Skvernelio vadovaujama frakcija mano, kad Lietuva dar nesubrendusi priimti LGBTQ+ žmonių

Trečiadienį organizacijos „In corpore" padalinio „Mamos už LGBTQ+ vaikus" atstovės susitiko su Seimo frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovais. Pavasarį 9 dabartiniai frakcijos nariai balsavo prieš Partnerystės įstatymo pateikimą, 4 pasisakė už, 1 – susilaikė. Taigi, LGBTQ+ teisių aktyvistės panoro išsiaiškinti, kas lėmė tokį politikų sprendimą.

Saulius Skvernelis - frakcijos „Vardan Lietuvos" seniūnas | Latvijos valstybės kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį išplatintame „Mamos už LGBTQ+ vaikus" pareiškime, kurį paskelbė L. Plieniūtė, teigiama, jog frakcija „Vardan Lietuvos" mano, kad priėmus Partnerystės įstatymą, partneriai turėtų įgyti artimųjų statusą. Vis tik, kaip teigiama L. Plieniūtės įraše, susitikime neretai buvo girdėti argumentas, kad „visuomenė dar nėra subrendusi pokyčiams priimti LGBT žmonių poras kaip lygias šeimoms".

Tačiau, pabrėžė „Mamos už LGBTQ+ vaikus" atstovė, buvo džiugu išgirsti, kad frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai tos pačios lyties asmenų porų partnerystės įteisinimui nėra priešiški. „Naujoji Seimo frakcija nusiteikusi surasti kompromisinį Partnerystės įstatymą, kuriame Šeimos institutas būtų atskirtas nuo Partnerystės instituto, tačiau partneriai įgytų artimųjų statusą", - „Mamos už LGBTQ+ vaikus" vardu rašė L. Plieniūtė.

Lina Plieniūtė | jarmo.net nuotr.


Po susitikimo savo poziciją išplatino ir viena iš „Mamos už LGBTQ+ vaikus" steigėjų Rasa Račienė.

„Kai politikai sako, kad visuomenė yra nepasiruošusi, man kyla tik vienas klausimas: o kas esu aš, mano šeima, mano pažįstami ir draugai, mano naujieji bendražygiai, žmonės, rašantys palaikymo žinutes ir tie, kuriems LGBTQ raidės nekelia alergijos - ar jie nėra visuomenė?" - retoriškai klausė ji. 

Rasa Račienė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


Jarmo.net primena, kad frakcija „Vardan Lietuvos" Seime buvo įkurta šiais metais, rugsėjo 7-ąją. Ją daugiausiai sudaro nuo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, vedamos Ramūno Karbauskio, atskilę nariai. 

Frakcijos seniūnas, buvęs premjeras Saulius Skvernelis pavasarį teikiant Partnerystės įstatymo projektą balsavo prieš. Jo pėdomis pasekė ir į frakciją taip pat atkeliavusi ilgametė Seimo narė Rima Baškienė. Partnerystei priešinosi ir tokie frakcijos „Vardan Lietuvos" veidai kaip buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Vytautas Bakas, Zigmantas Balčytis, Algirdas Butkevičius, Laima Nagienė, Algirdas Stončaitis ir Zenonas Streikus. 

Tomas Tomilinas | Seimo kanceliarijos nuotr.


Vis tik dabartinis frakcijos narys Domas Griškevičius balsavo už Partnerystės įstatymo projekto pateikimą. Taip pat šį įstatymą palaikė Rūta Miliūtė, Lukas Savickas. Atskiro paminėjimo vertas Tomas Tomilinas, kuris už partnerystės palaikymą neteko pareigų „valstiečių" partijoje, o galiausiai buvo iš jos pašalintas ir tuomet įstojo į S. Skvernelio vadovaujamą frakciją. 

O štai šiai frakcijai taip pat priklausanti parlamentarė Laima Mogienė susilaikė. 

Naujesnė Senesni