Žygiuosiu už tuos, kurie vis dar mūsų širdyse

Šeštadienį Kauno laukia spalvingas mitingas - vaivorykščių vėliavoms plevėsuojant, žmonės žygiuos už lygybę. Deja, tačiau „Kaunas Pride" jau nebepamatysime mažiausiai dviejų žmonių, žvelgiančių į jus žemiau esančiose nuotraukose - jie iškeliavo iš šio pasaulio, bet liko mūsų širdyse. Jie patyrė skausmą, nelygybę, neviltį ir baimę. Dėl to jaučiu norą žygiuoti. Už tuos, kurie paliko įspaudus mumyse. Už tuos, kuriems reikia pagalbos. 

LGL/Augusto Didžgalvio ir asmeninio albumo nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Kairėje matomas vaikinas, vardu Šarūnas, būtų buvęs puikus fotografas - to jis mokėsi ir ši nuotrauka - vienas jo meninių projektų. Deja, vaikinas nusižudė ir tai paliko tamsią, juodą skylę daugeliui LGBTQ+ bendruomenės narių, nes po savižudybės niekada nelieka nieko šviesaus. 

Nors nėra vienos priežasties savižudybei, kalbama, kad nemažai skausmo jam sukėlė patirta homofobija aplinkoje, kurioje teko gyventi. Gaila. Be proto skauda, liūdna ir apmaudu, kad žmogus pasirinko sunaikinti save ir nebegalės jausti gyvenimo džiaugsmo. 

Nepažinojau Šarūno. Tačiau man jo ilgu ir gaila, kad jis nebepamatys pasaulio, kokiame turėjo gyventi. Kitokio. Tokio, kuris gerbtų žmogaus teises. 

Asmeninio albumo nuotr.


O štai dešinėje esančioje viršelio nuotraukoje matoma autorė Neringa Dangvydė mirė, nes sirgo, bet prieš tai ji spėjo pateikti Europos žmogaus teisių teismui skundą dėl pasakų knygos cenzūros. Pastaroji buvo uždrausta Lietuvoje prisidengiant homofobišku „gėjų propagandos" įstatymu, apie kurį gėda šiandien prisiminti ir kai kuriems to įstatymo rengėjams. 

Sprendimo ir teisingumo dėl N. Dangvydės knygos laukiu lyg išganymo. Jai tai buvo svarbu. Man irgi. Mums visiems buvo svarbu, kad mūsų necenzūruotų. Nes, kaip ir skelbia „Kaunas Pride" šūkis, tyla yra mirtis.

To, ką jie patyrė, neturi patirti niekas, ir mes dėl to turime kovoti visomis savo išgalėmis. 

Tam, kad tai nepasikartotų. 

Tam, kad žmonės būtų laimingi 

Tam, kad būtų savimi.

Gyvybė ir žodžio laisvė yra vienos svarbiausių vertybių, kurias, žygiuodamas šeštadienį „Kaunas Pride" mitinge, nešiuosi su savimi. 

Abu jie - tiek N. Dangvydė, tiek Šarūnas - yra dvi asmenybės, kurių istorijos man nuolat primena, kaip svarbu palaikyti LGBTQ+ žmones. 

Susitiksime „Kaunas Pride" ir demonstruosimės!

N. Dangvydė | LGL/Augusto Didžgalvio nuotr.


Emocinė parama telefonu teikiama šiais kontaktais:

Emocinės paramos tarnyba

Telefono numeris

Darbo laikas

Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai

8 800 28888

I-VII
visą parą

Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

116 111

I-VII
11:00 - 23:00

Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.

8 800 77277

I-VII
16.00 - 19.00

Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai

8 800 66366

I-VII
visą parą

Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai

116 123

I-VII
visą parą


Skambučius į visas linijas apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš valstybės biudžeto lėšų.
Daugiau informacijos – puslapyje www.klausau.lt

Naujesnė Senesni