Madridas vienijasi: sukilo prieš bauginančius neapykantos nusikaltimus, kuriuos patiria LGBTQ+ žmonės

Savaitgalį šimtai žmonių Ispanijos sostinėje Madride išėjo į gatves ir susivienijo prieš nerimą keliančius neapykantos nusikaltimų atvejus. Šalyje ne pirmą kartą skamba incidentai, kurių metu nukenčia homoseksualūs asmenys. Liepos mėnesį medikams nepavyko išgelbėti slaugytoju dirbusio Samuelio Luizo, kuris buvo sumuštas La Korunijoje tuomet, kai išėjo iš naktinio klubo. Anksčiau šį mėnesį pranešta apie dar vieną nusikaltimą - užpultas homoseksualus vyras, ant jo kūno nubraižyta neapykantą kurstančių užrašų.

Twitter.com/JorgeLuisVilc19 nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Nors, kalbant apie pastarąjį atvejį, nusikentėjusysis vėliau pareiškimą policijoje atsiėmė ir pareiškė, jog jo kūno sužalojimai buvo padaryti „abipusiu susitarimu", tačiau LGBTQ+ teisių aktyvistai įsitikinę - taip vyras pasielgė iš baimės, galbūt buvo spaudžiamas imtis tokių veiksmų.

Rugsėjo 11-ąją, šeštadienį, LGBTQ+ teises palaikantys žmonės Madrido centrinėje Puerta del Sol aikštėje susirinko pareikšti, jog būtina užtikrinti visų tapatybių asmenų apsaugą nuo neapykantos.

Žmonės mojavo nešini vaivorykštės vėliavas, taip pat rankose laikė plakatus, kuriuose buvo skelbiama: „Teisingumo",, „Palieti vieną iš mūsų, palieti mus visus“, „Mes žudomi“. Nemažai žmonių prisiminė kraupų išpuolį La Kuronijoje.


„Samuelis buvo nužudytas dėl to, kad buvo gėjus“, - šaukė kai kurie. „Mes nebijome - ir esame pikti“, - skandavo kiti protestuotojai.


Remiantis Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros ataskaita, per pastaruosius 12 mėnesių net 41 proc. LGBTQ+ bendruomenei priklausančių ispanų patyrė priekabiavimą .

Vien šiais metais šalyje, kuri kažkada didžiavosi progresyviu įvaizdžiu, LGBTQ+ žmonės patyrė sunkių sužeidimų, kai kuriems sulaužyti žandikauliai, kiti - apiplėšti. Teisėsauga įtaria, kad išpuoliai įvykdyti dėl neapykantos prieš žmonių grupę, išskiriamą seksualinės orientacijos pagrindu.
Naujesnė Senesni