Prisidengus religijos laisve, Italijoje atmestas neapykantos nusikaltimų prieš LGBTQ+ asmenis užkardymo įstatymas

Italijos įstatymų leidėjai nubalsavo prieš įstatymo projektą, kuriuo buvo siekiama kovoti prieš neapykantos nusikaltimus, nukreiptus į LGBTQ+ bendruomenę, moteris ir neįgaliuosius. Prieštaravusieji įstatymui pareiškė, kad įstatymas esą kenktų „religijos laisvei".

Katalikų bažnyčios popiežius Pranciškus | Ashwin Vaswani/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Gėdingas sprendimas

Demokratų partijos nario ir LGBT+ teisių aktyvisto Alessandro Zano pasiūlytas įstatymo projektas praėjusiais metais jau buvo patvirtintas Italijos parlamento žemuosiuose rūmuose. Pakeitimai, kuriais siekta apsaugoti italus nuo smurto, neapykantos kurstymo bei diskriminacijos dėl lyties, lytinės tapatybės, seksualinės orientacijos ir negalios, sukėlė diskusijas šalyje. Įstatymo kritikai prabilo apie tai, kad neva įstatymu siekiama pažeisti „religijos laisvę".

Trečiadienį Italijos senatas nubalsavo prieš tolesnę diskusiją dėl šio įstatymo projekto, praneša naujienų agentūrą „Reuters".

Įstatymą rengęs A. Zano „Twitter" pareiškė, kad šiuo sprendimu sentas išdavė siekį, jog Italija žengtų civilizacijos link.

Italijos LGBTQ+ teisių organizacijos „Arcigay“ vadovas Gabriele Piazzoni sakė, kad valstybė „vėl pasuko kitu keliu“ nei reikėtų, mat Italijoje apginta ne demokratija, o homofobija ir transfobija.

„Dėkojame tiems, kurie kovojo. Gėda visiems kitiems“, - komentavo jis.

Sulaukė Vatikano ir kraštutinių dešiniųjų spaudimo

Šių metų pradžioje Italijoje prasidėjo precedento neturintis Vatikano spaudimas įstatymų leidėjams. Katalikų bažnyčios vadovybė pareiškė, kad įstatymo projektas kels grėsmę Katalikų bažnyčios religinei laisvei Italijoje.

Bažnyčia pareiškė besibaiminanti, kad bus persekiojama už atvirą nepritarimą tos pačios lyties asmenų santuokoms ir LGBTQ+ porų galimybei įsivaikinti. Dvasininkai taip pat nepritarė įstatyme numatytam siekiui, jog katalikiškose mokyklose bent vieną dieną per metus reikėtų aptari transfobijos ir homofobijos žalą.

Įstatymo projektui taip pat aršiai pasipriešino Italijos kraštutinių dešiniųjų partija „Lyga". Jos lyderis Matteo Salvini skambiai pareiškė, kad „tie, kurie mano, kad mama yra mama, o tėtis yra tėtis“, pasibaigs savo dienas kalėjime.
Naujesnė Senesni