Prezidentūra grąžino picą Raskevičiui atgal

Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius, ketvirtadienį pakvietęs prezidentą Gitaną Nausėdą kartu suvalgyti picą ir aptarti Partnerystės įstatymo projektą, sulaukė atsakymo. Tiesa, nebylaus. Prezidentūra atsiųstą T. V. Raskevičiaus picą grąžino atgal politikui. 

Štai taip T. V. Raskevičius pakvietė prezidentą pasikalbėti | Jarmo.net koliažas (Stop kadras ir T. V. Raskevičiaus nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

T. V. Raskevičius ketvirtadienio rytą paskelbė kviečiantis G. Nausėdą picos taip reaguodamas į Prezidentūros teiginius, kad dėl rudens sesijoje eilės laukiančio lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo G. Nausėda nesusitiks nei su įstatymo rengėjais, nei su tos pačios lyties asmenų poroms. 

Parlamentaras picą pasiūlė dėl to, nes pirmadienį po LGBTQ+ vaiko mamos Rasos Račienės ir G. Nausėdos susitikimo prezidento patarėjas Povilas Mačiulis patikino, kad šalies vadovui žinomos tos pačios lyties porų bėdos, kadangi jie kartu valgo picas. 

„Prezidentas sakė, kad turi asmeniškai šitų pažinčių. Valgo kartu picas. Klausiau, ar jis dėl to neužsikrėtė homoseksualumu. Sakė, kad ne“, – po susitikimo komentavo R. Račienė.

„Po pirmadienio susitikimo Prezidentūroje išgirdome, kad prezidentas nemato poreikio susitikti su tos pačios lyties poromis, kad išgirstų apie jų vargus ir rūpesčius, nes „turi tokių pažinčių, valgo su jais picas, - ketvirtadienį paskelbė T. V. Raskevičius. - Suprantu, kad tokios draugystės, asmeniniai kontaktai privačioje erdvėje nėra problema. Problema, matyt, ta, kad prezidentas, eidamas savo pareigas, nėra privatus asmuo, o jo, kaip valstybės vadovo, pozicija lemia žmonių likimus“. 

Seimo narys pranešė vieną picą išsiuntęs prezidentui taip tikėdamasis, kad G. Nausėda sutiks pasikalbėti su juo, kaip vienu iš Partnerystės įstatymo projekto rengėjų, prie picos. 

„Jei prezidentui tinkamiausias formatas susitikimui su homoseksualiais asmenimis iš tiesų yra „prie picos“, šiandien į Prezidentūrą picą ir siunčiu", - teigė Laisvės frakcijos Seime atstovas. 

T. V. Raskevičius akcentavo, kad su Partnerystės įstatymo projekto oponentais G. Nausėda diskutavo ne kartą, jų pozicijas išklausė daugybės priėmimų metu. 

„Dar daugiau, prezidentas rado laiko Partnerystės įstatymą aptarti ne tik su Bažnyčios hierarchais, bet ir su projektui oponuojančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Praėjusį pirmadienį prezidentas buvo susitikęs su LGBTI+ vaiko mama ir puikia savo srities specialiste Rasa Račiene. Tačiau prezidentas neturi laiko ir noro susitikti su Seimo nariu, kuris buvo išrinktas, kad Lietuvoje būtų priimtas Partnerystės įstatymas. Kodėl?“ – klausė Seimo narys. 

T. V. Raskevičius spėja, kad galbūt taip siekiama išvengti populiarumo mažėjimo - yra žinoma, kad G. Nausėdą labiau palaiko konservatyvių pažiūrų rinkėjai, nepritariantys LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumui. 

„Turiu didelį įtarimą, kad prezidentas tiesiog patologiškai vengia atsidurti vienoje patalpoje su homoseksualiu politiku. Tikriausiai ne todėl, kad bijotų „užsikrėsti“, bet todėl, kad yra galvojama apie populiarumo reitingus ir antrąją kadenciją", - tikino politikas. 

Naujienų portalas delfi.lt kiek vėliau pranešė, kad Prezidentūra T. V. Raskevičiaus siųstos picos nepriėmė ir grąžino siuntinį atgal.

Prieš išsiųsdamas picą, T. V. Raskevičius raštu kreipėsi į G. Nausėdą ir pakvietė jį susitikti bei aptarti patobulintą Partnerystės įstatymo projektą, kurio pirminį variantą, teiktą dar pavasario sesijoje, bet nepraėjusį pateikimo stadijos, kritikavo G. Nausėda. Tačiau Prezidentūra pranešė neketinanti rengti susitikimo su Seimo nariu. 

Liepos mėnesį G. Nausėda pareiškė, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs - šalies vadovui užkliuvo tai, kad partnerystės apibrėžimas pernelyg panašus į šeimos. 

„Tik pristačius įstatymą Seimo nariams, išgirdus jų vertinimus ir pritarus įstatymo pateikimui, manome, tikslinga pradėti platesnes diskusijas, kuriose dalyvautų ir valstybės vadovas“, – naujienų agentūra ELTA cituoja Prezidento komunikacijos grupės atsakymą.
Naujesnė Senesni