R. Janutienės laidoje - antivakserio seimūno pyktis dėl LGBTQ+ eitynių Kaune

Prakalbęs apie tai, kad jam kelia susirūpinimą, jog neva Lietuvoje ketinama artimiausiu metu riboti susirinkimų laisvę, po kelių minučių pokalbio Seimo narys Valius Ąžuolas šiek tiek pakeitė nuomonę - jis ėmė kritikuoti teismus, kurie skubos tvarka išnagrinėjo organizatorių skundą ir nusprendė, kad Kauno m. savivaldybė turėjo suderinti LGBTQ+ eitynes Kaune ir taip įgyvendinti piliečių susirinkimų teisę.

Seimo narys Ąžuolas Valius | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dėl rugsėjo 3-ąją vykusių eitynių tiek Kauno m. savivaldybės valdininkai, tiek eitynių organizatoriai nesutarė kone iki paskutinės dienos. Tik rugsėjo 3-ąją buvo paskelbtas Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų sprendimas, jog Savivaldybė turi suderinti eitynių vietą Laisvės alėjoje.

Prieš tai liepą žemesnės instancijos teismas taip pat įpareigojo Kauno miesto savivaldybės atstovus eitynes suderinti, bet šį sprendimą buvo galima skųsti.

V. Ąžuolas pirmadienio vakarą dalyvavo Rūtos Janutienės vedamoje laidoje „Youtube" kanale „OpTV" ir čia dėstė, kad neva Vyriausybė planuoja nebeleisti mitingų. Tačiau temai netrukus pasisukus apie teismus, politikas pradėjo piktintis, jog teisėjai skubos tvarka nusprendė leisti LGBTQ+ bendruomenei žygiuoti Kaune.

„Teismų stuburas vis dar laužomas. Labai geras pavyzdys - LGBT paradas Kaune: per kelias dienas teismas apsvarstė ir leido. Tas pats šeimų maršas - užtruko kelis mėnesius, kol apsvarstė", - teigė jis.

Tačiau V. Ąžuolas neužsiminė apie vieną svarbią detalę - liepos pabaigoje Kauno apygardos administracinis teismas jau priėmė sprendimą, kuria įpareigojo su eitynių organizatoriais eitynes suderinti, o Kauno m. savivaldybės tarnautojai šį sprendimą apskundė likus paskutinėms dienoms iki termino pabaigos. Taigi, teisminio proceso laikas buvo gerokai ištemptas, tačiau ne dėl eitynių organizatorių kaltės, o eitynių diena nenumaldomai artėjo. Būtent dėl šios priežasties organizatorius atstovavęs teisininkas Aivaras Žilvinskas pateikė prašymą bylą išnagrinėti skubos tvarka. Anot advokato padėjėjo, kitu atveju teisė į susirinkimus būtų neįgyvendinta net ir po eitynių datos priėmus pavėluotą sprendimą.

Be kita ko, V. Ąžuolas piktinosi ir dėl kitų žmogaus teisių temų. Pavyzdžiui, iš neramumų siaubiamų šalių bėgančius žmones, kurie mėgina kirsti Lietuvos sieną ir čia prašyti prieglobsčio, jis pavadino nusikaltėliais. 

Seimo narys komentavo ir politiką Tomą Tomiliną, kuris buvo pašalintas iš „valstiečių" frakcijos Seime. „Paskutiniu metu kažkaip pradėjau aš jo nebesuprasti kuo toliau, tuo daugiau. Tiek LGBT viso to klausimais", - burnojo V. Ąžuolas.

Politikas nuskambėjo žiniasklaidoje po to, kai prasidėjus Seimo pavasario sesijai jis lyg niekur nieko išvyko į Egiptą, nors dėl darbo parlamente buvo įpareigotas likti Lietuvoje. Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad V. Ąžuolas nusižengė etikai poilsiaudamas Egipte. Be to, Seimo narys nemažai kritikos sulaukė ir dėl to, jog nedėvėjo kaukių. Politikas ne kartą pasisakė prieš skiepus nuo COVID-19 ir pagarsėjo „kitokia nuomone" apie pandemiją.
Naujesnė Senesni