TikTok'o įraše grasinimus Lietuvos LGBTQ+ bendruomenei išvydęs Lukas: laukia neramus laikas

Kelių sekundžių kadruose užfiksuotos LGBTQ+ bendruomenės eitynės, vykstančios Lietuvoje, vaivorykšte plevėsuojantys žmonės džiaugsmingai šoka, o tuomet pasirodo kitas kadras - rankose laikydamas šaunamąjį ginklą, žmogus išlipa iš automobilio. Tokie vaizdai paskelbti vieno „TikTok" profilio paskyroje atkreipė kito vartotojo dėmesį. Tiesa, vaizdo įrašų turinio platformai dar liepos mėnesį pranešus apie galimą neapykantą, įrašas iki šiol nebuvo pašalintas.

L. Lazinką sunerimęs dėl pagausėjusios neapykantos | Jarmo.net koliažas

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugsėjo 4-ąją Kaune planuojama surengti „Pride" eitynes - mitingą, kuriame LGBTQ+ bendruomenė reikalaus lygiateisiškumo ir pagarbos. LGBTQ+ bendruomenė eitynėse jaučiasi labiau matoma, galinti išsakyti problemas. Tačiau dalis žmonių nepatenkinti tuo, jog LGBTQ+ asmenys irgi turi teisę į susirinkimų laisvę. Prieš šias eitynes sklinda įvairūs grasinimai - nuo pasisakymų, jog eitynes reikia perkelti už miesto, o tuomet paleisti ginkluotus žmones, iki homofobiškų pasišaipymų, jog „Kaunas - ne gaidynas".

L. Lazinka dar liepos mėnesį išvydo „TikTok" paskyroje, pavadinimu „deezpotatoes", įkeltą vaizdo įrašą, kuriame matyti du įvykiai - LGBTQ+ bendruomenės eitynės, o taip pat - ir šaudynės. Pastarasis vaizdo įrašas - tai tiesioginės teroristo transliacijos dalis. Pasitelkti kadrai iš išpuolio, įvykusio 2019 metais, kai buvo nužudytas 51 žmogus Christchurch (Naujoji Zelandija) mieste.

Apie neapykantos kurstymą „TikTok" platformai pranešęs L. Lazinka portalui jarmo.net teigė: „Nemalonu matyti video įrašus, kuriuose svaidoma neapykanta prieš LGBTQ+ bendruomenę, kai pats priklausai šiai bendruomenei. <...> Kita vertus, žinome, kad Tiktoke 95 proc. vartotojų - nepilnamečiai, paaugliai, kurie nesuvokia, kas su jais darosi, kurie bręsta, galų gale, tai ir vaikai, kurie turi emocinių sunkumų gyvenime arba yra paveikti aplinkinių žmonių: draugų, tėvų ir panašiai".

Vaikinas teigė, kad „TikTok" nusprendė vaizdo įrašo nepašalinti. „Manau, kad „TikTok'as" galėtų labiau pasistengti su tokių dalykų moderavimu. Nežinau, galbūt jie ten akli sėdi visi prie kompiuterių. Jeigu angliškai kažkas parašyta kaip „kill“ ir panašiai, tada jie sureaguoja, bet jeigu lietuviškai, jie nereaguoja. Bet juk čia buvo vaizdo įrašas, kuriame, kiek pamenu, paskleista aiški žinutė, ko siekiama - skatinama šaudyti", - įsitikinęs pašnekovas.

„TikTok" nusprendė, kad vaizdo įraše taisyklės nepažeistos | Momentinė ekrano kopija

Jis aiškino apie įrašą teisėsaugai nepranešęs, nes netikėjęs, jog ši identifikuotų video įkėlusį asmenį. Be to, anot jo, policijai kyla iššūkių ginant LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą. 

L. Lazinka dėstė, kad neapykantos turinį atpažinti sekasi ir kitiems socialiniams tinklams, pavyzdžiui, „Facebook".

Dėl konkretaus šio vaizdo įrašo, teigė vaikinas, galima diskutuoti, ar grasinimas turi pagrindo - Lietuvoje, sakė jis, ginklų politika yra gana griežta. Tačiau nesaugumo jausmo tokios žinutės suteikia. O kas, jeigu bus pralietas kraujas kitu būdu?

„Manau, kad ginklo panaudojimas prieš LGBT asmenis būtų mažai tikėtinas, labiau galimas šaltas ginklas", - teigė L. Lazinka

L. Lazinka | Asmeninio albumo nuotr.


Pasak jo, prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptos neapykantos pastaruoju metu viešojoje erdvėje padaugėjo - tai esą lėmė pradėti rengti šeimų gynimų maršai, vis garsiau transliuojamos homofobiškai nusiteikusių politikų, tokių kaip Mindaugas Puidokas ar Petras Gražulis, pasisakymai.

„Rudenį laukia Partnerystės įstatymo svarstymas ir kiti aštrūs ir nelabai malonūs visuomenei projektai, tad, sako politologai, gali būti dar daugiau protestų, riaušių ir kitų dalykų", - sunerimęs L. Lazinka.

Neapykanta sukelia chaosą

Tolerantiško jaunimo asociacija po antradienį prie Seimo kilusių riaušių išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad prieš žmogaus teises, taigi, ir LGBTQ+ bendruomenę pasisakantys veikėjai savo veiklą vykdo jau ne vienerius metus, bet į tai iki šiol nebuvo kreipiamas pakankamas dėmesys. 

„Jau ne vienerius metus perspėjama apie nacionalistiškai nusiteikusių asmenų, pasisakančių prieš pagrindines žmogaus teises, pvz. LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą, keliamą pavojų, kai jie kursto neapykantą, tačiau ilgą laiką į tai vargiai buvo kreipiamas dėmesys.

Riaušės prie Seimo - kulminacija to, apie ką jau seniai perspėja žmogaus teisių aktyvistai ir ekspertai: organizuotas neapykantos kurstymas priveda prie smurtinių veiksmų ir gali sukelti chaosą visuomenėje.

Tikimės, kad po riaušių prie Seimo teisėsauga ims kreipti didesnį dėmesį į neapykantos kurstymą, kurio pasekmės įkūnija viską, kas antradienį ir trečiadienio naktį dėjosi prie parlamento rūmų", - teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos atstovai. 
Naujesnė Senesni