LGBTQ+ veteranams, atleistiems dėl orientacijos, JAV skirs išmokas

„Neklausk, nesakyk", - taip vadinama politika, galiojusi JAV ir įpareigojusi kariuomenėje tarnaujančius LGBTQ+ asmenis neskelbti savo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės. Tie, kurie šiam reikalavimui nepakluso, buvo atleisti. Už patirtą žalą nuo šiol jie galės reikalauti išmokos. Kariuomenė šiuo metu atlieka tyrimą. 

Asociatyvi Joel Rivera-Camacho/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Diskriminacinė politika galiojo nuo 1993 iki 2011 metų. Ji uždraudė LGBTQ+ žmonės, atlikusiems karinę tarnybą, viešai kalbėti apie seksualinę orientaciją. Skaičiuojama, kad dėl šio draudimo nepaisymo iš tarnybos atliesti daugiau nei 14 tūkst. karių, tiesa, kai kurie teisininkai įvardija, kad tokių asmenų galėjo būti net 100 tūkst.

LGBTQ+ asmenims, kurie nepabūgo drąsiai kalbėti apie savo tapatybę, buvo taikomos nuobaudos - prasti įvertinimai, jie buvo bauginami ir priverčiami patys palikti karių gretas. Dokumentai rengti taip, jog tiesiogiai nebūtų įvardijama išmetimo priežastis - seksualinė orientacija, tačiau nepagrįstai įvardytos kitos priežastys, pavyzdžiui, nepakankamai geras elgesys arba negebėjimas pasirengti tolesnei tarnybai. LGBTQ+ teisių aktyvistai ne kartą įspėjo JAV valdžios institucijas, kad tokia politika prieštarauja žmogaus teisių ir laisvių principams bei daro reputacinę žalą visai šaliai.

Remiantis šaltiniais, informuotais apie JAV sprendimą skirti išmoką žalą patyrusiems asmenims, šiuo metu karių bylos yra peržiūrimos, ieškoma įrašų, patvirtinančių arba paneigiančių atleidimo priežastis.

Tiesa, asmenims, kurie padarė ir kitų nusižengimų arba įvykdė kriminalinį nusikaltimą, tokios išmokos nebus skiriamos.

Kol kas oficialiai JAV institucijos atsisakė komentuoti situaciją. 

Tuo metu, kai kariuomenėje vyravusi diskriminacinė politika buvo panaikinta, pareigas ėjo JAV prezidentas Barackas Obama, o dabartinis šalies prezidentas Joe Bidenas tuomet užėmė viceprezidento pareigas. 

Naujesnė Senesni