Afganistano LGBTQ+ bendruomenė - išsigandusi ir pikta: „Mus medžioja"

Užaugusi Afganistane, Rabia Balkhi kurį laiką jautėsi laiminga. Nepaisant to, kad gimė šalyje, kurioje ilgą laiką diskriminuojama LGBTQ+ bendruomenė, mergina buvo priimta savo šeimos po to, kai atskleidė esanti homoseksuali. Tačiau dabar R. Balkhi sako, kad jai kyla didelis pavojus, nes naujoji Talibano vadovybė Kabule sukėlė fizinio smurto prieš neheteroseksualius žmones bangą.

Afganistane - smurto protrūkis prieš LGBTQ+ bendruomenę ir moteris | Šaltinis: noticiasaominuto.com.br

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Prisikėlė baimės ir persekiojimo atmosfera

Kai Talibanas rugpjūčio mėnesį perėmė Kabulą, R. Balkhi kartu su šeima pradėjo slapstytis. CNN naujienų tarnybai kalbėjusi mergina, kaip ir kiti su žurnalistais bendravę LGBTQ+ asmenys iš Afganistano, turėjo prisistatyti kita pavarde. Taip elgiamasi saugumo sumetimais. Rabia nusprendė pasinaudoti garsios Afganistano poetės, kurią ji laiko drąsia heroje, pavarde.

20-metė studentė yra viena iš daugelio LGBTQ+ asmenų, prašančių už šalies ribų esančius teisininkus prisidėti prie gelbėjimo operacijos evakuojant LGBTQ+ žmones iš Talibano rėžimo valdomos valstybės.

„Situacija blogėja kasdien. Arešto baimė yra gyvenimo dalis, aš patiriu tokį stresą, kad net negaliu užmigti", - sakė R. Balkhi.

Žmogaus teisių ekspertai sunerimę stebi padėtį šioje šalyje, įsivedančioje Šariato teisę, pagal kurią homoseksualūs santykiai yra baudžiami. Iš Afganistano pasiekiančios istorijos - itin kraupios. Vienas Talibano teisėjų prieš kurį laiką pakomentavo, jog homoseksualūs žmonės gali būti baudžiami smurtu vien dėl to, jog yra neheteroseksualios tapatybės.

Paprašyti pakomentuoti, kokie jų oficialūs planai dėl LGBTQ+ gyventojų, Talibano atstovai kol kas neatviravo. 

„Kai kas nors bus (nuspręsta), mes (informaciją) atnaujinsime", - CNN pareiškė Talibano vyriausybės atstovai. 

LGBTQ+ žmonės, gyvenantys Afganistane, kalbėjo, kad jų draugai, partneriai ir kiti bendruomenės nariai yra užpuldinėjami, prieš juos pasitelkiamas smurtas, prievarta. Neheteroseksualūs asmenys jaučia baimę, nes naujojo rėžimo įtikinti islamo fundamentalistai gali imtis dar žiauresnių veiksmų. 

R. Balkhi dėstė, kad vieną jos homoseksualų kaimyną Talibano kovotojai išprievartavo. 

Kai kurie LGBTQ+ žmonės Afganistane jau keletą savaičių slepiasi vienviečiuose kambariuose bei rūsiuose. Kai kurie draugai, kaimynai atneša jiems maisto. Kiti badauja, nes nėra asmenų, kurie jais pasirūpintų. 

LGBTQ+ žmonės jaučiasi palikti likimo valioje tarptautinės bendruomenės akivaizdoje. Nors LGBTQ+ žmonės prašo pagalbos bėgant nuo Talibano kovotojų, tačiau jie yra priversti susidurti su žiauriais naujos valdžios įstatymais bei prie namų budinčiais kariais.

Dar prieš Talibanui užimant valdžią Afganistane, LGBTQ+ bendruomenės gyvenimas šioje šalyje nebuvo lengvas.

2020 metais JAV valstybės departamento ataskaitoje apie Afganistaną konstatuojama, kad LGBTQ+ žmonės susiduria su „diskriminacija, užpuolimais ir išžaginimais", taip pat smurtu bei valdžios institucijų persekiojimu, policijos nuostatomis, suėmimais. Nors ankstesnėje Vyriausybėje seksualiniai santykiai tarp tos pačios lyties asmenų taip pat buvo baudžiami, tačiau šis įstatymas ne visada buvo vykdomas. Deja, tačiau LGBTQ+ žmonės Afganistane susidūrė su smurtu bei užgauliojimais, tiesa, padėtis nebuvo tokia bloga, kokia ji yra šiuo metu. 

Neįsivaizdavo, kad pabaiga bus tokia greita

Nematas Sadatas, LGBTQ+ Afganistano rašytojas, gyvenantis JAV, sakė, kad šalies LGBTQ+ bendruomenė padėjo suklestėti šaliai kultūriškai praėjus 20 metų nuo Talibano valdymo pabaigos. Dabar, kai valstybę vėl valdo Talibanas, situacija vėl sparčiai keičiasi.

