Ką apie neheteroseksualių vyrų kraujo donorystę sako Europos teisingumo teismas? Skundo dėl diskriminacinio draudimo gauta ir Lietuvoje

Sveikatos apsaugos ministerijoje, vadovaujamoje Arūno Dulkio, registruotas ministro įsakymo projektas, kuriuo, jeigu jis įsigalios, bus panaikintas diskriminacinis draudimas homoseksualiems vyrams tapti kraujo donorais. Numatyta, kad šis įsakymas turėtų įsigalioti 2022 m. gegužės 1 d. Šiuo metu vyksta derinimas. Kol kas nežinia, ką atsakys Nacionalinis kraujo centras. Tačiau verta prisiminti tai, ką apie neheteroseksualių vyrų kraujo donorystę yra paskelbęs Europos teisingumo teismas.

Rawpixel.com vizualizacija

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Baigsis kraujo homofobija?

A. Dulkio pasiūlymą kraujo donorų anketose nebeklausinėti vyrų, ar jie turėjo santykių su kitais vyrais, žmogaus teisių ekspertai pasitiko džiaugsmingai. Jį pasveikino kai kurie politikai, organizacijos, visuomenės veikėjai.

„Šią problemą spręsti kvietimų buvo jau kurį laiką, todėl džiaugiamės, kad pagaliau į tai buvo atsižvelgta.
 
Šis svarbus pakeitimas yra toks: kraujo donorų apklausoje nuo šiol bus klausimas apie rizikingą seksualinį elgesį, o ne apie žmogaus seksualinę orientaciją. Juk būtent rizika kyla iš nesaugių lytinių santykių, o ne iš žmogaus orientacijos. Ankstesniajame klausimyno variante buvęs klausimas apie žmogaus lytinę orientaciją diskriminavo homoseksualius žmones bei skatino diskriminacinio pobūdžio stereotipus, kad saugūs lytiniai santykiai tarp homoseksualių žmonių negalimi. Labai pritariame ir džiaugiamės tokiu planuojamu pakeitimu, o kad jis virstų faktu, tereikia SAM ministro Arūno Dulkio parašo. Skatiname ministrą pasirašyti šį projektą ir nutraukti kraujo homofobiją", – skelbiama Lietuvos liberalaus jaunimo išplatintame trečiadienį išplatintame pranešime.

T. V. Raskevičius teigia, kad jeigu A. Dulkys pasirašys šį įsakymą, pasibaigs „kraujo homofobija".

Ką sako ETT?

Dar 2015 metais Europos Teisingumo Teismas (ETT) paskelbė, kad draudimas neheteroseksualiems vyrams tapti kraujo donorais, „gali būti proporcingas tik griežtos būtinybės atvejais ir jeigu nėra kitų alternatyvų sunkių užkrečiamų ligų perdavimui kraujo recipientams sustabdyti", rašo lrt.lt.

Kraujo donorystė | Pikisuperstar/Freepik vizualizacija



Be to, ETT pažymėjo, kad ES šalys gali pačios priimti sprendimus dėl kraujo donorystės, bet turi atsižvelgti į šalyje esančią situaciją. Teismo vertinimu, daugelyje ES vakstybių draudimas homoseksualiems arba biseksualiems vyrams tapti kraujo donorais yra neproporcingas ir diskriminacinis.

Kaip skelbia Lietuvos gėjų lyga, 2009 metais vienas gydytojas Prancūzijoje atsisakė paimti donoro Geoffrey Leger kraujo tuo pagrindu, kad šis turėjo lytinių santykių su kitu vyru. G. Leger kreipėsi į aukščiausios instancijos ES teismą, prašydamas išaiškinti, ar nuolatinis tokio pobūdžio draudimas neprieštarauja ES įstatymams.

Draudimas homoseksualiems ir biseksualiems vyrams tapti kraujo donorais dėl išaugusios ŽIV perdavimo rizikos Prancūzijoje įvestas 1983 metais. Panašūs diskriminuojantys teisės aktai galioja ir Lietuvoje bei daugelyje Europos Sąjungos valstybių.

Asociatyvi Son Tung Tran/Pexels nuotr.


„Nors nuolatinis draudimas, kurį numato Prancūzijos įstatymai, padeda sumažinti užkrečiamų ligų perdavimo pacientams pavojų, gali būti pažeistas proporcingumo principas,“ – konstatavo ES Teisingumo Teismas, kartu užsimindamas apie sveikatos tikrinimo kaip alternatyvos homoseksualių ir biseksualių vyrų donorystės draudimui galimybę. 

„ŽIV įmanoma nustatyti efektyviomis priemonėmis ir taip užtikrinti aukštą recipientų sveikatos apsaugos lygį,“ – pažymima teismo nutarime.

2015 metų balandžio 3 dieną Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja priėmė kraujo donorystės reglamentavimo pataisą, kuria siekiama panaikinti diskriminuojantį draudimą homoseksualiems ir biseksualiems vyrams tapti kraujo donorais. Šalies sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine išreiškė pritarimą šių nuostatų panaikinimui: „Privalome užtikrinti visišką kraujo recipientų saugumą, tačiau nė vieno asmens teisė tapti kraujo donoru neturi būti apribota vien dėl jo seksualinės orientacijos“.

Nacionalinė LGBTQ+ teisių organizacija LGL primena, kad 2011 metais LR Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo homoseksualaus vyro skundą dėl draudimo tapti kraujo donoru seksualinės orientacijos pagrindu. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, jog tokia praktika prieštarauja LR Lygių galimybių įstatymui ir pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerijai pakeisti reikalavimus dėl kraujo donorystės. 

ES tikisi, jog atsakingos Lietuvos institucijos imsis priemonių siekiant pakeisti kraujo donorystės sąlygas ir panaikins diskriminuojančio pobūdžio klausimus, kai seksualinės orientacijos pagrindu atsisakoma priimti donorų kraują.

„ŽIV prevencija privalo būti bendru visų Europos šalių prioritetu. Tačiau efektyvi kraujo recipientų sveikatos apsauga negali tapti pretekstu didinti homoseksualių ir biseksualių asmenų stigmatizaciją visuomenėje. Svarstantieji galimybę tapti kraujo donorais elgsis sąmoningiau, jei sveikatos apsaugos institucijos viešai deklaruos, jog atsižvelgs ne į asmens seksualinę orientaciją, o seksualinio elgesio atsakingumą“, – pabrėžė asociacijos LGL advokacijos koordinatorė Sigita Rukšėnaitė.

Naujesnė Senesni