A. Dulkys pateikė pasiūlymą dėl kraujo donorais norinčių tapti homoseksualių vyrų: anketoje neliktų vieno klausimo

Antradienį Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys registravo įsakymą, kuriuo iš kraujo donorų anketos būtų pašalintas klausimas vyrams dėl lytinių santykių su kitais vyrais. Iki šiol kraujo donorais norėję tapti homoseksualūs vyrai tokios galimybės dažniausiai neturėdavo, tačiau nelikus šio klausimo, jų seksualinė orientacija nebebūtų tapatinama su „rizikinga seksualine elgsena".

Arūnas Dulkys | Valstybinės ligonių kasos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tiesa, kol kas projektas dar nėra pasirašytas. Jis yra derinamas su Nacionaliniu kraujo centru, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikomis, Kauno klinikomis, asociacija „Kraujas" bei Nacionaline donorų asociacija. Derinimas turėtų vykti maždaug 10 dienų. 

Lietuvos gėjų lyga trečiadienį paskelbtame pranešime kraujo donorų anketoje esantį klausimą, kuriuo mėginama išsiaiškinti, ar anketą pildantis vyras turėjo lytinių santykių su kitais vyrais, vadina diskriminacinio pobūdžio. 

„Kraujo donorų apklausos anketoje klausimą apie seksualinę orientaciją siūloma keisti neutraliu klausimu apie rizikingą seksualinį elgesį. Rizikos veiksnys yra ne žmogaus seksualinė orientacija, o nesaugūs lytiniai santykiai. Dėkoju ministerijai už lyderystę ir tikiuosi, kad kraujo homofobija netrukus baigsis", - trečiadienį teigė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

„Įsakymo projekte numatyti pakeitimai atliekami, nes atsižvelgiant į Europos Sąjungos „TRANSPOSE“ projekto parengtą Donoro sveikatos klausimyną ir aktualius Lietuvos kraujo ir jo sudėtinių dalių donorų pasiūlymus Kraujo ir kraujo sudėtinių dalių donorų apklausos anketa ir joje numatyti klausimai keičiasi", - teigiama Sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės pasirašytame projekto derinimo dokumente.

Kraujas | Asociatyvi Karolinos Grabowskos/Pexels nuotr.


Kraujo donorais norinčių tapti asmenų anketoje pateiktas klausimas vyrams, ar jie turėjo homoseksualių santykių, nuolat sulaukia kritikos. 

Nors yra teigiama, kad esą toks klausimas susijęs su „rizikingos seksualinės elgsenos vertinimu", nes esą homoseksualūs ir biseksualūs asmenys esą turi didesnę tikimybę sirgti ŽIV, tačiau žmogaus teisių ekspertai mano, kad seksualinė orientacija jokiu būdu neturėtų būti tapatinama su „rizikingu seksualiniu elgesiu". 

Sirgti lytiškai plintančiomis ligomis gali kiekvienas žmogus nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės. 

Infekcinių ligų klinikos docentė Daiva Vėlyvytė teigia, kad ŽIV vis dažniau plinta lytinių santykių metu ir šia infekcija užsikrečia vis daugiau heteroseksualių asmenų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pagal galimą užsikrėtimo būdą kas antras šiemet ŽIV infekcija užsikrėtė per lytinius santykius: dauguma (45) heteroseksualių, 12 - homoseksualių santykių metu bei 19 asmenų užsikrėtė vartodami švirkščiamuosius narkotikus.




Naujesnė Senesni