„(Translyčiai) dominavo makiažo industrijoje ir dirbo makiažo menininkais... Buvo koncertų ir mados šou, ir visame tame dominavo LGBTQ+ bendruomenė“, - sakė jis.

CNN kalbėję LGBTQ+ žmonės teigė, kad tik nedaugelis prieš Talibano kovotojams perimant Afganistano valdžią jautėsi pakankamai saugiai, kad galėtų neslėpti esantys neheteroseksualūs, tačiau galėjo bent tyliai gyventi būdami tokios tapatybės, kokios yra.

Štai R. Balkhi kurį laiką slapta susitikinėjo su mergina, leisdavo kartu savaitgalius. Tuo metu 25-erių metų homoseksualus vaikinas Hilalas kalbėjo, kad anksčiau turėjo vaikiną ir viešai dirbo gindamas LGBTQ+ teises Afganistane.

Dabar Hilalis turi slėptis, nėra žinoma, kada padėtis Afganistane pablogės taip, jog homoseksualūs žmonės bus masiškai žudomi.

„Negalėjome įsivaizduoti, kad Vyriausybė žlugs taip greitai“, - sakė jis.

Gyventi baimėje

Afganistane įsigalėjus Talibano valdymui, R. Balkhi turėjo palaidoti svajones pabaigti studijas universitete. 

Be to, kaip homoseksualiai merginai, jai gresia bausmės.

Rugpjūčio mėnesį duodamas interviu „Reuters“, vienas įtakingiausių Talibano sprendimų priėmėjų Waheedullah Hashimi sakė, kad šalyje bus vadovaujamasi šariato teise.

Pagal Talibano aiškinamą šariato teisę, homoseksualumas gali būti baudžiamas mirtimi.

R. Balkhi sakė, kad kai ji kartu su šeima išgirdo, jog Talibanas įžengė į miestą, jie slapstėsi palikę savo namus Kabule ir persikėlę į naują slaptą vietą, kad išvengtų užpuolimo.

„Talibanas turi tikslią informaciją apie kiekvieną čia esančią šeimą“, - sakė ji.


R. Balkhi baiminasi, kad jos šeima gali būti užpulta arba nužudyta dėl sąmoningo LGBTQ asmens slėpimo. Negalėdama užmigti iš baimės dėl grėsmės būti sučiupta, ji sakė nerimaujanti, kad jei Talibanas ją suras, nieko nelaukęs užmėtys akmenimis.

CNN liudijęs vienas LGBTQ+ teisių aktyvistų perpasakojo istoriją, išgirstą iš homoseksualaus vyro Afganistane. Pastarasis buvo įsirengęs slėptuvę lubose ir stebėjo, kaip Talibano kovotojai muša jo draugą, kuris atsisakė atskleisti vyro buvimo vietą.

Išsigandę ir pikti. 

JAV ir jos sąjungininkai suskubo evakuoti tūkstančius žmonių iš Kabulo Hamido Karzai tarptautinio oro uosto

Tačiau LGBTQ afganistaniečiai, aktyvistai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai CNN sakė žinantys labai mažai žmonių iš LGBTQ+ bendruomenės, kuriems pavyko pabėgti iš Afganistano tais skrydžiais arba per sausumos sienas.

LGBTQ aktyvistas Hilalis sakė, kad yra įniršęs ant JAV Vyriausybės ir kitų vakarų šalių, kurios, jo manymu, apleido jį ir likusius LGBTQ+ žmones. 

„Žurnalistai, moterų teisių gynėjai ar tie, kurie dirbo su užsieniečiais, buvo evakuoti... Bet niekas dėl mūsų nepadaryta“, - sakė jis.

Ieško būdų, kaip apsaugoti

Kelios organizacijos ir LGBTQ+ teisių aktyvistai vis tik imasi veiksmų, nes negali ramiai stebėti tokios beviltiškos padėties.

„Rainbow Railroad“ yra nevyriausybinė organizacija, padedanti LGBTQ žmonėms visame pasaulyje išvengti persekiojimo. Jos vykdomasis direktorius Kimahli Powell sakė, kad LGBTQ žmonių evakavimas iš Afganistano - ypač sunkus, nes jie dažnai paliekami vieni, slapstosi ir negali susisiekti vienas su kitu.

„Daugelis evakuotų asmenų buvo šeimos ar didelės bendruomenės“, - komentavo jis.

K. Powell teigė, kad šiuo metu „Rainbow Railroad“ daugiausia dėmesio skiria žmonėms, kuriems gresia didžiausias pavojus.

„Esame pasiryžę ieškoti būdų, kaip apsaugoti žmones ir ištraukti juos“, - sakė jis.

Naujesnė Senesni