“ išlieka protestu, reikalaujančiu pagrindinių žmogaus teisių ir lygybės.

Nors Rumunija įstojo į Europos Sąjungą 2007 m., o Bendrija draudžia diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, T. Ion-Rotaru apgailestavo, kad Rumunijos valdžia neskiria pakankamai dėmesio LGBTQ+ bendruomenės teisių ir lygybės apsaugai. O šiuo metu padėtis gali net blogėti.

„Eitynėse prašoma apsaugos nuo smurto, apsaugos nuo diskriminacijos, apsaugos nuo atleidimo 0iš darbo, - jarmo.net) dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės“, - sakė ji.

@Andrei_abere/Twitter nuotr.


Socialiai konservatyvi Rumunija, kuri tik 2001 metais dekriminalizavo homoseksualius santykius, vis dar draudžia tos pačios lyties porų santuokas ir civilines partnerystes. 

Dviejų skirtingų partijų - valdančiosios koalicijos partijos UDMR ir opozicinės bei itin nacionalistinės partijos AUR - atstovai pranešė, kad planuojama priimti teisės aktus, draudžiančius vadinamąją „gėjų propagandą" mokyklose, praneša msn.com

@juhopitk/Twitter nuotr.


Tai sukėlė žmogaus teisių aktyvistų nerimą dėl blogėsiančios padėties, tad eitynėse reikalauta tokias diskriminacines užmačias atmesti. 

Likus kelioms valandoms iki šeštadienį prasidėjusių LGBTQ+ eitynių, maždaug 100 kraštutinių dešiniųjų oponentų, pasisakančių už tariamas tradicines šeimos vertybes, sostinėje surengė mitingą prieš LGBTQ+ bendruomenę.

2019 metais paskelbta „Eurobarometro“ apklausa parodė, kad 38 proc. rumunų sutinka, kad gėjai, lesbietės ir biseksualai turėtų turėti tokias pačias teises kaip ir heteroseksualai, o 54 proc. nesutiko.

Šiemet sukanka 20 metų, kai Rumunija, daugiau nei 19 milijonų gyventojų turinti šalis, dekriminalizavo homoseksualumą. Tačiau kova už LGBTQ+ bendruomenės teises šioje šalyje tęsiasi. 
Naujesnė Senesni