Seimo nariams įteiktas „Kauno Pride" manifestas: „Mes - ne ideologija"

Ketvirtadienį „Kaunas Pride" Seime įteikė reikalavimus, grindžiamus LGBTQ+ teisių gynyba. Artėjant šeštadieniui, kai Kaune Laisvės alėjoje pražygiuos LGBTQ+ bendruomenė, eitynių organizatoriai suformulavo reikalavimus politikams, kaip būtų galima užtikrinti lygiateisiškumą.

Morgana Danielė ir Tomas V. Raskevičius priėmė manifestą | Jarmo.net koliažas („Facebook" ir „Unsplash" nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugsėjo 3-ąją Vyriausiasis administracinis teismas rengs posėdį, kai Kauno miesto savivaldybė apskundė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų sprendimą, įpareigojantį suderinti LGBTQ+ eitynes Laisvės alėjoje. Eitynių organizatoriams atstovaujantis teisininkas Aivaras Žilvinskas prašo teismo skundą išnagrinėti skubos tvarka, prieš įvykstant mitingui.

Eitynių, kurias ketinama rengti rugsėjo 4-ąją, planas | Organizatorių vizualizaciją


Tuo metu rugsėjo 4-ąją ruošiamasi eitynėms, kurios, skaičiuojama, gali sutraukti 3 tūkst. dalyvių. Prieš tai mitingą organizuojanti Gegužės 1-osios profesinė sąjunga ketvirtadienį įteikė manifestą, kuriame išdėstyta, kokias teises reikia užtikrinti LGBTQ+ bendruomenei. 

„Šiandien LR Seime įteikti KAUNAS PRIDE 2021 reikalavimai. Palaikau juos VISUS, reikalavimus ir mūsų LGBTQ+ žmones. O kaip Sveikatos komiteto narė pasižadėjau dirbti lyties keitimo reglamentavimo teisės aktais klausimu. Spręsime", - ketvirtadienį „Facebook" paskyroje pažadėjo Seimo narė Morgana Danielė

„Tai ambicinga ir nuosekli programa, kuriai reikės ne tik politinės valios, bet ir ilgo bei kantraus šviečiamojo darbo. Tikiu, kad vieną diena mums tikrai pavyks. Tuo tarpu Seimo rudens sesijoje mano politiniu prioritetu išlieka Partnerystės įstatymas - nors ir nuosaikus, tačiau seniai pribrendęs ir daugeliui žmonių reikalingas", - teigė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas V. Raskevičius. 


Žemiau pateikiame manifesto tekstą

KAUNAS PRIDE MANIFESTAS

PAGARBA ASMENINIAM GYVENIMUI

MES ESAME VISUR, TODĖL REIKALAUJAME PAGARBOS ASMENINIAM GYVENIMUI. Kas dieną skaitome, kad nesvarbu, ką veikiame savo miegamuosiuose ar kaip reiškiame savo lytiškumą. Tačiau, vos apie tai užsiminus, tai tampa svarbiausiu klausimu. Mus verčia slėpti savo jausmus ir reikalauja gerbti visų kitų, ypač tų, kurie niekad nepatyrė baimės ir gėdos mylėti.

MES ESAME VISUR, todėl norim laisvai gyventi savo gyvenimus, nenorim nuolatinių patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, nenorim smurto gatvėje ir mokykloje. Tokie norai yra elementarūs KIEKVIENO žmogaus norai. Pagarba asmeniniam gyvenimui yra PRIPAŽINIMAS, kad kiekvienas ir kiekviena turi teisę į meilę, rūpestį ir atsakomybę be primestų lūkesčių, kas yra normalu ar tradiciška.

MES ESAME VISUR, todėl laužėm ir laužysim taisykles, nes tikim, kad visi žmonės nusipelnė gyventi be kančios ir skausmo. „BŪK SAVIMI“, mums visi kartoja nuo mažens, o kai išdrįstam, būnam baudžiami. UŽ KIEKVIENOS IR KIEKVIENO TEISĘ Į MEILĘ, PAGARBĄ IR ASMENINĮ GYVENIMĄ NEPAISANT IŠGALVOTŲ IR DAŽNAI NEPASIEKIAMŲ LŪKESČIŲ!

LYTINIS ŠVIETIMAS

MES ESAME VISUR. Mes – ne ideologija ir ne patologija, todėl reikalaujame švietimo, paremto mokslu, o ne dogmomis.

MES ESAME VISUR, todėl norime mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenę ir skirtingas orientacijas, lytines tapatybes ir išraiškas. Norime mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kultūrą ir kovą už lygias teises.

