Seimo pirmininkė nemato bėdos pakoreguoti Partnerystės įstatymo taip, kaip nori prezidentas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įsitikinusi - prezidento Gitano Nausėdos sukritikuotą partnerystės įstatymo išaiškinimą galima lengvai pakoreguoti. Šalies vadovas kritikavo lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektą, jog partnerystė jame prilyginama santuokai. Seimo pirmininkė teigia, kad nuomonių išsiskyrimas tarp Seimo ir prezidentūros - normalus reiškinys.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Prezidentas G. Nausėda, pareiškęs, kad partnerystės negalima prilyginti šeimai, sulaukė tiek teisininkų, tiek žmogaus teisių ekspertų kritikos. Šalies vadovui priminta Konstitucinio teismo (KT) nuomonė, jog šeima yra neutrali lyties pagrindu, ją sieja emocinio prieraišumo, pagarbos vienas kitam ryšiai, bendro gyvenimo faktas. Tiesa, KT pabrėžė, kad santuoką pagal Konstituciją išimtinai gali sudaryti tik vyras ir moteris.

G. Nausėda vis tik sukritikavo pavasarį teiktą, bet po teikimo atmestą Partnerystės įstatymo projektą teigdamas, jog kėsinamasi į šeimos sąvoką.

Tuo metu V. Čmilytė-Nielsen nesutinka, kad partnerystė, apibrėžta kaip šeimos narių santykiai, keltų kam nors grėsmę.

„Žinių radijui" Seimo pirmininkė sakė: „Mano giliu įsitikinimu, jokio pavojaus jis niekam nekelia ir jokios formos šeimai jis pavojaus nekelia, kaip tik apsaugo kai kurias šeimas".

Kalbėdama apie prezidento išsakytas mintis ir net grasinimus, jog jeigu Seimas priims Partnerystės įstatymą, šalies vadovas jį vetuos, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad įstatymą galima nesunkiai pakoreguoti atsižvelgus į G. Nausėdos pastabas.

„Manau, kad tą kompromisinį variantą nebūtų sudėtinga rasti ir tuomet, matyt, nebūtų pagrindo kalbėti apie veto“, – aiškino politikė bei pabrėžė, kad yra visiškai normalu, jog praėjus tiek laiko tarp valdančiųjų ir prezidentūros išryškėjo nuomonių skirtumai.

Ji sakė, kad Seimo ir prezidentūros darbo nevertina kaip konflikto.

Jarmo.net primena, kad pavasario sesijos metu V. Čmilytė-Nielsen pristatė Partnerystės įstatymo projektą, tačiau politinės valios Seimui pritarti jo teikimui pritrūko. Taip parlamentas užkirto kelią įstatymą toliau tobulinti Seimo komitetuose. Tikimasi, kad įstatymo projektas į parlameno darbotvarkę turėtų grįžti rudens sesijos metu.

Pastaba: tekste žodis „prezidentas" vartojamas pirmąją raidę rašant mažąja raide dėl redakcijos pasirinktos pozicijos.
Naujesnė Senesni