Dainius Žalimas sureagavo į teisininku pasijutusio kunigo svarstymus apie tos pačios lyties asmenų partnerystę

Portalui 15min.lt kunigas Kęstutis Kėvalas ėmėsi aiškinti teisę. Komentuodamas tos pačios lyties asmenų partnerystę, jis teigė, kad Lietuvos konstitucijos tėvai neturėjo galvoje, jog šeima yra neutrali lyties pagrindu, nors tokį išaiškinimą tiek 2011 metais, tiek 2019 metais pateikė Konstitucinis teismas (KT). Toks dvasininko pareiškimas sulaukė buvusio KT teisėjo Dainiaus Žalimo kritikos. 

Dainius Žalimas | Džojos Gundos Barysaitės/Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


K. Kėvalas ragino nepriešinti visuomenės, nejudinti nusistovėjusios šeimos sampratos. Teisininku pasijutęs kunigas mėgino teigti, jog tos pačios lyties poros neturėtų būti vadinami šeima. 

Tuo metu D. Žalimas teigė, kad dvasininkams nederėtų klaidinti visuomenės.

„Visgi nemanau, kad pasauliečiams teisininkams būtų etiška aiškinti Šventąjį Raštą ir dar akivaizdžiai priešingu būdu, nei Bažnyčia.

Gaila, kad pastaruoju metu, atrodo, nepaisoma priešingos taisyklės, ir dvasininkas užsiima nederančiu su jo pareigomis žmonių klaidinimu bent jau tiek, kiek tai susiję su Konstitucija. Norėtųsi tikėti, kad ne tik formaliai, bet ir realiai gyvename pasaulietinėje valstybėje, kur Konstitucija aiškinama ne pagal kanonų teisę ir gina kiekvieno žmogaus orumą.

Mėginu įsivaizduoti, kaip vadovaujantis panašiu originalistiniu argumentu JAV būtų siekiama įrodyti vergijos teisėtumą pagal Konstituciją, kurios tėvams dar buvo neįsivaizduojama šiuolaikinė laisvų žmonių visuomenė ir kitos rasės asmenų vergovė atrodė natūraliu konstitucinės santvarkos elementu", - į tokius K. Kėvalo pareiškimus savo „Facebook" paskyroje sureagavo D. Žalimas.

KT yra konstatavęs, jog konstitucinė šeimos samprata yra neutrali lyties pagrindu, o pagal Konstituciją yra „saugomos ir ginamos visos šeimos, atitinkančios konstitucinę šeimos sampratą, pagrįstą nuolatinio ar ilgalaikio pobūdžio šeimos narių santykių turiniu, t. y. grindžiamą šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“
Naujesnė Senesni