Homoseksualūs pabėgėliai Lietuvoje: „Bėgame nuo mirties, mums grasino nužudyti"

„Jeigu mane deportuos į Iraką, aš būsiu nužudytas", - tikino su jarmo.net susiekęs 20-metis vaikinas, prisistatęs homoseksualiu pabėgėliu.

Asociatyvi Ali Tareq/Unsplash nuotr.

Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tokių istorijų, kai žmonės bėga nuo mirties, o atsidūrę Lietuvoje bijo būti grąžinti atgal, yra ne viena. Jarmo.net nuolat sulaukia pabėgėlių laiškų ir prašymų padėti. Žmonės tikisi, kad į situaciją sureaguos LGBTQ+ teisių gynimo organizacijos Lietuvoje. 

Su jarmo.net pašnekovai bendravo žinutėmis anglų kalba. Kadangi asmenys teigia, kad gimtojoje šalyje jiems gresia pavojus, jarmo.net publikacijoje neatskleis jų tapatybės. 

Tėvas pagrasino ginklu

Kalbinti pabėgėliai teigė, kad Irake tam tikrai asmenų grupei, pasiruošusiai įvykdyti jų žmogžudystes, duomenys apie kai kuriuos LGBTQ+ asmenis yra žinomi. Bijodami netekti gyvybių, teigė vaikinai, jie pasiryžo bėgti iš šalies.



„Šiuo metu čia, stovykloje Lietuvoje, mūsų yra 30, kurie priklauso LGBTQ+ bendruomenei", - teigė vienas pabėgėlių ir klausė, kodėl čia, Lietuvoje, vietiniai taip stipriai jų nekenčia. 

Pabėgėlius pasiekia žinos apie kai kurių lietuvių liejamą nepasitenkinimą.

„Aš tik noriu rasti saugią vietą", - sakė vaikinas ir neigė, kad išvyko į Europą dėl ekonominių priežasčių

Pašnekovas teigė, kad bus apklausiamas sprendimą dėl tolesnio prieglobsčio suteikimo Lietuvoje priimsiančių Migracijos departamento specialistų. „Tačiau aš nežinau, kada tai įvyks. Aš nežinau, kas su manimi bus. Aš esu išsigandęs", - teigė pabėgėlis. 


Į Lietuvą iš Irako pabėgę vaikinai teigia, kad juos gimtojoje šalyje grasina nužudyti | MEE/ Aaya al-Shamahi vizualizacija

Gimęs Irako sostinėje Bagdade, jis pasakoje ne kartą patyręs ir Irako kariuomenės persekiojimą. Kentė ir jo šeima. 

„Mano šeima susiduria su nuolatine baime. Tai provokuoja ir jų pyktį man. Mano tėvas pastarąjį kartą nukreipė į mane ginklą, nes aš turėjau mylimąjį ir lankydavausi jo namuose. Prieš 6 mėnesius palikau Bagdadą. Aš atvykau į Lietuvą per Baltarusiją. Kodėl nepasilikau joje? O ar Baltarusiją galima vadinti saugia šalimi? Aš saugumą tikiuosi rasti Lietuvoje. Aš labai tikiuosi, kad Lietuvos pareigūnai suteiks man prieglobstį. Lietuva tikrai saugesnė šalis nei Irakas. Norėčiau čia pasilikti ir kurti gyvenimą", - teigė 20-metis homoseksualus pabėgėlis. 

Asociatyvi gettyimages.com nuotr.



Gavo laišką, grasinantį pralieti kraują

Tuo metu kitas pašnekovas, taip pat iš Irako, jarmo.net parodė laišką, kurį gavo, kaip sakė, iš vienos grupuotės, pasiskelbusios save klanu. Laiške grasinama mirtimi. Laiškas parašytas arabų kalba, dėl to jo turinio autentiškumo kol kas jarmo.net negali patvirtinti. Pabėgėlis teigė, kad laiške yra rašoma, jog „Dievo vardu" bus „pralietas kraujas" žmonėms, kurie yra homoseksualūs, nes esą tai prieštarauja dorovei. 

Apie tai, kad yra homoseksualus, sužinojo vaikino šeima ir bendruomenė, kuri, pasak jo, ėmėsi užgaulių.

„Šiuo metu su mylimuoju esame čia, stovykloje Lietuvoje. Atėjome ieškoti laisvės, teisingumo ir saugumo. Mes gėjai. Štai kodėl mes buvome persekiojami mūsų gimtojoje šalyje, kurioje buvome šantažuojami. <...> Viena grupė žmonių nusprendė mus nužudyti", - tikino jis.

Pašnekovas sakė Lietuvoje leidžiantis jau 2 mėnesius. Jį apėmusi nežinomybė. 

