Charkovo eitynės lietuviams priminė prieš dešimtmetį vykusį „Pride" Vilniuje

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 12-ąją Charkove įvyko antrosios „Pride” eitynės, kuriose dalyvavo ir lietuviai. Daugelis jų pasijuto taip, kaip 2010 metais Vilniuje, kai susirinkusios gausios policijos pajėgos Vilniuje saugojo nuo smurtauti nusiteikusių asmenų LGBTQ+ bendruomenę, žygiavusią sostinėje pirmą kartą. 

„Pride" eitynės Charkove | D. O. Dilytės nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Pirmasis „Pride” Charkove buvo surengtas 2019 metų vasarą. Taigi, tai tik antrosios eitynės. Pokytis didelis. Tai gali būti susiję su tuo, kad Ukraina daro didžiulę pažangą rodydama vakarietišklą kryptį, šaliai žmogaus teisės tapo svarbios. Siekiai prisijungti prie ES gali daryti įtaką”, - kalbėjo Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis.

A. Rudomanskis | D. O. Dilytės nuotr.


Tiesa, A. Rudomanskis sakė, kad padirbėti yra kur - pokyčiai nors ir vyksta, tačiau vis dar susiduriama ir su neigiamomis visuomenes nuostatomis. Eitynėse dalyvavo 3 tūkst. dalyvių.

„Mačiau šviesius veidus”, - džiaugėsi jis.


A.Rudomanskis sakė matęs ir kitą barikadų pusę - žmones, kurie atėjo pasmerkti LGBTQ+ eitynių. „Pikti, grūmojantys kumščiais, laikantys kryžius. Kai kurios situacijos buvo ir linksmos - atėjo žmonės, kurie mojavo „Pride” dalyviams”, - kalbėjo pašnekovas.

Policijos pajėgos atitvėrė eitynes autobusais dėl saugumo sumetimais. Jų būta apie 50. Autobusai judėjo kartu su eitynių dalyviais. Autobusai sudarė gyvąją tvorą, dėl to protestuotojai negalėjo mėtyti į eitynių dalyvius jokių daiktų. Policija saugojo, jog priešiškai nusiteikę asmenys

Žmogaus teisių aktyvistas sakė, kad po „Pride” dalyviai slėpė atributiką. LGBTQ+ eitynių dalyviai buvo nuvesti į metro stotį, traukinys pajudėjo iš eitynių vietos ir nuvežė be sustojimų į galutinę stotį.

Anot Nastyos Popovos, vienos iš eitynių dalyvių, nebuvo surengta jokių atakų prieš LGBTQ+ bendruomenę.

„Policija reagavo į „Pride" oponentus ir neprileido didesnių provokacijų, buvo geriau organizuotas išėjimas iš renginio. Dalyviai nuėjo 2,6 km, kai tuo tarpu praėjusiose eitynėse 2019 metais policija neišleido „Pride" dalyvių iš aikštės, todėl trasos ilgis buvo vos 200 metrų”, - dėstė ji.

D. O. Dilytės nuotr.



D. O. Dilytės nuotr.


D. O. Dilytės nuotr.


D. O. Dilytės nuotr.


D. O. Dilytės nuotr.


D. O. Dilytės nuotr.



Naujesnė Senesni