Europos Teisingumo Teismas nusprendė: visoje ES turi būti pripažįstamos tos pačios lyties porų šeimos

Antradienį aukščiausios instancijos Europos Teisingumo Teismas (ETT) savo sprendime pažymėjo, kad tos pačios lyties tėvai ir jų vaikai visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse turėtų būti pripažįstamos kaip šeima. 

Asociatyvi Sharon McCutcheon/Pexels nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jeigu bent viena ES šalis pripažįsta tėvų ryšį su vaiku, ETT teigimu, kiekviena ES valstybė narė turėtų padaryti lygiai tą patį, mat taip būtų užtikrinta vaiko teisė laisvai judėti.

Ši byla susijusi su 2019 metais gimusia Sara, turinčia dvi mamas - bulgarę Kaliną Ivanovą ir britę Jane Jones. Abi moterys Ispanijoje registruotos kaip Saros mamos. 

Kadangi pagal Ispanijos ir Jungtinės Karalystės įstatymus Sara negalėjo gauti nei vienos, nei kitos šalies pilietybės, moterų pora paprašė pilietybę suteikti Bulgarijoje. 

Asociatyvi Karolinos Grabowskos/Pexels nuotr.


Ispanijoje vaikui pilietybė negalėjo būti suteikta dėl to, nes nei viena iš motinų nebuvo šio šalies pilietės.

Bularijos valdžia suteikti pilietybę vaikui atsisakė argumentuodama tuo, jog vaiko gimimo liudijime negali būti įrašytos abi motinos. Verta pabrėžti, kad Bulgarijoje iki šiol neįteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos. 

Kilo pavojus, kad vaikas liks be pilietybės, negalės jos įgyti ir vėliau, o kartu negaus ir kitų svarbių asmens dokumentų.

Taigi, aukščiausiame ES teisme pradėta nagrinėti byla, kurioje buvo sprendžiamas Saros likimas. 

ETT konstatavo, kad Bulgarijos valdžios institucijų sprendimas neišduoti asmens tapatybės dokumentų gali sutrukdyti „vaikui naudotis laisvo judėjimo teise ir tokiu būdu visapusiškai naudotis savo, kaip Sąjungos pilietės, teisėmis“.

ETT nusprendė, kad Ispanija pripažino motinų ir vaiko santykius, nes išdavė gimimo liudijimą, taigi, Bulgarija taip pat turėtų išduoti pasą ir gerbti šią šeimą. 

Naujienų agentūra AP praneša, kad abi moterys atsisakė viešai paskelbti, kuri būtent iš jų atliko gimdymą. 

Asociatyvi Japheth Mast/Pexels


Po ETT sprendimo K. Ivanova ir J. Jones teigė esančios sužavėtos teisėjų supratimo bei aiškino, kad tai - ilgai lauktas žingsnis, kuris priartina LGBTQ+ asmenų šeimas prie lygybės tiek Bulgarijoje, tiek visoje Europoje.
Naujesnė Senesni