Lenkija „prisidirbo": gali netekti 60 mlrd. eurų

„Zonas be LGBT" skelbusi, o galiausiai pareiškusi, kad Lenkijos įstatymai yra aukščiau Europos Sąjungos (ES) teisės, Lenkija kaip reikiant užsitraukė Briuselio nemalonę. Dėl to, jog atmetė teisės viršenybę nacionaliniu įstatymų atžvilgiu, spaudimas Lenkijai didėja. Prieš Lenkiją jau pradėta teisės pažeidimo procedūra dėl pažeidžiamų LGBTQ+ bendruomenės teisių. Dabar gresia dar viena procedūra, galinti pasibaigti skaudžiomis finansinėmis nuobaudomis.

Jarmo.net koliažas (Valik Chernetskyi/Ibrahim Boran/Unsplash nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jau anksčiau dėl neužtikrinamų LGBTQ+ bendruomenės teisių finansinių sankcijų sulaukę tam tikri Lenkijos regionai gali vėl pamiršti ES paramą. Mat dėl praėjusios savaitės Lenkijos Konstitucinio tribunolo sprendimo, jog Lenkijos įstatymai viršesni prieš ES, ketinama stabdyti finansavimą Varšuvai - tą ragina padaryti Nyderlandų premjeras Mark Rutte.

Europos parlamentas ragina imtis teisinių veiksmų - Europos Komisija (EK) kviečiama pradėti teisės pažeidimo procedūrą. Be kita ko, EK jau grūmoja pirštu Lenkijai dėl „zonų be LGBT" - dėl šių regionų teisės pažeidimo procedūra jau pradėta. 

ES ir Varšuva patiria santykių krizę. Bendrija yra skyrusi pusės milijono eurų baudą dėl kasyklos, kurios Lenkija neuždarė, nors tai kenkia aplinkai. ES dar nepatvirtino ir 60 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo plano, kurio prireikė dėl COVID-19 sukeltos pandemijos padarinių. Nyderlandų parlamentas ragina šias lėšas išviso užšaldyti. Šie klausimai bus aptarti Europos vadovų taryboje.

Nors kai kurie apžvalgininkai po Lenkijos tribunolo sprendimo prakalbo net apie Lenkijos išstojimą iš ES, ES narė iš Lietuvos Rasa Juknevičienė tokį variantą atmeta. LRT televizijai ji teigė, kad politinės jėgos keičia viena kitą. 
Naujesnė Senesni