MES ESAME VISUR, todėl norime mokytis, suprasti bei spręsti mums aktualias problemas. Norime, kad visuomenė būtų šviečiama apie skirtingus jos narius ir nustotų kvestionuoti mūsų teisę egzistuoti. Norime daugiau informacijos apie visuomenės įvairovę, užkertančios kelią neišmanymui ir neapykantai.

SOCIALINĖ APSAUGA

MES ESAME VISUR ir nenorime slėptis tam, kad įsidarbintume ir darbo neprarastume. Reikalaujame užtikrinti LGBTQ+ žmonių apsaugą nuo diskriminacijos darbe bei įtraukti lytinę tapatybę ir lyties raišką į teisės aktus kaip nediskriminavimo pagrindus.

MES ESAME VISUR ir reikalaujame socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą. Reikalaujame, kad teisė į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą būtų užtikrinta nepaisant partnerio lyties.

MES ESAME VISUR, ir mūsų santykiai bei šeimos nusipelno lygiavertės teisinės apsaugos.

SVEIKATOS APSAUGA

MES ESAME VISUR, bet sveikatos priežiūros srityje nuolatos susiduriame su diskriminacija dėl savo lytinės tapatybės ar seksualinės orientacijos. Žmogaus orumą užtikrinanti sveikatos apsauga turi būti prieinamos visiems.

MES ESAME VISUR ir norime kompetentingos psichologinės pagalbos iš visų psichikos sveikatos specialistų, o ne tik palankių LGBTQ+ bendruomenei. Mums nusibodo girdėti iš žmonių, kurie mūsų nepažįsta, kad esame ligoniai. Mums nusibodo, kad tokį patį šlamštą turime girdėti iš žmonių, kurie turi suteikti mums psichologinę pagalbą. Mums atsibodo kas kartą apsilankant pas naują specialistą jaudintis, jog vietoj vidinio augimo tai pavirs į konversijos terapiją. Kodėl MES turime mokėti už psichologo konsultacijas, nors mūsų emocinę sveikatą žaloja kiti? Mes norime, kad priklausymas LGBTQ+ bendruomenei nebūtų psichologinių traumų priežastis.

TRANS TEISĖS

MES ESAME VISUR, bet įstatymas apsimeta, kad mūsų nėra. Reikalaujame reglamentuoti orų lyties keitimą teisės aktais ir priimti sveikatos paslaugų teikimo translyčiams asmenims aprašą.

MES ESAME VISUR ir norime turėti teisę į privatumą. Nenorime pasakoti savo gyvenimo istorijos kaskart pateikdami asmens dokumentą. Reikalaujame, kad nereikėtų kreiptis į teismą, kad gautume asmens dokumentus, atitinkančius mūsų lytinę tapatybę.

MES ESAME VISUR, bet ne visų mūsų vardai „legalūs“ – reikalaujame teisės pasirinkti norimą vardą, neskirstant jo pagal lytį ir “geros moralės normas”. Norime lygiavertiškai dalyvauti viešajame gyvenime ir būti vadinami savo, o ne kažkieno kito mums primestu vardu.

MES ESAME VISUR ir mūsų egzistavimas nėra patologija – mūsų trans tapatybės nėra „psichikos ir elgsenos sutrikimas“. Psichiatro diagnozė neturėtų būti privaloma mūsų orumui ir teisėms užtikrinti.

NEAPYKANTOS KALBA NĖRA NUOMONĖ

MES ESAME VISUR, bet ne visur esame saugūs. Reikalaujame saugios mokymosi, darbo, viešos ir privačios aplinkos be patyčių ir persekiojimo visiems.

MES ESAME VISUR ir mūsų gyvenimai negali būti „nuomonės klausimas“. Absurdiški kaltinimai cenzūra trina mūsų patirtis ir kasdienius išgyvenimus, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“. Laisvai žodžiais keistis gali lygiavertėse pozicijose esantys žmonės. Kol nebus apsaugoti visi LGBTQ+ asmenys, tol daugumos nuomonės apie mūsų egzistavimą bus galios demonstravimas. Noras tildyti žmones, kurie patiria smurtą ir patyčias, noras mus paversti priešais, kai reikalaujame elementarios pagarbos, yra dar viena smurto išraiška, neleidžianti mums gyventi oriai.

MES ESAME VISUR, todėl norime matyti tokius pat žmones, kaip mes, visuomenėje ir žiniasklaidoje. Norime žiūrėti filmus kino teatruose apie LGBTQ+ žmones, be amžiaus cenzūros. Norime, kad mokyklose būtų ne slepiama, o atvirai kalbama apie tai, kokią diskriminaciją patiriame mes ir kiti LGBTQ+ bendruomenės žmonės paskaitose, pamokose ir t.t. Socialiniuose tinkluose turiniu apie mūsų seksualinę orientaciją ir lytinę tapatybę norime dalintis be neapykantos ir susidorojimo baimės.
Naujesnė Senesni