Apie galimą homofobiją pamokoje pranešusi moksleivė: „Raskevičius pradėjo ginti savo interesus, nebe mūsų"

VGTU Inžinerijos licėjuje netyla kalbos apie pamoką, kurioje galimai mokiniams buvo dėstoma, kad esą „dauguma pedofilų yra gėjai“. Su jarmo.net trečiadienį bendravo šioje pamokoje dalyvavusi Gabrielė (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), kuri teigia, kad mokyklos direktorės pozicija, kad esą minėtas ir panašūs teiginiai moksleiviams pristatyti kaip mitai, o ne faktai, prasilenkia su tikrovė. Ją nuliūdino ir apie šią situaciją viešai prakalbusio, bet vėliau už tai atsiprašiusio Seimo nario Tomo V. Raskevičiaus elgesys. „Raskevičius pradėjo ginti savo interesus, nebe mūsų", - įsitikinusi moksleivė.

Tomas V. Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Pasak jos, licėjaus direktorė galimai sako netiesą.

Jarmo.net primena, kad praėjusią savaitę T. V. Raskevičius paskelbė VGTU Inžinerijos licėjaus mokiniams pristatytą skaidrę. Joje teigiama: „Gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių“, „gėjų santykiai nesitęsia ilgai“, „dauguma pedofilų yra gėjai“, „gėjai negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai“, „būti gėjumi yra pasirinkimas“.

Štai tokia skaidrė buvo pateikta pamokos metu | Momentinė ekrano kopija


T. V. Raskevičius pranešė dėl tokios situacijos kreipęsis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Vis tik, kaip pastebėjo Gabrielė, ryžtingas politiko elgesys pabendravus su direktore, neigiančia situaciją, pasikeitė - šis, pašnekovės manymu, ėmėsi gelbėti savo reputaciją.

O tuo metu mokyklos direktorė esą šališkai vertina situaciją ir jos nė neišsiaiškinusi ėmėsi gynybinės taktikos.

Kaip viskas prasidėjo? Gabrielė teigė apie pamoką, kurioje esą buvo paskleisti homofobiški teiginiai, ji paskelbė savo „Instagram" paskyroje. Tuomet politikas su ja susisiekė. 

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Ėmiau kalbėti su juo dėl to, nes mokykla mėgina dengtis, kad gal mokiniai kažkaip ne taip suprato, bet aš specialiai šiais metais 3 savaites tai (LGBTQ+ temą, - jarmo.net) akcentavau ir klausiau mokytojos. Ir man buvo pasakyta, kad ji baigė 3 universitetus, tai yra psichologinis sutrikimas, kurį reikia gydyti.  Dėl to ši problema iškilo į viešumą, nes nebuvo įmanoma pasikalbėti tyliai. Tai yra didelė problema", - kalbėjo moksleivė. 

Pašnekovė sakė, kad nors dalis žmonių mokykloje nujaučia, kad būtent ji paskelbė šią informaciją, tačiau tvirtų įrodymų neturi. Kai kurie mokytojai LGBTQ+ bendruomenę palaiko, kiti - smerkia, kalbėjo mokinė.

Dėl pamokos, kurioje, Gabrielės teigimu, homoseksualumas sietas su pedofilija, ji ir kiti mokiniai savo ruožtu artimiausiu metu kreipsis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, taip pat - į Lietuvos moksleivių sąjungą, Psichologų sąjungą, Vilniaus m. savivaldybės švietimo skyrių.

Nors į atsakingas institucijas kreipėsi ir Seimo narys T. V. Raskevičius, moksleivės tikinimu, politikas nebegina galimai homofobiją patyrusių mokinių. 

„Raskevičius pradėjo ginti savo interesus, nebe mūsų. Mes labai pikti. Dabar visi galvoja, kad tai pabaiga. Ne, tai nėra pabaiga. Tai tik pradžia. Mes šiuo metu parengėme raštą, kuriame užfiksuoti pažeidimai", - teigė ji. 

Kalbėdama apie skandalingą pamoką, ji teigė, kad mokyklos direktorė esą dar prieš pradedant tyrimą užėmė šališką poziciją ir iš anksto net neišsiaiškinusi situacijos pareiškė, kad mokiniai pamokos turinį ne taip suprato. 

Gabrielė teigė, kad direktorė situacijai iškilus į viešumą sukvietė mokinius į kabinetą, tiesa, įleisti buvo ne visi. Pašnekovės manymu, taip pasielgta dėl to, kad neprasprūstų nepatogūs faktai.

„Mes turime žmones, kurie vaikščioja į tas pamokas ir nesijaučia saugūs, jaučiasi žeminami", - teigė moksleivė ir pridūrė, kad susitikimo metu pamoką vedusi pedagogė pripažino, kad tezės apie homoseksualumą nebuvo pateiktos kaip mitai. 

Anot jos, kai T. V. Raskevičius susitiko su mokyklos direktore, politiko pasipiktinęs tonas pasikeitė.

„Nežinau, ką jie ten kalbėjo, bet po to paskelbė įrašą", - teigė mokinė.

O įraše T. V. Raskevičius rašė: „Aš, savo ruožtu, pripažįstu, kad, prieš viešindamas pamokos turinį socialiniuose tinkluose, problemą ir galimus jos sprendimo būdus pirmiausia turėjau aptarti su mokyklos administracija. Apgailestauju, jei sukėliau jiems neigiamų išgyvenimų. Dėkoju už atvirumą ir bendradarbiavimą".

Momentinė ekrano nuotrauka


Politikas taip pat paaiškino, kad „du moksleiviai pateiktą informaciją apie homoseksualumą suprato įžeidžiančiai".

„Jis suvokė, kad jo, kaip Seimo nario reputacija, gali nukentėti, kadangi jis nežino, kiek ten yra tiesos, todėl jam pasirodė geriau atsiprašyti ir nustoti kištis į šią situaciją", - kalbėjo Gabrielė.

Mergina teigė, kad Seimo narys su mokiniais daugiau nebekontaktavo.

Jarmo.net mėgino pakalbinti licėjaus gimnazijos direktorę Reginą Mikalauskienę, tačiau ši atsakyti į kilusius papildomus klausimus atsisakė ir teigė, kad savo poziciją išdėsto viešuose pranešimuose, tad taip ir nepavyko išsiaiškinti, kodėl jos ir mokinių versijos skiriasi.

Tuo metu T. V. Raskevičius savo „Facebook" paskyroje dar rugsėjo 24-ąją, prieš susitikimą su mokyklos direktore, kuri apkaltino politiką paskelbus netiesą, rašė: „Apgailestauju, kad pozicijoje esu kaltinamas paskleidęs "iškraipytą ir mokyklos reputaciją žeminančią informaciją". Iš pat pradžių sakiau, kad "negaliu patvirtinti, kad ši informacija yra iki galo teisinga, tačiau tikiu, kad atsakingos institucijos šį atvejį įvertins rimtai".
Naujesnė Senesni