Asociatyvi migracija.lt nuotr.


„Esame laikomi lyg kaliniai. Čia sąlygos prastos. Nepakanka net maisto. Aš didžiąją laiko dalį praleidžiu alkanas. Jie mus įkalino lyg mes padarėme nusikaltimą, nors esame tik žmonės, mes bėgame nuo mirties, mus grasino nužudyti. Čia, Lietuvoje, kol kas bent išvengėme mirties", - įspūdžiais apie gyvenimą stovykloje dalijosi jis. 

Kreipėsi į Seimo narį

Apie tai, kad LGBTQ+ bendruomenei priklausantys asmenys prašo pagalbos LGBTQ+ žmogaus teisių aktyvistų, pranešė ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas V. Raskevičius.

Liepos 28-ąją Seimo narys teigė: „Su manimi susisiekė Užsieniečių registracijos centre Pabradėje esantis migrantas iš Afrikos, kuris teigia, jog pagrindinė jo migracijos priežastis yra baimė būti persekiojamam dėl seksualinės orientacijos. Valstybėje, iš kurios šis žmogus yra galimai atvykęs, numatyta 5 metų įkalinimo bausmė (baudžiamoji atsakomybė) už homoseksualius santykius".

Tomas Vytautas Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


Tomas V. Raskevičius priminė, kad Įstatymas dėl užsieniečių teisinės padėties ir Prieglobsčio Lietuvos Respublikoje suteikimo ir panaikinimo tvarkos aprašas nurodo, kad „[p]abėgėlio statusas suteikiamas prieglobsčio prašytojui, kuris dėl visiškai pagrįstos baimės būti persekiojamas dėl rasės, religijos, tautybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar dėl politinių įsitikinimų yra už valstybės, kurios pilietis jis yra, ribų ir negali ar bijo naudotis tos valstybės gynyba arba neturi atitinkamos užsienio valstybės pilietybės, yra už valstybės, kurioje buvo jo nuolatinė gyvenamoji vieta, ribų ir dėl išvardytų priežasčių negali ar bijo į ją grįžti“.

Anot jo, „viešojoje erdvėje pastarosiomis dienomis tik ir girdime, kad visi sieną kirtę žmonės yra išimtinai ekonominiai migrantai ir niekam iš jų prieglobstis suteiktas nebus. Nežinau, ar su manimi susisiekęs žmogus pasakoja tikrą istoriją, tačiau gali būti ir taip, kad reikės statyti ne tik spygliuotą tvorą, bet ir laikyti žmogiškumo egzaminą".

Rugsėjo 29-ąją Tomas V. Raskevičius teigė, kad tiesiogiai su migrantais dirba tarptautinių „European Asylum Support Office - EASO" komanda, kuri migrantams jų suprantama kalba teikia informaciją, tarpininkauja tarp stovyklos administracijos ir gyventojų, identifikuoja individualius poreikius ir pažeidžiamumą. „Kita vertus, stovykloje šiai dienai nedirba nė vienas socialinis darbuotojas. Tą drauge turėsime pakeisti, nes jau matėme Rūdninkuose, kas nutinka, kai saugomas tik stovyklos perimetras, o su žmonėmis stovyklos viduje tiesiogiai nedirbama arba dirbama per mažai", - komentavo politikas po to, kai viešojoje erdvėje paaiškėjo, kad dalis migrantų išnaudoja kitus.

Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis patvirtino, kad spalio mėnesį aplankys pabėgėlių registracijos ir priėmimo centrą.

Apklausas atliks per spalį

Į Lietuvą plūstelėjus prieglobsčio prašantiems migrantams, Migracijos departamentą apgulė prašymų dėl tolesnio gyvenimo Lietuvoje šūsnis.

„Dėl didelio prieglobsčio prašytojų antplūdžio išties procesas užtruko, tačiau visas prieglobsčio prašytojų apklausas ketiname atlikti spalio mėnesį", - portalui jarmo.net teigė Migracijos departamento aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Tumalavičienė.

Ji teigė, kad „prieglobsčio prašytojas privalo pateikti visa turimą dokumentinę, video, foto medžiagą, kuri galėtų pagrįsti jo teiginius. Be to, Migracijos departamento darbuotojai per apklausą užduos detalių klausimų, į kuriuos prieglobsčio prašytojas turės išsamiai ir atvirai atsakyti".

Pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė portalui jarmo.net teigė, kad resursų tenkinant būtinuosius pabėgėlių poreikius - maitinimą, medicininę apžiūrą, meteorologines sąlygas atitinkančius rūbus - pakanka.

Galimybę padėti pabėgėliams centruose turi ir savanoriai, pridūrė B. Bernotienė

Naujesnė Senesni