„Moteriausybė". Kiek A. Širinskienė turi savęs nekęsti, kad taip vadintų kitas politikes?

Politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili įsitikinusi, kad lyčių lygybės klausimas Lietuvoje - itin aktualus. „Moterys politikoje yra įvykis Lietuvoje", - konstatavo ji. Pasak Klaipėdos universitete dėstančios politologės, Vyriausybės vadove tapus Ingridai Šimonytei, Seimo pirmininkę paskyrus Viktoriją Čmilytę-Nielsen, o taip pat bent kelioms politikėms išdalijus ministrių portfelius, atsirado naujas terminas - „moteriausybė".

Agnė Širinskienė | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Terminas, pamėgtas A. Širinskienės

Jį pamėgo ir opozicinės „valstiečių" frakcijos Seime atstovė Agnė Širinskienė, kuri ne kartą vartodama šį terminą kritikavo Vyriausybę.

„Kai pagalvoji.... jei tikrai Moteriausybė užsiimtų kotletų kepimu, o ne valstybės valdymu... ir mokesčiai nekiltų, ir nelegalių migrantų nebūtų, ir mūsų muštynių diplomatija nekainuotų virš 1 proc. BVP", - viename savo įrašų teigė A. Širinskienė. 

Momentinė ekrano kopija


„Kiek tu turi būti visą gyvenimą represuota"

Kalbėdama diskusijų ciklo „Nėra ką veikti Klaipėdoje?" viename iš susitikimų, politologė G. Burbulytė-Tsiskarishvili dėstė, kad tokiu naujadaru yra klijuojama etiketė, tai - negražus epitetas. 

Apie šį žodį pasisakė ir kiti žinomi politikos, teisės veidai. Štai „socdemė" Vaida Baranovė viename savo „Facebook" įrašų prisiminė šiais metais vasarą įvykusį mitingą, kurio metu susirinko skiepų priešininkai, vartoję „moteriausybės" terminą.

„Liūdnuma. Ėjau pro Kudirkos aikštę ir ten vyko antivaksterių mikro protestėlis prieš vaikų testavimą ir skiepijimą. Kalbanti moteris labai žeminančiu tonu panaudojo sąvoką „moteriausybė”. Pagalvojau, ant kiek tu turi būti visą gyvenimą represuota, „pastatyta į vietą” ir ant kiek tau turi būti praplautos smegenys apie tavo nevertumą, kai tu ramiu veidu pasakai, kad moterys, tokios kaip tu, yra prasta kandidatūra valdžios pozicijoms", - stebėjosi V. Baranovė. 

Moterys - menkinamos

Buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Dainius Žalimas teigė: „Geriausiai mūsų bent jau dalies visuomenės ir politinio elito atsilikimą parodo stereotipiniai juokeliai, kurie, atrodo, niekam per daug ir neužkliūna.

Štai vienas ryškiausių pavyzdžių, kuris parodo kaip mūsuose atvirai menkinamos moterys vien dėl to, kad jos moterys, ir kaip jos laikomos antrarūšėmis, negalinčiomis spręsti valstybės valdymo reikalų. Dabartinė šalies Vyriausybė kartais vadinama „moteriausybe" ir net tiesiai siunčiama į virtuvę. Čia ir atsiskleidžia tikrasis kai kurių iš mūsų veidas, kai moterys iš anksto stereotipiškai priskiriamos virtuvės ar kitoms paslaugų sferos darbuotojoms, kurios, jei kažką ir pasiekia, tai būtinai tik vyrų dėka.

Ir čia visiškai nesvarbu, kad toks „pavadinimas" net neatitinka realybės. Kažkaip mėginu prisiminti, ar vadino kas nors „mužikų" ar „raudonanosių" vyriausybe tą Vyriausybę, kurioje moterų apskritai nebuvo ar jų buvo viena ar tik kelios".

Buvusi Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr. 


Praėjusios Vyriausybės, valdomos Sauliaus Skvernelio, sudėtyje būta laikotarpio, kai ministrų kabinetą sudarė tik vyrai. Po kurio laiko į Vidaus reikalų ministrės pareigas skirta Rita Tamašunienė, tačiau ji lygybės siekiu ir moterų teisių gynimu pernelyg nepasižymėjo.

„Nesakau, kad taip reikėjo vadinti (apskritai jokie panašūs pavadinimai nepuošia), bet pravardė klijuojama tik tai Vyriausybei, kurioje moterų daugiau, nei buvo iki šiol įprasta, siekiant parodyti, kad tai tariamai ir yra šios Vyriausybės problema (net kai kurios moterys teigia, kad vyrai juk susitvarkytų geriau)", - komentavo D. Žalimas, paraginęs kritikuoti Vyriausybę ne dėl jos narių lyties, o dėl kvalifikacijos, kompetencijos ir panašių dalykų.
Naujesnė Senesni