7 tūkst. LGBTQ+ eisenos dalyvių žingsniavo už žmogaus teises Kijeve

Ukrainos sostinėje Kijeve sekmadienį, rugsėjo 19-ąją, maždaug 7 tūkst. žmonių dalyvavo LGBTQ+ eitynėse. Taip žygio dalyviai išreiškė paramą lygių teisių aktyvistams.

Kijeve vykusiose eitynėse dalyvavo tūkstančiai LGBTQ+ aktyvistų ir palaikytojų | Fotografijos šaltinis: twitter.com/epaphotos

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Tai ir mano gimtoji šalis", „Kartu - už lygias teises", „Aš egzistuoju", - tai dalis užrašų ant plakatų, kuriuos kartu su savimi nešėsi LGBTQ+ bendruomenė ir jos palaikytojai.

Eitynių dalyviai skandalo šūkius „Meilė", „Neatsisakyk savo teisių" ir pan. Siekiant užtikrinti saugumą, pačiame Kijevo centre budėjo didelės policijos pajėgos. Dalyviai buvo tikrinami metalo detektoriais, saugumo sumetimais taip pat uždarytos ir kelios metro stotys.


Pasibaigus eitynėms, policijos pareigūnai palydėjo LGBTQ+ teisių aktyvistus į metro stotį. Pareigūnų palyda buvo pasitelkta siekiant išvengti kraštutinių dešiniųjų ir religinių grupuočių išpuolių.

„Nemanau, kad tai normalu, jog žmogaus teisių eitynės atrodo kaip ypatinga operacija", - leidiniu „Efe" sakė „Amnesty International" atstovė Dzvenyslava Shcherba, viena iš eitynių organizatorių.

Pasak jos, tai, jog LGBTQ+ asmenims vis dar reikia saugotis smurtinio susidorojimo, rodo, kad žmogaus teisių padėtis Ukrainoje išlieka prasta.



D. Shcherba sakė, kad prieš eitynes LGBTQ+ žygio dalyviai buvo supažindinti su saugumo instrukcija, aktyvistus saugojo didelės policijos pajėgos. Vis tik mergina pripažino, kad dalyvaudama 4-ose savo gyvenimo eitynėse jautėsi kur kas saugiau nei kada nors anksčiau. Tai rodo tam tikrą visuomenės progresą.

„Žmonės tampa vis atviresni", - kalbėjo aktyvistė.

Šiais metais LGBTQ+ eitynės taip pat vyko ir Charkove bei Odesoje. Pastarajame mieste tarp policijos ir agresyviai nusiteikusių asmenų kilo grumtynės. Smurtautojai buvo sulaikyti.

D. Shcherba sakė, kad Ukrainoje vis dar gaji neapykantos nusikaltimų problema, taip pat tos pačios lyties poros negali nei susituokti, nei įsivaikinti vaikų, tad taip yra ribojamos neheteroseksualių asmenų teisės.

Šiais metais Ukrainos LGBTQ+ bendruomenė eitynėse reikalauja priimti įstatymus, susijusius su neapykantos nusikaltimų pažabojimu. Taip pat žmonės reikalauja priimti įstatymą, kuriuo galėtų oficialiai įteisinti savo santykius.

„Yra homoseksualių porų, kurios kartu gyvena ir 15-20 metų, augina vaikus, tačiau valstybė jų nelaiko šeimomis", - apgailestavo Olena Shevchenko, Kijevo „Pride" koordinatorė ir nevyriausybinės organizacijos „Insight“ vadovė.

Naujesnė Senesni